|
JeyDee
|
 |
« : Maj 29, 2009, 17:02:16 » |
|
Co wy na to, żeby zacząć tworzyć wątki "odmianowe" (odpowiednik wątków "gatunkowych" w dziale Hoya czy Sukulenty) ? Mnóstwo osób ma fiołki odmianowe, często dokonujecie porównań, wymieniacie doświadczenia z uprawy konkretnych odmian, a to wszystko jest wymieszane w kolejnych częściach tematu Fiołki afrykańskie cz. x. Poproszę o opinie 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
malena100
Gaduła

Ulster - Irlandia Północna
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 29, 2009, 17:12:13 » |
|
Fajnie. Tylko jak tu zmieścić ponad 30 tysięcy (zarejestrowanych) odmian?...  Post dołączony: Maj 29, 2009, 17:13:49
Chyba, że... Post dołączony: Maj 29, 2009, 17:15:01
Będziemy "lecieć" hodowcami: 1. Mac`s... 2. Rob`s 3. Kiwi... 4. Maas... albo 5. Sorano 6. Korhunova 7. malena100...  itd.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Munka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 29, 2009, 17:25:21 » |
|
Zdjęcia wklejajcie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 29, 2009, 17:28:03 » |
|
To od czego zaczynamy - alfabetycznie czy najbardziej popularne? Może będziemy "jechali" tak jak AVSA na swojej stronie internetowej - alfabetycznie ze zdjęciami??? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 29, 2009, 17:38:50 » |
|
Bardzo mi się pomysł podoba Widziałabym go tak jak malena100 Może będziemy "jechali" tak jak AVSA na swojej stronie internetowej - alfabetycznie ze zdjęciami???
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
Aga2
Aktywny

Agnieszka kujawsko-pomorskie
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 29, 2009, 18:16:55 » |
|
Popieram w całej rozciągłości alfabetycznie z zdjęciem- takie piękne macie zdjęcia  , AVSA słaba jakość co nie których. propozycja ..(ujecie -sam kwiat i rzut całej rośliny z ulistnieniem, z góry z boku) Sama bidula nie mam co wstawić, dopiero za rok jak dobrze pójdzie 
|
|
|
|
|
|
"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi" A Einstein.
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 29, 2009, 18:19:43 » |
|
No to Administracja mogłaby jakoś to uporządkować - czy alfabetycznie, czy alfabetycznie hodowcami: Adams Brownlie Champion Eros (Morgan's) Lambert (Von's) Lyon/Sorano McDonald (Mac's) Ness Pittman Robinson (Rob's) Różni Sanders (Shirl's) Senk, czy też dział Standardy, vintage, Semi i mini, chimery... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Munka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 29, 2009, 18:20:55 » |
|
malena100 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 29, 2009, 18:22:41 » |
|
A co? Mam swojego Smoka Mlekopija i... go hoduję!!!  Czyli hodowca jestem, że hej!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
herbal3
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 29, 2009, 18:23:58 » |
|
Bardzo mi się pomysł podoba Widziałabym go tak jak malena100 Może będziemy "jechali" tak jak AVSA na swojej stronie internetowej - alfabetycznie ze zdjęciami??? Bardzo dobry pomysł. Będziemy mieli swój leksykon odmian.
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
|
|
|
Munka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 29, 2009, 18:28:01 » |
|
Malena to nie miało być w kontekście żartu. Macie takie piękne hodowle, że może być i malena100. Jestem pod wrażeniem waszego doświadczenia.  Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 29, 2009, 18:30:07 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Munka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 29, 2009, 18:31:05 » |
|
Dla nas nowych te 17 to jest coś Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 29, 2009, 18:33:13 » |
|
Ja bym była za prostotą, czyli alfabetycznie A,B,C..... Alfabetycznie hodowcami mogą mieć co poniektórzy problemy ( np. ja  ) alfabetycznie przyrostkami (Grupa Aca`s, Mac`s czy Rob`s) Tu też dobry pomysł, czyli nowy wątek Tu również z nowymi wątkami, ale alfabetycznie dział Standardy, Semi i mini, chimery... Fiołki standard A B C D Fiołki Aca`sFiołki Mac`sitd.... Fiołki mini A B C D Fiołki chimery A B C D itd...
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
maag
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 29, 2009, 19:55:51 » |
|
Super pomysł. Jestem za najprostszym rozwiązaniem alfabetycznym, tylko i wyłącznie, tak jak na avsa.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Małgorzata
|
|
|
dorotkas
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Maj 29, 2009, 20:06:04 » |
|
Super pomysł. Jestem za najprostszym rozwiązaniem alfabetycznym, tylko i wyłącznie, tak jak na avsa.
Ja tak samo 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #16 : Maj 29, 2009, 20:18:18 » |
|
O mamuniu, co ja narobiłam  Myślałam o prostym rozwiązaniu czyli wątkach typu "Fiołek afrykański Jasio Kowalski", ale wy macie rację - odmian fiołków jest za dużo, żeby dla każdej odmiany tworzyć osobny wątek. Trza poczekać na Tellerkę, bo wasze propozycje wymagają trochę technicznej gimnastyki  (tak mi się zdaje). Ale pomysły w dalszym ciągu mile widziane 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #17 : Maj 29, 2009, 20:23:49 » |
|
No to czekamy grzecznie i z szerokim uśmiechem  na Tellerkę
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
Ariadna
|
 |
« Odpowiedz #18 : Maj 29, 2009, 20:25:56 » |
|
Pomysł jest bardzo dobry  Bywam "TROCHĘ" na innych forach fiołkowych i wydaję mi się, że najlepszym rozwiązaniem będzie zrobienie następujących podforów: 1. Standardy 2. Mini/semimini 3. Trailery 4. Chimery 5. Agrotechnika W których odpowiednio są otwierane nowe wątki w nagłówku których wpisujemy nazwę odmiany oraz selekcjonera, na przykład: Suncoast Circus Candy (S. Williams) . Tak jest u nas teraz i przy odpowiedzi w wątku podnosi się on do góry strony. Kolejność alfabetyczna jest trochę niewygodna, bo trzeba będzie szukać gdzie i na której stronie ktoś zadał pytanie o odmianie - było tak wcześniej na ukraińskim forum, ale z tego bardzo szybko zrezygnowano, właśnie z powodu niewygodnego korzystania. Na przykład ja nie zawszę mam czas przeglądać wszystkie strony i nie idę dalej pierwszej
|
|
|
|
|
|
 Fiołki to ciężka choroba,tylko czemu nie chce się wyzdrowieć? Mój katalog
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #19 : Maj 29, 2009, 20:37:16 » |
|
Czyli w rezultacie jednak każda odmiana miałaby swój wątek? Też zdążyłam pomyśleć, że wyszukanie odmiany w spisie alfabecznym może być kłopotliwe. To rozwiązanie niewątpliwie doskonałe dla strony internetowej/katalogu,który tworzy jeden człowiek, ale przy udziale wielu osób zrobi się tasiemiec.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #20 : Maj 29, 2009, 20:39:23 » |
|
Na stronach internetowych sklepików z fiołkami istnieje m.in. taki podział:
Standard Chimera Large Microminiature Miniature Semiminiature Trailer Variegated
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ariadna
|
 |
« Odpowiedz #21 : Maj 29, 2009, 20:49:55 » |
|
Czyli w rezultacie jednak każda odmiana miałaby swój wątek?
Tak, ale tylko tę odmiany które mamy w swoich kolekcjach, więc nie będzie tego bardzo dużo  Na stronach internetowych sklepików z fiołkami istnieje m.in. taki podział:
Standard Chimera Large Microminiature Miniature Semiminiature Trailer Variegated
Po co komplikować życie moderatorom?  Large - jest to standard. Microminiatury - ile masz masz mikro w swojej kolekcji, bo ja tylko trzy. Microminiatury, miniatury i semiminiatury mogą śmiało być w jednym dziale  Variegated - nie ma sensu robić osobny dział, bo są pstrolistnę standardy, mini/semimini oraz trailery.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elinka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #22 : Maj 29, 2009, 20:55:39 » |
|
Bardzo mi się ten pomysł podoba! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #23 : Maj 29, 2009, 20:57:32 » |
|
Ariadno - to był tylko przykład - ja naprawdę nie chciałam nikomu niczego komplikować...  Zresztą - zrobimy tak, żeby nam było najwygodniej 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anna czarnota
|
 |
« Odpowiedz #24 : Maj 29, 2009, 21:04:04 » |
|
Ja myslę jak Adriana, też czasmi bywam na fiołkowych forach i jest tam taki właśnie układ. Tylko proponuje oddzielnie zrobić odmiany wschodnie (rosyjskie, ukraińskie) i w nagłówkach pisać nazwę po rosyjsku i po angielsku np: ЕК-Шедевр Художника (EK-Painter’s Masterpiece) 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Ania
|
|
|
|
Ariadna
|
 |
« Odpowiedz #25 : Maj 29, 2009, 21:07:08 » |
|
Zresztą - zrobimy tak, żeby nam było najwygodniej  Masz rację  Gratulację z okazji imienin  Proponuje oddzielnie zrobić odmiany wschodnie (rosyjskie, ukraińskie) i w nagłówkach pisać nazwę po rosyjsku i po angielsku np: ЕК-Шедевр Художника (EK-Painter’s Masterpiece)  Bardzo dobry pomysł Aniu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła