Viola
Aktywny

|
 |
« : Czerwiec 08, 2009, 14:44:59 » |
|
Taka była w lutym, jak ja zakupiłam na Allegro  a tak wygląda dzisiaj...  jeszcze żeby zechciała kwitnąć...ech 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bakcylla
Aktywny

Zachodniopomorskie - strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #1 : Czerwiec 08, 2009, 15:28:44 » |
|
No to zaszalała, zakwitnie pewnie tylko daj jej jeszcze chwilę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 08, 2009, 15:38:31 » |
|
Jeeeezu, Violuś, czym Ty ją karmisz?! 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|
kaska.k
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 08, 2009, 15:50:37 » |
|
Jeeeezu, Violuś, czym Ty ją karmisz?!  Też chętnie się dowiem bo moja od stycznia puściła tylko 3 listki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Viola
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 08, 2009, 15:51:56 » |
|
Chyba dobrym słowem...  A tak na serio pewna Dobra Wróżeczka "dokarmiła" moje hoyki pewnym specyfikiem o wdzięcznej nazwie: ASAHI . Rosną po nim jak szalone...podłoże mieszam też zmikoryzą. I one sobie po prostu rosną...A może wiedzą że oto idzie nowa konkurencja zza morza i żeby mi nie zbrzydnąć pięknieją???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 08, 2009, 15:58:09 » |
|
Ja się jakoś boję tego ASAHI... Chyba pozwolę im rozwijać się bez przyspieszaczy... 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
Viola
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 08, 2009, 16:06:12 » |
|
Ja też miałam obiekcje...dałam im jednorazową kąpiel. Natomiast, myslę że trzeba je przede wszystkim kochać rozsądnie. Bez zagłaskiwania na śmierć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krufka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 08, 2009, 18:09:18 » |
|
Ja właśnie dzisiaj z duszą na ramieniu oraz okrzykiem"Co was nie zabije,to was wzmocni!!!",spryskałam moje kwiatuszki.Oberwało się w zasadzie wszystkim,jeszcze jutro planuję potraktować ASAHI moje gracje w pracowni.I zobaczymy,co z tego wyniknie.Jak mi panny padną,to chyba się zapłaczę.A na asahi czekałam 2 tygodnie prawie-oj nie spieszy się ta nasza poczta.A mikoryza zamówiona w tym samym dniu wciąż jeszcze krąży gdzieś po świecie i trafić do mnie nie może.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Viola
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 08, 2009, 18:14:23 » |
|
Krufko, to je na pewno wzmocni 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krufka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 08, 2009, 18:38:41 » |
|
Violu,mam nadzieję.Bo jak tak patrzę na te moje jedno-,dwu- i trzylistkowce,to mnie czarna rozpacz ogarnia.Dzielne są i w ogóle,ale daaaaaleko im do Waszych mega okazów.dlatego postanowiłam je trochę podrasować,a już fotka twojej roślinki utwierdziła mnie w słuszności mojej decyzji.Zobaczymy wkrótce,co na to wesoła doniczkowa ferajna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
toska
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 08, 2009, 22:24:57 » |
|
|
|
|
|
|
|
Będę w raju już za 13 dni
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 08, 2009, 22:38:29 » |
|
Kruca bombka muszę chyba kupić Asahi  Hoje cudowne. 
