Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 03:29:17
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: taki sobie ogrodek (DaniSch)  (Przeczytany 1381 razy)
DaniSch
Nowicjusz
*

« : Maj 31, 2009, 19:57:34 »

mamy go od 3-ch lat. Caly czas go przystosowuje na wlasne potrzeby no i wg. wlasnego gustu. Na poczatku bylo wszystko stare, zaniedbane. Probowalam przycinania, odmladzania, ale wiadomo jak przez osiem lat przycina sie tylko trawe dajac reszcie zmarniec mialam niewielkie szanse aby cos z tym fantem zrobic. Po jesienno-wiosennych przycinkach udalo mi sie uzyskac taki stan

niestety byl to ostatni rok kwitnienia- wszystkie zostaly wyciete gdyz pnie byly wygryzione przez robaki i po kwitnieniu zaczely wiednac im liscie-szlkoda wielka

Post dołączony: Maj 31, 2009, 19:09:25
ze starego ogrodu zostala piekna magnolia tulipania- pieknie kwitnaca i pachnaca

udalo mi sie takze uratowac stara hortensje

ogrod mial juz swoja strukture , ktorej nie da sie niestety za bardzo zmienic ale  staramy sie zrobic z niego przyjemny dla oka i ducha zakatek.  Very Happy
cdn.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2009, 16:14:56 wysłane przez tellerka » Zapisane

Mania
Aktywny
**

Zamojszczyzna - strefa 6a

« Odpowiedz #1 : Czerwiec 01, 2009, 13:30:06 »

Witaj Dani.
Zieleni masz wokół siebie sporo. Magnolia piękna. Hortensja również, ale fotka jest z 2007 r. Na pewno się od tego czasu rozrosła. A co to takiego zielono - białego (na zdjęciu z hortensją) porasta mur? Aaaa, jeszcze zapomniałam pochwalić tawułę szarą - pięknie obsypana kwieciem.

DaniSch
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 01, 2009, 22:07:12 »

spiesze powiedziec, ze to powyzej jest prezentacja mojego ogrodka po pierwszych moich rzadach. kolejne zdjecia nastapia.  A to zielono-bialo to jedno z pnaczy obrastajacyh mur mego ogrodu, sa jeszcze dwa inne i na to wszystko dzikie wino......strasznie stare ale sa piekne i cala zime mam zielony mur. Biedna tawula po tak obfitym kwitnieniu do ktorego przyczynilo sie ciecie i nawozenie wyzionela ducha czyli zaczela obumierac od starego pnia

Post dołączony: Czerwiec 01, 2009, 22:17:29
wiosna kwitly takie kwiatki

rododendron o imponujacych kwiatach

hiacynt alpejski-uratowny ze starego ogrodu

moj mur ogrodowy opanowny przez bluszcze i dzikie wino

Post dołączony: Czerwiec 01, 2009, 22:26:11
wczesna wiosna

moje futra ogrodnicze Very Happy

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2009, 22:26:29 wysłane przez DaniSch » Zapisane

Slawores
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 01, 2009, 22:56:00 »

Świetny masz ogródek, a nie taki sobie. Zazdroszczę magnolii, bardzo je lubię, a nie da się ich chyba w domu hodować. I tyle miejsca na zieleninkę Smile
mamusia45
Gaduła

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 02, 2009, 06:49:10 »

Jakbyś mogła ,wklejaj troszkę większe zdjęcia ,byłoby łatwiej oglądać.
DaniSch
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 02, 2009, 14:43:40 »

mamusia45-jak najedziesz myszka na zdjęcie pojawi sie znak + i po nacisnieciu masz zdjęcie w pełnej krasie. Nie wiem jak to sie robi -ale jak za czarodziejska rozdzka powieksza sie samo.......... Very Happy, a może to tylko ja mam? i na dodatek dziś odkryłam ze zdjęcia z jednego posta można po otwarciu pierwszego obejzec wszystkie jak w albumie Confused. Czary powiadam wam, Czary  Razz Smile

postaram sie wstawic z innego linka

goździk brodaty nazywany u nas w rodzinie cegiełka -ot taka staroc z ogródka babuni , ale je uwielbiam

udalo sie , ale nie wiem czy nie zaduze takie zdjecie

Post dołączony: Czerwiec 02, 2009, 16:08:07
kocham roze i nie moze ich zabraknac w moim zakatku
drobno kwiatowa, bukierowa o koloze lososiowym

wielko-kwiatowa o podwinietych platkach w pelnym rozkwicie-3fazy rozwiniecia kwiatu

zolta-pnaca, wysoka na jakies 2metry o zwartej budowie

zolta bukietowa

rozowa

biale i czerwone roze na jednym pniu

Post dołączony: Czerwiec 02, 2009, 16:13:52
moja duma Very Happy, uratowana przed zaglada, majaca kilkanascie albo i wiecej lat piekna ciemno-czewona prawie ze bordowa, cudnie pachnaca o dlugich lodygach
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 02, 2009, 16:14:05 wysłane przez DaniSch » Zapisane

BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 02, 2009, 18:00:43 »

