Sloneczko
Aktywny

|
 |
« : Maj 20, 2009, 14:04:13 » |
|
Gdy zbliżają się cieplejsze dni, a słońce zaczyna coraz mocniej dogrzewać naszym kwiatom na niektórych oknach może być trochę za ciepło. Proponuje pokazywać tutaj swoje pomysły na ciekawe i oryginalne cieniowanie. (oczywiście wszystkie sposoby są oryginalne więc każde zdjęcie jest mile widziane) 
|
|
|
|
|
|
Kasia 
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 20, 2009, 14:05:47 » |
|
Podstawowe i najlepsze to.... żaluzje  Można stopniować zacienianie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Abu
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 22, 2009, 09:57:20 » |
|
Mam okna od południa, i jest taki przedział czasowy,w którym kwiaty mi się gotują na parapetach. Mam gorsze rozwiązanie niż żaluzje, ale za to zupełnie bezinwazyjne jeśli chodzi o montaż (to ważne, jeśli okna są cudze). Żadnych śrub, dziur, wkrętów. Rolety na zaczepy. A w kuchni mam zazdroski.
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia Justyna
|
|
|
luki1993pies
Aktywny

http://www.floraforum.pl/index.php/topic,12083.new
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwiec 26, 2009, 20:25:29 » |
|
Ja ściągam na stół a jak słońce przejdzie to daje z powrotem na okno  Ale zdał by mi się taki jakiś sposób na ich nie przenoszenie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
edyseja
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 29, 2009, 16:13:34 » |
|
pręt do zazdrostek (mocuje się go do okna za pomocą przylepców) + zazdrostki o grubości rajstop co najmniej 60 den 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 30, 2009, 15:06:41 » |
|
Są tez do kupienia folie samoprzylepne, matujące, kolorowe jak witraże . Ale chyba najlepszym, jak jeszcze na dodatek nie swoje okna to.. "zazdroski" na pręcie samoprzylepnym.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
soleil2205
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 30, 2009, 15:53:23 » |
|
Ja mam zamontowane rolety - mało oryginalne ale skuteczne 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #7 : Lipiec 01, 2009, 06:48:12 » |
|
Przypomniała mi sie nasza szkoła podstawowa.  Tam większość południowych okin. A na oknach kwiat , przy kwiatku...Ale rękoma dzieci i Pań zostały wykonane zkolorowych bibułek różne ozdoby, kwiaty, listki , ptaszki i przyklejone kawałkiem taśmy. Wiem, ze to może jest zbyt proste...ale jest to jakies wyjście z sytuacji. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
midutki
Aktywny

Toruń
|
 |
« Odpowiedz #8 : Lipiec 04, 2009, 21:46:37 » |
|
Też zastanawiam się jak "zrobić cień" na parapecie, podobnie jak pisze vanda chciałabym, żeby było to jednocześnie ozdobą. Jak coś wymyślę/zrobię to podzielę się  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #9 : Lipiec 05, 2009, 06:58:07 » |
|
Midutki...To myśl bo przydał by sie jakiś orginalny pomysł. Mnie jakoś nic nie przychodzi do głowy bo wszelkie "szkolne materiały" płowieją od nadmiaru słońca.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
midutki
Aktywny

Toruń
|
 |
« Odpowiedz #10 : Lipiec 05, 2009, 17:16:37 » |
|
Cały czas myślę  . Znalazłam takie ramki plakatowe - można wykorzystać wkładając w nie choćby papier czy brystol.  Ja chyba jednak zamówię pleksi na wymiar (białe lub mleczne) i wkładać będę w prowadnice od rolet. Może coś jeszcze wpadnie mi do głowy?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrmsik
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Lipiec 13, 2009, 13:06:00 » |
|
A ja przyniosłam z samochodu osłony na okna takie na przyssawkę , to nic że w kształcie mordy kota i z uśmiechem  grunt że cieniują 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Andżelika
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Lipiec 13, 2009, 13:13:44 » |
|
Ja nie mam takiego "problemu", ale gdybym miała, to zamówiłabym własnie naklejki na szyby ( są jasne, mleczne, albo kolorowe), albo w drukarni, która zajmuje się robieniem reklam kupiłabym taką dziurkowaną folię przylepną, taką, jaka jest naklejana np na szybach tramwajów jako reklama.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bakcylla
Aktywny

Zachodniopomorskie - strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #13 : Lipiec 13, 2009, 14:11:31 » |
|
Nie wiem czy robiłyście w szkole serwetki chyba kurpiowskie wycinane z papieru kilkakrotnie złożonego. po rozłożeniu były wzory. Można dzieci zaangażować do prac ręcznych i do tego z pożytkiem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vanda
Aktywny

...prawie Cieszyn.
|
 |
« Odpowiedz #14 : Sierpień 14, 2009, 07:48:37 » |
|
Kombinowałam...i nic ciekawego nie wymyśliłam..jak tylko to Wprawdzie wygląda to "po szkolnemu" ale zdaje egzamin  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Babcia_Wisia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #15 : Sierpień 14, 2009, 08:13:16 » |
|
Witam.Ja mam duży balkon logię o wystawie południowej.Okna są przysłonięte żaluzjami a roślinki na powietrzu są osłonięte trzema parasolami w kształcie kwadratu.Przy wysokiej taemperaturze cień parasoli i lekki ruch powietrza zapewnia roślinkom optymalne warunki. Pozdrawiam Wisia
|
|
|
|
|
|
Nie wszystko złoto co się świeci.... Ps. Pozdrowienia z zielonego... 
|
|
|
elajas
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Sierpień 15, 2009, 14:06:15 » |
|
Cieniówka potrzebna jest na moich oknach tylko jesienią i zimą.Jeżeli na stałe nakleję coś na szyby to w ciemne dni jesieni i zimy, których w naszym klimacie jest dużo na parapecie jest ciemno i to bardzo. Tylko w słoneczne dni zakładam zazdrostkę z firany a jak nie trzeba to zdejmuję.Przekonałam się, u mnie to najprostsze, najtańsze i najmniej pracowite rozwiązanie.Może nie jest to ciekawe ale bardzo praktyczne i najważniejsze nie na stałe.
|
|
|
|
|
|
Mądrość jest tam gdzie mieszka pokora. Pozdrawiam elajas
|
|
|
|