ganna
Nowicjusz
|
 |
« : Maj 28, 2009, 20:24:20 » |
|
Zanim znalazłam to forum, jednego storczyka skasowałam, niestety, bo to, co tu zdołałam doczytać, mówi,ze pożyłby jeszcze. Drugim zajęłam się wg wskazówek -DZIĘKI- i wypuścił dwa ogonki  Jeden wychodzi spomiędzy liści i raczej jest to pęd kwiatowy, a drugi inaczej - jakby liść pękł wzdłuż osi. Na wygląd - są identyczne, tyle że ten drugi wyraźnie skręca do ziemi. Pozwolić mu na to czy namawiać na zmianę kierunku? Bo czas już na patyczki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursbak
Aktywny

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 28, 2009, 20:26:15 » |
|
A zdjęcia dodać nie możesz? łatwiej bedzie dać radę....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sloneczko
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 28, 2009, 20:29:02 » |
|
jeśli skręca do ziemi to najprawdopodobniej korzeń. pędy są całe zielone i "segmentowane",czyli widać,że są podzielone na krótkie odcinki i oczywiście rosną ku górze. A korzenie powietrzne mają tylko zielony czubek (czasem dość długi) a resztę srebrna i rosną najczęściej w stronę ziemi,ale nie jest to regułą.Może pokaż jakieś zdjęcia to łatwiej będzie ocenić...
|
|
|
|
|
|
Kasia 
|
|
|
Basiek7
Nowicjusz
Mazowieckie
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 29, 2009, 11:42:40 » |
|
A ja kupiłam falka do reanimacji, za 5 zł i coś mu zaczyna wyrastać na samym dole strego pędu. Chyba z tego najniższego oczka. Czy to możliwe że to kolejny pęd? Bo chyba nie korzonek? Na razie zdjęcia nie wstawię z przyczyn technicznych...
|
|
|
|
|
|
Zafiołkowana i zahojowana storczykomaniaczka  pozdrawiam, Basia
|
|
|
Rawa
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 29, 2009, 12:50:12 » |
|
hej, na pędzie kwiatowym łatwo da sie zobaczyć takie"segmentowanie"! a korzeń jest jeden niepodzielny 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Basiek7
Nowicjusz
Mazowieckie
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 29, 2009, 13:38:58 » |
|
Tak, też już to gdzieś wyczytałam, o tym segmentowaniu. Ale to moje jest takie małe na razie, że nic jeszcze nie widać. A ja już bym chciała wiedzieć  Zresztą czy to będzie pęd czy korzeń i tak się cieszę, bo to falek z mojego "szpitala", więc jest nadzieja, że odżyje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sloneczko
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 29, 2009, 13:45:43 » |
|
Basiek7 jeśli wyrasta z pędy kwiatowego to w 100% jest to kolejny pęd, po prostu ten stary postanowił sie przedłużyć 
|
|
|
|
|
|
Kasia 
|
|
|
Rawa
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 29, 2009, 13:47:26 » |
|
wsadź dobrze nosa między liście!!!!mi się ostatnio udało zobaczyć na takim tycim wyrostku,że będzie pęd kwiatuszkowy!!! a o tym segmentowaniu pisałam już komuś na forum, więc mogłaś to przeczytać!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Basiek7
Nowicjusz
Mazowieckie
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 29, 2009, 14:05:37 » |
|
Dzięki dziewczyny  Fajnie by było, gdyby to był pęd, bo to byłby mój pierwszy nowy! Dotychczas wszystkie moje falki przedłużały pędy  A dziś po pracy wsadzę jeszcze raz nosa w liście, może coś wypatrzę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
luki1993pies
Aktywny

http://www.floraforum.pl/index.php/topic,12083.new
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 29, 2009, 15:21:06 » |
|
Tylko uważaj żebyś mu nic nosem nie zrobiła 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Munka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 30, 2009, 16:09:49 » |
|
Dwa zdjęcia przedstawiające pęd kwiatowy, dopiero co się pojawiły  u jasno kwitnącego storczyka, ta wypustka na samej górze zielona  i u ciemnego tutaj bardziej widać. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 30, 2009, 16:39:28 » |
|
Munka gratuluje pędu kwiatowego  Ja jeszcze się nie doczekałam ale mam kilka storczyków o tylko 1 pędzie, więc wszystko przede mną 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Basiek7
Nowicjusz
Mazowieckie
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 02, 2009, 07:22:34 » |
|
Ja wsadziłam nosa między liście (nic mu nosem nie zrobiłam  ) ale nie wiem czy to coś (ta wypustka) się nie zatrzymało w rozwoju. Bo ciągle jest takie małe. Już tracę nadzieję, że coś z tego będzie... Może mój kwiatek się rozmyślił? A może jak był w takim fatalnym stanie to chciał coś wypuścić, a teraz jak mu lepiej (mam nadzieję) to już nie chce...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sloneczko
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwiec 02, 2009, 10:25:38 » |
|
Basiek7 u mnie właśnie jeden falek tez się rozmyślił i pęd stoi w miejscu,ale zostawiłam go na radzie... Na szczęście ma jeszcze drugi,który jest już dość duży i nadal rośnie 
|
|
|
|
|
|
Kasia 
|
|
|
Basiek7
Nowicjusz