Witaj DaniSh  Very Happy piękny masz ogródek , róże imponujące , wszystko takie wypielęgnowane  Very Happy
Zdjęcia można oglądać jako pokaż slajdów  , albo zwyczajnie , ten pokaz ...strasznie długo trwa , więc lepsze patrzenie , posuwiste   Smile Smile Smile
Ja chciałam się spytać  Confused o ten tunelik foliowy , u nas był w sprzedaży....nie chodzi o cenę , choć była spora  Confused
ale o to ....czy wiatr nie przewraca   Confused

DaniSch
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 02, 2009, 18:31:03 »

dziękuje za pochwały Very Happy
co do tunelu-ten jest z takich tanszych i przyznam ze lipa-maz juz stwierdził, ze tylko na ten rok, a w przyszłym zrobi sam taki na stale. Ten tunel jest o wymiarach 200x70 cm i wysokości 170przód i 150 tył. Niby wszystko ok, ale czesc dachowa podczas deszczy nie wytrzymuje ciezaru wody i wygina rurki. Nie ma po prostu poprzeczki w środku na tak dużej powierzchni. Musieliśmy pomoc sobie siatka metalowa polozona na rurkach pod czescia dachowa. Jeśli chodzi o porwanie przez wiatr-bylo zabawnie.........rozlozylismy go i ponieważ zaczynał sie deszcz postawiliśmy na tarasie za garażem, dla pewności maz przycisnal folie kamieniami. Przyszedł huragan i folia pofrunela ponad dachem garażu na ulice Mad Sad             Smile Laughing-dziś stoi przymocowana jak namiot na śledzie , które są wraz ze sznurkami w komplecie. Tak wiec jeśli chcesz kupić taki tunelik to patrz ile ma poprzeczek , unikaj tylko konstrukcji zewnetrzej-tego nie polecam w każdym razie. Moja juz popodpierana , a sąsiadki wytrzymała tylko 2 sezony. Ale 2 ogórki, papryczka chili i 7 pomidorków sie zmiecilo i nawet juz jeden ogóreczek został spalaszowany Smile Very Happy

Mania
Aktywny
**

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 02, 2009, 19:30:35 »

Róże przepiękne. Very Happy A i zdjęcia w pełnym rozmiarze ogląda się duuuużo lepiej. Wklejaj właśnie takie.  Very Happy

BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 03, 2009, 06:46:02 »

Pięknie dziękuję za odpowiedź , tak właśnie myślałam i nie kupiłam  Cool
Sama w przeszłości , miałam tunel foliowy z prawdziwego zdarzenia  i też były kłopoty ,,,,pogodowe , straty finansowe foliowe , bo metalowe pałąki , były solidnie wkopane w ziemię  Very Happy dziękuję kochana  Very Happy

DaniSch
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 14, 2009, 15:28:21 »

Kwiaty kwitna cala para  Very Happy - zielsko tez Mad
Delphinium

Co to jest?

Funkie

Zaczynają nabierac barw hortensje

Pierwsza jest po poprzednich wlascicielach, która odmładzam . Bliżej plotu kupiona w doniczce i po dwóch latach w ogrodzie pięknie się zaadoptowała i ma moc kwiatowych pakow.

Roza-drzewko szczepione dwoma gatunkami roz

« Ostatnia zmiana: Czerwiec 14, 2009, 15:33:04 wysłane przez DaniSch » Zapisane

Mania
Aktywny
**

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 14, 2009, 18:16:06 »

Delphinium jest piękne.  Very Happy

Co to jest?

A to jest tojeść kropkowana /Lysimachia punctata/.
 A tam pod różą ..., czy to jest lawenda.  Confused Dani, Ty masz piękny polski ogródek. Smile

DaniSch
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 14, 2009, 19:08:11 »

Dziękuje za nazwę , nawet nie wiedziałam ze ma taka komplikowana Smile. Pod roza jest oczywiście lawenda , a z drugiej strony szalwia. Tak zalecają w ksiazkach ,  ponoć odpedzaja mszyce od roz. Co do polskości ogródka - ja kocham ogródek ala babciny tak wiec będzie i maciejka , ktorej tutaj nie znają Very Happy no i musi być łatwy do uprawy bo ja leniuch jestem Razz

Mania
Aktywny
**

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 15, 2009, 06:36:13 »

Nawet różyczka jest biało czerwona.  Smile  Smile  Smile A babcine, czyli wiejskie ogródki są super. Ja też do takiego dążę.  Very Happy

midutki
Aktywny
**

Toruń

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 15, 2009, 06:42:32 »

Piękne te Twoje róże. Kiedyś jak miałam ogród to też hodowałam je. Niestety na balkonie nie udało mi się to i zmarniała mi.
Aga2
Aktywny
**

Agnieszka kujawsko-pomorskie

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 15, 2009, 07:25:26 »

Różyczki wszystkie super ta żółta szczególnie o biało -czerwonej nie wspomnę  Smile
Ja jesienią dopiero sadziłam moje pierwsze 3 różyczki ,ale coś marnie wyglądają ,mszyca je jeszcze  dorwała  Mad

"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi"
A Einstein.
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: