Nucha
Nowicjusz
|
 |
« : Maj 23, 2009, 14:00:47 » |
|
Kupiłam w kwietniu storczyka z biedronki (falka) obecnie na starym pędzie opadły mu prawie wszystkie kwiatki ale puszcza na tej samej łodydze nowe pąki. Czy ktoś może mi powiedzieć czy poniższe zdjęcie przedstawia nowy pęd kwiatowy?   A rozmawiamy o tym storczyku  Mam jeszcze jedno pytanie czy hodował ktoś z Państwa Paphiopedilum lawrenceanum (gatunek botaniczny)? Zakupiłam go na allegro i jeśli Poczta Polska na to pozwoli to będę go hodować. Ale na stronie http://www.paphiopedilum.pl/storczyki/stronki/paphmenua.php5?r=3&c=1&roz=3nie ma nic na temat akurat tego gatunku, czy mam go traktować jak inne sabotki?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rawa
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 23, 2009, 14:18:22 » |
|
witaj, to jest korzeń powietrzny! pęd kwiatowy łatwo rozpoznać, gdyż jest taki "segmentowany",czyli widać,że jest podzielony na takie krótkie odcinki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nucha
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 23, 2009, 14:30:59 » |
|
Tak też myślałam, ale zawsze korzenie wyrastały poniżej rozety, a ten wyrósł między liściami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 23, 2009, 15:22:38 » |
|
Bardzo często wyrastają w ten sposób  Falek śliczny 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nucha
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 23, 2009, 17:39:45 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 23, 2009, 19:33:08 » |
|
Nucha masz śliczne storczyki  zwłaszcza te żółte 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Nucha
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 23, 2009, 19:53:03 » |
|
Dziękuję Buziaczku, te ciemno żółte są z nomi, co mnie zachwyciło to to, że kwiat są ciemno żółte a nie np. wpadające w seledyn, bo takich storczyków widać więcej na półkach sklepowych, te z dodatkami różu są z Biedronki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 23, 2009, 20:36:40 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 23, 2009, 21:34:08 » |
|
Paphiopedilum lawrenceanum rośnie w naturze na Borneo na wapiennych skałach ( musisz zapewnić mu dostawę wapnia - mogą być skorupki z jajek). Lubi ciepełko - 24 - 26 oC. Miejsce raczej półcieniste. Więcej informacji o Paphiopedilach znajdziesz na stronie Pani Haliny Roszkowskiej ( choć akurat o tym gatunku nie pisze ) http://www.paphiopedilum.pl/storczyki/stronki/paphmenua.php5?r=0&c=1&roz=0
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
Nucha
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 23, 2009, 21:39:21 » |
|
No ale co mam dokładniej robić z tymi skorupkami? Zmielić? i co ? hehe ... jestem zielona w tym temacie. A stronke znam, ale jak sam zauważyłeś/aś nie ma tam nic o moim gatunku 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dendrobiumB
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 24, 2009, 00:09:31 » |
|
skorupki pokruszyć i dosypac do podloza to nic wielkiego
|
|
|
|
|
|
Kamil
|
|
|
Nucha
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 24, 2009, 08:29:58 » |
|
A mam jeszcze pytanie. Podlewać czy moczyć jak falki?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
egrabow
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 24, 2009, 10:49:44 » |
|
Podsyłam Ci jeszcze jednego linka z opisem uprawy m.in. Paphiopedilum. Sposób podlewania storczyków to Twoja indywidualna decyzja - ważne żeby zapewnić roślinie optymalne warunki. Jeżeli masz skłonności do przelewania roślin to raczej podlewaj tradycyjnie a jak potrafisz wstrzymać rękę - to namaczaj w pojemniku z wodą. Czytaj, czytaj i obserwuj roślinę. Storczyki uczą cierpliwości http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.htmlP.S. W każdym profilu użytkownika masz określoną płeć 
|
|
|
|
|
|
Człowiek potrzebuje dwóch lat aby nauczyć się mówić a pięćdziesięciu, żeby nauczyć się milczeć. Ernest Hemingway Pozdrawiam - Kaśka Moje zielone
|
|
|
Nucha
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 24, 2009, 11:05:55 » |
|
hehe  już widzę tą płeć, za linka dziękuję. Skłonności do przelwania chyba raczej nie mam bo moje falki mają się dobrze  po prostu "moją hodowlę" storczyków traktuję dość poważnie, dlatego przed tym jak trafi do mnie Paphiopedilum chciałam się zapoznać dokładnie z tematem. Dzięki wielkie za pomoc 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|