|
toska
|
 |
« : Czerwiec 05, 2009, 11:35:17 » |
|
Muszę zawęzić troszkę miłość i chciejstwa hoyowe i postanowiłam wybierać te z liśćmi sztywnymi i w miarę grubymi  I bardzo proszę o napisanie do jakich hoye mozna przypisać to czego szukam ? Serdecznie pozdrawiam Basia
|
|
|
|
|
|
Będę w raju już za 13 dni
|
|
|
|
|
|
toska
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwiec 05, 2009, 11:53:19 » |
|
Dziękuje Przemku , jest piękna i na 100% przywiozę sobie ją z Czech  Serdecznie pozdrawiam Basia Post dołączony: Czerwiec 05, 2009, 12:37:40
Wiem że jeszcze Kerii , Obowata i na tym moja wiedza sie kończy . Więc proszę tęgie głowy hoyowe o pomoc w wytypowaniu tych odpowiednich 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 05, 2009, 13:27:21 » |
|
Toska nie zaprzątuj sobie głowy nazwami bo jak wpadniesz w poletko hojowe to i tak weźmiesz to na czym Ci się oko dłużej zawiesi a nie to co będziesz mieć na liście dla siebie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
toska
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 05, 2009, 13:50:13 » |
|
Toska nie zaprzątuj sobie głowy nazwami bo jak wpadniesz w poletko hojowe to i tak weźmiesz to na czym Ci się oko dłużej zawiesi a nie to co będziesz mieć na liście dla siebie  Tego sie właśnie boje , ze zaczne brac wszystko i nie wiem czy Mi kasy styknie  Mam dla siebie tylko 1200koron i chcialam sie ograniczyć  No ale jak zobaczę te wszystkie piękności to chyba sie nie uda , więc może powinnam wymienic dla siebie jeszcze z 1000koron  Basia Jednak jak bys mogla powiedzieć ktore są takie jak szukam była bym Ci ogromnie dzwięczna , bo może jednak jak już dzis zaczne je w necie oglądać to innych nie będę chciała 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 06, 2009, 06:21:29 » |
|
Koniecznie kup matyldę to bardzo wdzieczna hoja a i te listeczki ma takie grubsze, inne oprócz pachyclady mają takie zwykłe liście no moze carnosowate nie ma więcej o liściach takich jak kerii, obowata czy pachyclada. Pachyclada jest o tyle wdzięczną hoją że jest chętna do kwitnienia ale o tyle znów niewdzięczna ze kwiatki trzyma 2 dni i nie pachnie  Natomiast poradziłabym Ci coś z wercitilad bo one pięknie pachną i też jak już zaczną kwitnąć to nie grymaszą, liście mają carnosowate.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
toska
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 06, 2009, 07:57:22 » |
|
To ja preoszę poradź mi te o liściach carnosowatych , takie też mi się podobają , jakoś mam wrażenie że te o sztywnych i twardych liściach są bardziej wytrzymałe  Serdecznie pozdrawiam Basia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anna czarnota
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 06, 2009, 08:13:38 » |
|
Basiu spraw sobie prawdziwą fungii, jest śliczna 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
|
toska
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 06, 2009, 08:39:56 » |
|
No to następna na mojej liście  Aniu podaj może jeszcze jakieś  Basia Post dołączony: Czerwiec 06, 2009, 08:42:21
Dodam jeszcze że nie przepadam jak liść z gornej strony jest miziaty , od dołu moze być ale nie od gory . Ja lubie molestować moje kwiatki ściereczka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 06, 2009, 09:51:31 » |
|
To kup sobie vitellinoides  tu będziesz miała co pucować bo liście ma sztywne i chyba największe w gatunku a do tego w słonecznym miejscu cudnie wybarwione  Wszelkie onychoides, archoboldiana, megalaster, MACGILLIVRAYI to hoye o duzych lisciach Hoya grabra, Hoya macrophylla, Hoya pentaphlebia to grubsze tak jak carnosa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
toska
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 06, 2009, 09:55:35 » |
|
No i nie mogą miec wielkich liści , takie jak ma pentaphlebia albo merilli są ok ale większe mąż niechcący strąca z parapetu bo sie o firanę zaczepiają  Masz rację lubie pucować i nawet Kerii pucuje a ona nie robi sie w plamy , więc musi to lubieć lubić bo ja do nich gadam jak je pucuje  Serdecznie pozdrawiam Basia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 06, 2009, 10:57:46 » |
|
To kup sobie vitellinoides  tu będziesz miała co pucować bo liście ma sztywne i chyba największe w gatunku a do tego w słonecznym miejscu cudnie wybarwione  Wszelkie onychoides, archoboldiana, megalaster, MACGILLIVRAYI to hoye o duzych lisciach Hoya grabra, Hoya macrophylla, Hoya pentaphlebia to grubsze tak jak carnosa To jest to co lubię, zapisuję te hoye o wielkich liściach i poszukiwań czas
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
toska
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 06, 2009, 12:10:34 » |
|
Probeto Nie wiem gdzie mogla bym postawić vitellinoides ale zauroczyły mnie jej liście są wręcz cudne  Więc na 100% będzie na mojej liście chciejstw  Serdecznie pozdrawiam Basia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 06, 2009, 13:57:24 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
toska
|
 |
« Odpowiedz #15 : Czerwiec 06, 2009, 16:02:41 » |
|
Jeju masz racje istne cudo  Normalnie piękność 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #16 : Czerwiec 07, 2009, 13:03:21 » |
|
|
|
|
|
|
|
Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi.  Jestem Asia 
|
|
|
|
toska
|
 |
« Odpowiedz #17 : Czerwiec 07, 2009, 13:11:21 » |
|
Normalnie mam tak jak Ty , bierze mnie na fajne liście z nerwem lub Sukulentowe . Na razie mam spisane tyle że aż mi slabo  Basia
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #18 : Czerwiec 07, 2009, 13:33:38 » |
|
Ja też lubię (...) drobnolisteczkowe i te z wyraźnym nerwem.
I mnie się też te podobają - plus jeszcze czerwieniejące na słońcu, np. anulata 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #20 : Czerwiec 08, 2009, 08:12:31 » |
|
Naprawdę sądzisz Beata,że któraś z nas kwiatów na niej doczeka  My lecimy na liście /przynajmniej ja/ 
|
|
|
|
|
|
Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi.  Jestem Asia 
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 08, 2009, 12:20:02 » |
|
To, że hoya manipurensis kwitnie bardziej jak dischidia, to w niczym nie szkodzi  . Disichidie tyz pikne  . Liście i pokrój tej odmiany są niesamowite. Niech się schowa kerri i obovata  . Jest jeden problem: gdzie ją kupić? Nawet u Shirleya nie widziałam tej odmiany  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 08, 2009, 16:42:51 » |
|
W Tajlandii   No to chyba znalazłam idealne miejsce na wczasy albo wycieczkę  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aniakrzyś
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 08, 2009, 16:47:42 » |
|
No to ja zachorowałam na pachyclade jak zobaczyłam zdjęcie na aloha hoya. Ta choroba postępuje tak szybko  Nie mogę sie powstrzymać by nie kupować  i wcale nie chce się wyleczyć ale jak tu choć na chwilę przestać  Na razie u mnie przedszkole i do dyspozycji mam tylko jeden parapet, a już zajęty mocno i co tu począć  Przy wyborze roślinki patrzę głównie na kwiatki, liście potem i te o drobnych kwiatkach mniej mi się podobają choć mam maciupeńką lacunosę Basiu powodzenia w wyborze  Mój Man na szczęście "oszlał" na punkcie drobiu  i potrafi dłuuuuuuugo przyglądać się na kaczuszki ....a ja na hoye...a co?  Ania
|
|
|
|
|
|
Jestem Ania
|
|
|
arek
Aktywny

lato, plaża, słońce, zapomnienie... lalalala
|
 |
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 14, 2009, 22:18:25 » |
|
To, że hoya manipurensis kwitnie bardziej jak dischidia, to w niczym nie szkodzi  . Disichidie tyz pikne  . Liście i pokrój tej odmiany są niesamowite. Niech się schowa kerri i obovata  . Jest jeden problem: gdzie ją kupić? Nawet u Shirleya nie widziałam tej odmiany  . To częściej występuje jako Micholitzia obcordata w ofertach, ale chcą od 40 dolarów za sadzonkę ciętą :mad:no i to ma małe listki, na początku myślałem że ma spore, ale potem doszukałem się, ze to "mizerota"  no i Beata ma rację, że to "tajlandia" sprzedaje.
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam arek ...la la la la la laaaaaa back to black.... 
|
|
|
|