Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 24, 2012, 03:00:08
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Co się dzieje?  (Przeczytany 722 razy)
karola
Nowicjusz
*

« : Maj 27, 2009, 13:53:40 »

Mam problem z moimi storczykami... Sad ich liście są strasznie pomarszczone. Na pewno nie miały za mokro!!! pomóżcie, co mam robic?
Sloneczko
Aktywny
**

« Odpowiedz #1 : Maj 27, 2009, 13:57:47 »

a może jakieś zdjęcie? powinno być wtedy łatwiej ocenić problem...a może mają za dużo słońca?

Kasia Wink
karola
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Maj 27, 2009, 14:36:50 »

niestety teraz nie jestem w stanie umieścić zdjęcia. Liście wyglądają jakby miały za dużo wodny, są takie pomarszczone i opadnięte Sad
Sloneczko
Aktywny
**

« Odpowiedz #3 : Maj 27, 2009, 14:44:00 »

a jesteś pewna że przed każdym podlewaniem podłoże było całkiem suche a korzenie srebrne?!

Kasia Wink
Buziaczek
Aktywny
**

Małopolskie - 6b

« Odpowiedz #4 : Maj 27, 2009, 14:46:12 »

Karola a jak często podlewałaś? Poczytaj ten wątek, może znajdziesz rozwiązanie http://www.floraforum.pl/index.php/topic,9218.0.html

karola
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Maj 27, 2009, 15:59:59 »

podlewam co 2 tygodnie minium, a korzenie na pewno były suche :/
wyrak
Moderator Globalny

« Odpowiedz #6 : Maj 27, 2009, 16:22:50 »

No to miały za sucho. Ja cała przejęta radami o konieczności wysychania podłoża zmarnowałam swojego pierwszego falka. Teraz z perspektywy czasu i z doświadczenia już wiem, że go wtedy zasuszyłam. Dopóki nie masz wyczucia proponuję ustalić sobie jeden dzień w tygodniu i wtedy podlewać a na pewno będzie dobrze  Smile
Dolli
Rezydent

« Odpowiedz #7 : Maj 27, 2009, 16:47:28 »

Nie wiem, Wyraczku, coś mi się wierzyć nie chce, aby to było zasuszenie. Przy podlewaniu raz na dwa tygodnie nie sposób zasuszyć falka. To jest po prostu niemożliwe. Ja od trzech lat podlewam storczyki góra raz na 3 tygodnie. W chłodniejszym okresie raz w miesiącu, zaś w zimie raz na dwa miesiące. Nie zasuszyłam żadnego, a liście są piękne.
Na miejscu autorki zastanawiałabym się raczej, czy w środku, w głębi podłoża nie było spagnum lub gąbki, które utrzymują wilgoć. Parę dni temu straciłabym perełkę, bo choć podłoże było suche jak pieprz, a korzenie były srebrne, spagnum i gąbka utrzymywały wilgoć i falek sobie spokojnie gnił. Miał za mokro. Z zewnątrz korzonki srebrne i jędrne, a w środku brunatne i zgniłe. I to przy moim, wyjątkowo skąpym podlewaniu (!). Wyjęłabym tego storczyka z podłoża i pooglądała.
Nawet na wystawie storczyków hodowca kilka razy powtarzał - lepiej przesuszyć niż odrobinę przelać.

wyrak
Moderator Globalny

« Odpowiedz #8 : Maj 27, 2009, 17:01:26 »

Być może. Bez zdjęcia trudno stwierdzić na 100%. To, że przesuszyłam swojego wiem na pewno. Mam zdjęcia korzeni z tamtego czasu. Moje falki mają po tygodniu zasuszone korzenie, pomarszczone i skurczone. Ale oczywiście zgadzam się z Dolli, że wszystko zależy od warunków i co za tym idzie od szybkości wysychania podłoża.
Dolli
Rezydent

« Odpowiedz #9 : Maj 27, 2009, 17:05:47 »

Mnie to spagnum i mokra gąbka w środku rozłożyły na łopatki. Piękny, niespotykany storczyk, a byłby mi zszedł. Dlatego radzę zajrzeć do środka, pooglądać, ewentualnie wyciąć, co trzeba i nie bać się. Ja swego przesadzałam i "operowałam" (łącznie z wycinaniem mokrych korzeni) w pełni kwitnienia, i... kwitnie nadal. Zgubił jednego kwiatka i jednego rozwinął.
Tak więc do dzieła! Wink

dorotakol
Aktywny
**

Pozdrawiam Dorota!!!

