Sloneczko
Aktywny

|
 |
« : Maj 26, 2009, 16:16:27 » |
|
Wiosną w moim ogrodzie posadzona została brzoskwinia i morela. morela niestety się nie przyjęła  , a brzoskwinia wypuściła już małe listki, jednak od jakiegoś czasu żółkną i opadają  jeszcze troche i nic nie zostanie  Miał ktoś podobny problem? Czym to może być spowodowane? jak ratować drzewko? chyba jednak napisałam nie w tym dziale co trzeba 
|
|
|
|
|
|
Kasia 
|
|
|
dukra13
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 26, 2009, 16:25:56 » |
|
Prawdopodobnie kędzierzawość liści brzoskwini, w internecie jest o tym dużo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sloneczko
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 26, 2009, 16:29:12 » |
|
opis zupełnie nie pasuje do mojego problemu "Liście porażonych drzew są zgrubiałe, zdeformowane a blaszka liściowa pofałdowana i krucha i przebarwiona (przypomina trochę uszkodzenie liści przez mszycę).Na porażonych liściach pojawia się szarobiały nalot, liście początkowo czerwienieją poźniej brunatnieją aż w końcu opadają". U mnie liście poprostu powoli zmieniają kolor na żółty a póżniej odpadają, zupełnie jak na jesień... 
|
|
|
|
|
|
Kasia 
|
|
|
dukra13
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 26, 2009, 16:37:52 » |
|
W tamtym roku tak właśnie wyglądały liście na mojej porażonej brzoskwini, tylko nie zauważyłam tego białego nalotu. Liście poskręcane , czerwone potem żółknące. http://www.rgabrysz.konin.lm.pl/porada.html
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hlavin
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 26, 2009, 16:56:16 » |
|
Drzewka kupione na wiosnę trzeba dobrze podlewać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 26, 2009, 17:56:01 » |
|
Brzoskwinie porażone przez kędzierzawość nie opadają, problem musi być inny. Kupiłaś na wiosnę prawdopodobnie z gołym korzeniem, czy przycięłaś koronę ? Brzoskwinie mają korzenie bardzo wrażliwe na uszkodzenie, koniecznie trzeba przyciąć 'górę'.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sloneczko
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 26, 2009, 18:20:47 » |
|
przycięte zostały tylko te gałązki które się nie opuściły. nNiestety nie jestem doświadczona, niewiem nawet co znaczyć ma stwierdzenie "goły korzeń" i co rozumiesz przez przycięcie "góry"? Bradzo mi zalezy żeby rosła dobrze...
|
|
|
|
|
|
Kasia 
|
|
|
hlavin
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 26, 2009, 18:55:18 » |
|
Brak przycięcia głównego czubka wzrostu nie ma wpływu na opadanie liści prędzej bym upatrywała sie problemu z korzeniami. A czy robiłaś oprysk ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sloneczko
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 26, 2009, 18:56:21 » |
|
tak, oczywiście...
|
|
|
|
|
|
Kasia 
|
|
|
hlavin
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 26, 2009, 19:02:33 » |
|
Czy dałaś mniejszoną dawkę oprysku, bo ja też kiedyś kupiłam drzewka mąż zrobił oprysk i liście zaczeły się zwijać i opadać dowiedziałam się że powinno się dać mniejszą dawkę na nowo posadzone drzewka a nawet nie opryskiwać do puki się nie ukorzenią
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sloneczko
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 26, 2009, 19:26:57 » |
|
z tego co wiem to dawka była taka sama jak u dorosłych drzew  zastanawiam się czy to czasem nie mączniak : Mączniak, to choroba wywoływana przez roznoszone wiatrem, bądź z deszczem, zarodniki grzybów. Do najczęstszych jej objawów zaliczyć można pojawiające się na skórce owoców biało-szare plamy, zmieniające z czasem barwę na brązową oraz biały, puszysty nalot na liściach, mogących z czasem przebarwiać się na czerwono. Najczęściej jednak liście żółkną i przedwcześnie opadają. Skuteczną ochroną z pewnością będzie unikanie upraw wrażliwych gatunków. W amatorskiej uprawie zaleca się wycinanie porażonych pędów w czasie zimowego cięcia oraz w sezonie wegetacyjnym. Przy dużym nasileniu objawów chorobowych użyjmy fungicydów. Skuteczne będą Nimrod, Siarkol Extra, Topsin bądź Karathane. Opryski rozpocznijmy w fazie różowego pąka, a w razie konieczności, powtórzmy zabiegi w czasie kwitnienia i po kwitnieniu, aż do końca czerwca.
|
|
|
|
|
|
Kasia 
|
|
|
hlavin
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 26, 2009, 20:20:41 » |
|
To co pamiętam w opisie przed pryskaniem wyczytałam że do brzoskwiń i moreli tosuje się mniejszą dawkę do oprysku chyba to co pamiętam był to silit
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 26, 2009, 21:37:43 » |
|
przycięte zostały tylko te gałązki które się nie opuściły. nNiestety nie jestem doświadczona, niewiem nawet co znaczyć ma stwierdzenie "goły korzeń" i co rozumiesz przez przycięcie "góry"? Bradzo mi zalezy żeby rosła dobrze...
Goły korzeń to znaczy że drzewo kopane w szkółce, a nie doniczkowane, wtedy zawsze dochodzi do uszkodzenia korzeni. Dlatego właśnie trzeba przycinać koronę drzewa, uszkodzone korzenie nie są w stanie wykarmić jej wykarmić. Brzoskwinię tnie się zawsze po posadzeniu, to pomaga w przyjęciu. Powinnaś przyciąć przewodnik i wszystkie boczne pędy co najmniej o połowę. Na mączniaki jeszcze za wcześnie, poza tym nie spotkałam nigdy mączniaka na brzoskwini.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Meryl
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 26, 2009, 21:38:48 » |
|
W ubiegłym roku miałam ten sam problem na brzoskwini czteroletniej, pomogło częste podlewanie i zasilanie gnojowicą z pokrzyw. Już po dwukrotnym podlaniu pokrzywami liście przestały opadać, drzewko bardzo ładnie się zagęściło a nowe liście były zdrowe i ciemniejsze.Ogólnie było zasilane 3 razy, można też te gęste liście pokrzyw z gnojówki wymieszać a raczej zakopać przy korzeniach /bardzo śmierdzą/.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sloneczko
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 27, 2009, 12:12:44 » |
|
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi  ...na pewno się zastosuję i postaram się też zadać relację co dalej z moim drzewkiem...
|
|
|
|
|
|
Kasia 
|
|
|
|