|
|
|
|
|
|
Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi.  Jestem Asia 
|
|
|
|
toska
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 08, 2009, 22:40:34 » |
|
Kruca bombka muszę chyba kupić Asahi  Hoje cudowne.  Normalnie zalałam Cię PW po tej akcji allegrowej a tu cisza 
|
|
|
|
|
|
Będę w raju już za 13 dni
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 09, 2009, 20:51:38 » |
|
Ta hoja bardzo szybko rośnie, z małej sadzonki podarowanej koleżance niecały rok temu jest już wiszącym okazem (dziś widziałam) . Moja cięta wielokroć i tak mnie zarasta Wioli jest cudna, bardzo ma ładne liście 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 09, 2009, 21:09:29 » |
|
Moniczko, jakbyś nie miała co zrobić z kawałkami publicalyx, to ja swoją chętnie zgęszczę 
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 10, 2009, 08:18:03 » |
|
Mam dwa klony. Jeden ma wielgachne ciemne liście, a drugi liście mniejsze, ale za to z mocniejszym srebrnym wzorkiem: Czy to możliwe, aby oba były silver pink  ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a
|
 |
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 10, 2009, 10:45:01 » |
|
Mery, może tak być. Moja wygląda tak jak Twoja pierwsza. Zrobiłam z niej sadzonki koleżance i u niej wygląda jak Twoja druga. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Paulina
|
|
|
|
|
kwiatolek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 14, 2009, 18:56:52 » |
|
Ta moja hojka to chyba Hoya publicalyx Splash. Nie mam pewności, ale taką samą ma w swojej kolekcji krufka. Ma takie same listki, a kupiłam ją jako silver pink.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krufka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Czerwiec 14, 2009, 19:20:27 » |
|
Hi,hi.W mniej więcej tym samym czasie otrzymałam kilka różnych klonów publicalyxów.Jeśli pomyliłam Splasha z Fresno,proszę forumową wróżkę,dzięki której zrealizowałam swoje małe marzenie,żeby porządnie rąbnęła mnie w kostkę u nogi.Ale jedna(już wyprostowana) pomyłka w zupełności wystarczy.Splash ma bardzo jasne listki.
Post dołączony: Czerwiec 14, 2009, 19:26:01 Posiadam jeszcze dwa inne klony,bardzo podobne do ciemnolistnego Fresno,oznaczone numerkami.Postaram się niedługo zrobić takie zdjecie porównawcze,ale dopiero tak koło środy.Będzie Fresno,numerki,Splash,Silver Pink Jungle Garden.Teraz juz jest zbyt ciemno.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 14, 2009, 20:13:04 » |
|
Mery, może tak być. Moja wygląda tak jak Twoja pierwsza. Zrobiłam z niej sadzonki koleżance i u niej wygląda jak Twoja druga.  I jest to święta prawda, bo warunki "mieszkaniowe" hoi mają ogromny wpływ na liście. Na wielkość, kolor, ilość plamek, odległości między węzłami i nie wiem co jeszcze. Ale też nie musi to być ta sama odmiana (czy hybryda ? W pubicalyxach gubię się jak dziecko we mgle). Zależy skąd Mery je ma i na ile różnią się warunki ich egzystencji. Pomijając ten drobny szczegół, że pewność zyska po zakwitnięciu 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 15, 2009, 09:36:36 » |
|
Zależy skąd Mery je ma i na ile różnią się warunki ich egzystencji. Pomijając ten drobny szczegół, że pewność zyska po zakwitnięciu  Mery ma  jedną (tą pstrokatą) z allegro od dwulistnej sadzonki, druga kupiona była jako spora roślina. Obecne warunki ich bytownia są identyczne: stoją obok siebie, w takim samym podłożu  . U mnie pubicalyxy nie mają szans na kwitnienie, bo nie mogę ich przechłodzić zimą. Więc raczej po kwiatkach nie dojdę co to za klony  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krufka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 20, 2009, 15:57:47 » |
|
Małe zgromadzenie publicalyxów.Jeszcze małych   W różowej osłonce-Jungle garden w środkowym rzędzie,od lewej-Fresno,282,drugi numerek(zapomniałam  ) z przodu,od lewej-Splash,Red button,silver pink. Chciałabym zgromadzić jeszcze inne klony. Z przedstawionych największe liście ma Fresno,ale chyba nie widać zbyt dobrze-prawie dwa razy większe od silver pinka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
verre
Nowicjusz
|