goll
Aktywny

|
 |
« : Maj 24, 2009, 20:52:02 » |
|
Witam,jak pisałam to moje parapetowce i nie tylko..     paproć  falek  i fiołek,na dziś chyba mam dość,jak pisałam starsze panie jeszcze nie kumate dodatkowo powinny mieć kurs obrazkowy.
|
|
|
|
|
|
Lucyna strefa 6b świętokrzyskie
|
|
|
|
Lisa
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 24, 2009, 20:55:30 » |
|
Jakie cuda!  Co to na pierwszym zdjęciu? A do czego Ci kurs obrazkowy? Wyszło bardzo dobrze! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 24, 2009, 21:01:16 » |
|
Lisa to ty nie wiesz ,ile ja trenowałam,ile prób było dzisiaj,ja jestem antytechniczna.. Na pierwszym zdjęciu kwitnąca tibouchina,to jest zdjęcie ubiegłoroczne,teraz ma tylko liście,to dla niej trochę jeszcze za wcześnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 24, 2009, 21:02:55 » |
|
Właśnie ,co to za dziwaczek kwitnie na niebiesko u Ciebie Lucynko?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lisa
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 24, 2009, 21:04:30 » |
|
Cudna jest! Ale teraz wiesz co i jak i będzie już z górki. Dziś już odsapnij a jutro możesz wklejać dalsze  Paproć jest świetna, napatrzeć się nie mogę! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 24, 2009, 21:33:59 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 24, 2009, 21:40:30 » |
|
Po wstawieniu linku do zdjęcia daj 2 razy spację wówczas zdjęcia nie będą się zlewały. Piękna cytrynka .
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 24, 2009, 21:44:26 » |
|
To sa zdjęcia ubiegłoroczne,teraz też kwitnie kwiaty są ciut ciemniejsze,takie jaki jest środeczek tych na zdjęciu,ale kwiaty ma wielkie,a w tym roku wszystkie listki ciemnozielone,on jest podobno odmianowy,ale kiedy go dostałam to nie przywiązywałam wagi co to.To dot.fiołka. Makosz,szczepkę cytryny mogę wysłać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 24, 2009, 21:53:15 » |
|
Dziękuję, nie jestem zainteresowana, nie moja specjalność  pochwaliłam bo nie łatwo wyhodować takie cuś do herbatki w domowych warunkach 
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
emma
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 25, 2009, 08:49:51 » |
|
Lucynko  nareszcie pokazałaś swój zieleniec  .Śliczne rośliny mnie urzekły  cytryna, dzbanecznik i różowe kwiaty sandowilli inne też piękne takie zdrowe i dorodne  .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam.
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 25, 2009, 08:58:00 » |
|
Nooo, długo Lucynka ukrywała swoje parapety i nie tylko  Piękne rośliny, i widać, że od dawna są z Tobą - to już okazy po prostu. Paproć piękna, potwierdzam, fiołki też (choć ja niezafiołkowana  ), cytryna - boska! A jeszcze z ciekawości dopytam - co tam mieszka boczkiem w dracenie compaccie na pieńku?... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wwwiola
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 25, 2009, 10:50:09 » |
|
Rosliny piękne, a jak długo rosła ta cytryna żeby mieć owoce?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 25, 2009, 13:21:48 » |
|
Lucynko ,a moja wczoraj zrzuciła cztero centymetrowy owoc.Nie wiem dlaczego? Zaczęła kwitnąć od tygodnia na dwóch gałązkach,może tam coś z owoców się zawiązało i ją osłabiło?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kaska.k
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 25, 2009, 13:51:30 » |
|
Witaj Lucyno  A ja tak ostatnio szukałam Twojego wątku bez skutku  Cieszę się, że go jednak założyłaś  Falek, fiołki i cytrynka - piękne. Czekam na kolejne zdjęcia Twoich kwiatuszków 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Maj 25, 2009, 19:22:05 » |
|
Dzięki wszystkim odwiedzajacym za miłe słowa Krystal to była aptenia,ale nie chciała współpracować i odeszła w zaświaty. Iwonko jak widziałam twoja cytrynę to jest dużo mniejsza od mojej może rzeczywiście kwitnienie jej zaszkodziło. Moja też początkowo zrzucała małe owocki,już straciłam nadzieję, ale kiedy podrosła owoc przetrwał, zawsze ma tylko jednego, zawiązuje się w drugiej połowie lata. Na zimę idzie do chłodnej sieni,a wiosną na całe lato wędruje do ogródka i dopiero ten owoc zaczyna rosnąć.Trwa to może długo,ale co tam,mam jeszcze mandarynkę też owocującą ale w tym roku została oskubana,bo miała tarcznika i nie mogłam się go pozbyć.Teraz dochodzi do siebie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
luki1993pies
Aktywny

http://www.floraforum.pl/index.php/topic,12083.new
|
 |
« Odpowiedz #16 : Maj 25, 2009, 19:37:31 » |
|
Jakie Boskie te kwiatki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #17 : Maj 25, 2009, 20:37:09 » |
|
a tu senecio od koleżanki z forum Post dołączony: Maj 25, 2009, 18:45:23
 bananowiec  kolejna roślina Post dołączony: Maj 25, 2009, 19:51:43
a to ołownik  [ a tutaj jaśmin  Post dołączony: Maj 25, 2009, 20:53:03
No i wyszło,że ołownika coś zeżarło.Wstawię jutro.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lisa
|
 |
« Odpowiedz #18 : Maj 25, 2009, 20:56:58 » |
|
No i wyszło,że ołownika coś zeżarło.Wstawię jutro.
Ale za to begonia jaka przeogromna! Należało się jej podwójne zdjęcie! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hel
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Maj 26, 2009, 15:22:36 » |
|
Dawno, dawno temu miałam takiego senecio. Mówiłam na niego groszek, do dziś mam sentyment do tej roślinki  Muszę jeszcze pochwalić asplenium, begonię, dzbanecznik........ miło patrzeć na wszystkie, są śliczne i zadbane 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Maj 27, 2009, 18:57:41 » |
|
 To kawa,ale jakoś tak niezbyt rośnie.  A to jakiś nieznany mi gatunek hibiscusa,traktuję go jak tarasowy,chociaż nie mam tarasu.  kolejny falek  To stromante,ale ono mnie nie lubi.  No i krotonik z Biedronki. Post dołączony: Maj 28, 2009, 18:46:47
 To początek kwitnienia oplątwy.  A to falek "dostany" od zięcia,ładny prawda? Post dołączony: Maj 28, 2009, 20:16:53
No ,a tu mamy ołownika,co nie chciał pozować. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #21 : Czerwiec 12, 2009, 22:07:06 » |
|
 a to afelandra, niestety jeszcze nie zakwitła Post dołączony: Czerwiec 12, 2009, 23:19:38
 Fatsja japońska
|
|
|
|
|
|
|
|
|
emma
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Czerwiec 13, 2009, 08:24:23 » |
|
Lucynko  przepiękne rośliny tak zdrowe zadbane i dorodne  .Zazdroszczę miejsca.Miło patrzeć i popodziwiać  chociaż u kogoś takie duże i ładne okazy.Piękna afelandra i fatsja, ciekawy hibiskus tarasowy.Śliczny ołownik  z żalem na niego patrzę  bo mój nie przeżył tej zimy, a bardzo lubiłam tę roślinkę.Twój jest piękny taki gęsty i ukwiecony.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam.
|
|
|
Wiktor
Aktywny

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #23 : Czerwiec 13, 2009, 08:48:54 » |
|
Śliczne paprocie  A falki tak obficie kwitnące, ołownik też super  Widać, że roślinki Cię lubią 
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia! Wiktor. 
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #24 : Czerwiec 13, 2009, 09:37:29 » |
|
Ogromniasta begonia  .Też mam taką,malutką z wymianki.
|
|
|
|
|
|
Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi.  Jestem Asia 
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Czerwiec 13, 2009, 17:14:16 » |
|
Dzięki wszystkim za odwiedziny ,Emmo jak wiesz ,jak ołownika rozmnażać to pisz co ci wysłać.Mój to tak trochę z przypadku się rozmnożył,a kiedy chciałam się podzielić i urwałam gałązki to guzik wyszło. Wstawię jeszcze kilka.  Tegoroczne kwitnienie fiołka,  kolejny falek  anturium różowe  kaladium jeszcze małe  dioscorea  to jest pachystachys
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #26 : Czerwiec 13, 2009, 17:19:12 » |
|
Kochanieńka,pisz mi szybciutko  co ty robisz,że dioscorea wypuściła Ci tyle liści  Moja przyjechała z 3 ,1 wypuściła i koniec. Gdzie trzymasz ,jaka ziemia?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #27 : Czerwiec 13, 2009, 17:29:00 » |
|
Moja przyszła mroźną zimą (zamówiona), do wiosny siedziała w doniczce macierzystej.Wiosną postanowiłam jej trochę powiększyć możliwości i przesadziłam do doniczki niewiele większej niż ta w której przyszła.Ziemia taka uniwersalna, nic szczególnego.Zaczęła wypuszczać nowe pędy i tak wyglądała.Dziś już nie jest taka,zaczynają jej podsychać listki, a nowych nie wypuszcza. Sprzedający pisał,że roślina przechodzi okresy spoczynku ,właściwie nie wiadomo kiedy,wtedy nic nie wypuszcza, a stare listki zółkną,myślę ,że moja ma ten okres spoczynku,może twoja też to ma?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Munka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #28 : Czerwiec 13, 2009, 17:35:40 » |
|
Kiedyś ołownika rozmnożyłam z gałązek, które włożyłam w ukorzeniacz i pod folię. Bardzo podoba mi się kaladium, ma bardzo ciekawe, kolorowe liście.  , muszę zapoznać się bliżej z tą odmianą
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 13, 2009, 17:36:51 » |
|
 Ona ma okres spoczynku zimą,traci wtedy wszystkie liście i nie można podlewać.Moja ma jałową ziemię,bo to kaudeks, może dlatego  Powiedz zakopałaś cała bulwę,czy wystaje?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|