« Odpowiedz #10 : Maj 27, 2009, 18:44:53 »

Doli ja też jestem zagorzałym przeciwnikiem spagnum i wszelkiego rodzaju gąbek Mad
dendrobiumB
Aktywny
**

« Odpowiedz #11 : Maj 28, 2009, 15:28:22 »

Nie wiem, Wyraczku, coś mi się wierzyć nie chce, aby to było zasuszenie. Przy podlewaniu raz na dwa tygodnie nie sposób zasuszyć falka. To jest po prostu niemożliwe. Ja od trzech lat podlewam storczyki góra raz na 3 tygodnie. W chłodniejszym okresie raz w miesiącu, zaś w zimie raz na dwa miesiące. Nie zasuszyłam żadnego, a liście są piękne.
Na miejscu autorki zastanawiałabym się raczej, czy w środku, w głębi podłoża nie było spagnum lub gąbki, które utrzymują wilgoć. Parę dni temu straciłabym perełkę, bo choć podłoże było suche jak pieprz, a korzenie były srebrne, spagnum i gąbka utrzymywały wilgoć i falek sobie spokojnie gnił. Miał za mokro. Z zewnątrz korzonki srebrne i jędrne, a w środku brunatne i zgniłe. I to przy moim, wyjątkowo skąpym podlewaniu (!). Wyjęłabym tego storczyka z podłoża i pooglądała.
Nawet na wystawie storczyków hodowca kilka razy powtarzał - lepiej przesuszyć niż odrobinę przelać.

ja mialem kiedys podobnie . jesli Phalaenopsis ma wilgotno a swiatła ma za duzo lub za mało  to liście zaczynaja sie marszczyc

Kamil
cymric
Gaduła

« Odpowiedz #12 : Maj 28, 2009, 17:16:44 »

Podlewam swoje raz na 2 tyg ,a i tak zalałam ulubione dendrobium phal. Gąbka w środku to totalne dno,myślę,że każdego nowego powinno się przesadzić z wyciagnięciem tego świństwa.Korzenie w tym miejscu są zawsze gnijące  Confused Confused.Ładne od strony doniczki ,a w środku bomba z opóznionym zapłonem  Shocked

Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi. Wink

Jestem Asia Smile
gosiap
Aktywny
**

zielone jest piękne

« Odpowiedz #13 : Maj 28, 2009, 17:28:47 »

A moje zaczęły się marszczyć od nagrzania słońcem (parapet wschodni). Wydobrzały dopiero po przestawieniu w głąb pokoju (+ liście owijałam mokrymi papierowymi ręcznikami) albo na okno północne.

słoneczne buziaki GosiaP
Dolli
Rezydent

« Odpowiedz #14 : Maj 28, 2009, 17:43:22 »

Podlewam swoje raz na 2 tyg ,a i tak zalałam ulubione dendrobium phal. Gąbka w środku to totalne dno,myślę,że każdego nowego powinno się przesadzić z wyciagnięciem tego świństwa.Korzenie w tym miejscu są zawsze gnijące  Confused Confused.Ładne od strony doniczki ,a w środku bomba z opóznionym zapłonem  Shocked

No właśnie.

Gosiu, "zgapię" sobie pomysł z ręcznikami, bo mi jeden falek nieco się zmarszczył. Też na wschodnim parapecie stał.

wyrak
Moderator Globalny

« Odpowiedz #15 : Maj 28, 2009, 17:44:15 »

Pewnie to już wiecie, ale warto też pryskać spodnią stronę liści. Po takim pryskaniu ładnie mi się jeden pomarszczony wyprostował.
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: