Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 23, 2012, 23:04:00
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Motylek Wisetona - jak uprawiać?  (Przeczytany 888 razy)
Bastian0
Nowicjusz
*

« : Maj 24, 2009, 21:45:01 »

Witam.
 Ponad miesiąc temu wysiałem parę nasionek Motylka Wisetońskiego. Do tej pory roślinka rosła dobrze, jednak od jakieś parę dni temu liście zaczęły więdnąć przy ich końcach - zwijają się. Mam ją na oknie na pełnym słońcu. W internecie wyczytałem, że ta roślina lubi miejsca chłodne, czy więc to może być powodem więdnięcia listków?
Czy ma ktoś jakąś wiedzę jak uprawiać tę roślinkę?

Pozdrawiam
makosz11
Moderator Globalny

« Odpowiedz #1 : Maj 24, 2009, 22:03:11 »

Mój motylek kwietnie już na balkonie, rośnie w korytku i doniczkach. Zaleca się cieniowanie podłoża / na przykład korą / by roślinki nie więdły. Ja zasypałam wierzch keramzytem. Nie mam dużego doświadczenia ale skoro więdnie to być może przyczyną jest nagrzane podłoże, stanowisko zbyt słoneczne.

Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu.
Bastian0
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Maj 25, 2009, 16:19:35 »

Twoje Motylki noce także spędzają na balkonie?
makosz11
Moderator Globalny

« Odpowiedz #3 : Maj 25, 2009, 16:25:07 »

Noce spędzają na balkonie ale ja mam balkon wschodni, oszklony i nocą jest otwarte tylko jedno okno - tak kwitną moje motylki

Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu.
Koniczyna
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Maj 25, 2009, 16:26:39 »

Motylki lubią stanowiska chłodne, ale i w miarę mozliwości słoneczne. Takie stanowisko można uzyskać poprzez okrycie korą. Gleba zasobna, lekka, przepuszczająca.

Czy człowiek nie umiejący liczyć, który znalazł czterolistną koniczynę, ma też prawo do szczęścia?
Bastian0
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Maj 26, 2009, 17:12:36 »

Nazbierałem kory. Teraz mam pytanie: czy tę korę mam pokruszyć i wysypać wierzch doniczki czy obłożyć płatami tejże kory?
makosz11
Moderator Globalny

« Odpowiedz #6 : Maj 26, 2009, 18:38:25 »

Moim zdaniem korę pokruszyć i wysypać wierzch doniczki bo chodzi przecież o schłodzenie podłoża. Doniczkę można włożyć w osłonkę co w dużym stopniu ochroni ją przed nagrzewaniem na bardzo słonecznym stanowisku.

Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: