|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 20, 2009, 12:32:56 » |
|
Trzeba było pisać - mam półtorametrową linearis... 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 20, 2009, 12:50:05 » |
|
O! A głupio mi tak stękać w prawie każdym hojowym wątku a wymieniać u mnie specjalnie nie ma na co  Ale wiesz, nic straconego - ponoć najłatwiejsze nie są więc aż tak bardzo się na sukces za pierwszym podejściem nie nastawiam. Gdyby co bardzo chętnie będę się szczerzyć do Ciebie  Kupiłam też dziś mikoryzę do kwitnących (w wątku o mikoryzie chwaloną) - rozumiem, że od razu przy sadzeniu tej też mogę jej zapodać?
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 20, 2009, 12:56:25 » |
|
Jesteś niesamowita  .  Mnie linearis nie lubi  . Miałam 2 duże roślinki. Dziś mam 5 gałązek, a i tak nie wiem czy przeżyją.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 20, 2009, 13:25:52 » |
|
No bo wcale nie chciałam nic kupować. Ale tak mi jej się żal zrobiło - niby podwójna, niby ukorzeniona, za 7 zeta i nikt nie chce?! Może akurat mi się odwidzięczy za adopcję...  Swoją drogą dobrze że nikt nie licytował bo 15 minut przed końcem prąd mi w pracy wyłączyli (i to tak na pół miasta) i nawet bym nie miała jak zareagować he he he Czyli jednak była mi pisana... A jak mnie nie polubi no to trudno, w łeb sobie nie palnę... OT A tak wogóle to się wkurzam. Bo na to forum od kilku miesięcy w celach terapeutycznych nie zaglądałam, żeby mnie nie kusiło. Ale wayettii ostatnio mi zmizerniała i musiałam się poradzić. No, poradziłam się i po chwili już czekam na wymiankową thomsoni, kupiłam linearis... Chyba znowu trzeba zmykać na odwyk!
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 20, 2009, 13:40:51 » |
|
Przyznaję bez bicia, że chciałam kupić, ale wcześniej grzebałam w nickach all gdzie się pochwaliłaś i uznałam, że za 7 to jeszcze warto a więcej już nie, tym bardziej, że liczyłam jeszcze na zakup Variegaty.  Porada była skuteczna. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 20, 2009, 13:47:04 » |
|
A zobacz! A ja tak od niechcenia swój nick tu podałam bo - szczerze - to chyba dopiero moja 2 czy 3 roślina z allegro  Ale przed chwila jeszcze na jakiejś aukcji widziałam linearis za niewielki kilkanaście zł taką już dłuższą, w glebie - może pooglądaj. Albo się z Tobą podzielę - w końcu mają być dwie!?
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 20, 2009, 14:36:55 » |
|
Basiu serdecznie dziękuję ale dwie sadzoneczki to wg mnie i tak będzie mikro w doniczce, zobaczysz.  A nie miałaś ochoty na variegatę-wówczas koszt wyszedłby jeszcze mniejszy tak przypuszczam. I, to nie pocieszenie, ale z moim licytowaniem też jest zawsze coś nie tak. A lineariskę oglądam, oglądam... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Izolda
Aktywny

Strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 20, 2009, 14:37:38 » |
|
Danusiu a jak podlewasz swoją linearis? Wbrew pozorom to straszna pijaczka, Kubulinka też się kiedyś żaliła, że swoją uśmierciła - zasuszyła, ale jak widać posłuchała mojej rady, bo już ma półtora metra  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 20, 2009, 15:03:07 » |
|
Wbrew pozorom to straszna pijaczka, Kubulinka też się kiedyś żaliła, że swoją uśmierciła - zasuszyła, ale jak widać posłuchała mojej rady, bo już ma półtora metra  . No proszę  I oto mamy dowód, że picie wpływa na długość (jako taką, i życia też  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 20, 2009, 15:40:40 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 20, 2009, 15:48:56 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 20, 2009, 15:59:15 » |
|
Moja Twoją goni, Bogusiu!  Tylko, że moja chyba wszerz ma więcej ociupinkę 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 20, 2009, 17:22:15 » |
|
Oj, Mery, Mery, jest szokująca! A może Ty masz w domu takie malutkie doniczusie i malutkie mebelki i to tylko złudzenie optyczne, co? 
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
|
anntaris
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 20, 2009, 21:09:07 » |
|
Mery ale Roszpunkę wyhodowałaś  .
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Danusia
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #15 : Maj 21, 2009, 13:01:10 » |
|
Ona już była kilka razy cięta  . Inaczej byłaby już u sąsiadów pode mną  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Maj 26, 2009, 19:26:13 » |
|
Dostałam moje "zakupy". Domyślam się, że doniczki za szybko nie rozsadzi ale i tak mi się podoba   Po podróży wsadziłam ją na trochę do słoika żeby się ożywiła (choć chyba jej nic nie jest). Ale potrzebuję chwilę czasu na zastanowienie - jak ja mam wsadzić? Bo ona na dolnych węzłach ma i liście i korzenie. Czy listki oderwać czy wsadzić z listkami w podłoże? I czy tylko ostatnie węzły czy razem z przedostatnimi? Bo tam też ładne korzenie...
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #17 : Maj 26, 2009, 21:18:27 » |
|
Basiu. Nic nie odrywaj,nie ma takiej potrzeby.Ja bym jeszcze ciachnęła w połowie,przy korzonkach,zrobić cztery i do wora.Szybko ukorzenia się w ziemi. Ja wszystkie jak podcinam to kawałki wsadzam obok do ziemi.
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Maj 26, 2009, 22:24:51 » |
|
Zrobić cztery - z dwóch? Obie na pół = 4 sztuki? Nie każdą jedną sadzonkę na 4 malutkie kawałki, tak?
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #19 : Maj 27, 2009, 07:47:42 » |
|
Tak, Basiu, każdą jeszcze na połowę = cztery  Jak najbardziej, ja też bym rozmnożyła te sadzonki z dwóch na cztery. Od razu będziesz mieć okazalej w doniczce. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Maj 27, 2009, 08:14:12 » |
|
Dobrze. Będę dziś ciachać i sadzić  Dla takich maluchów mała doniczka ok. 7 - 8 cm wystarczy, prawda?
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #21 : Maj 27, 2009, 09:08:51 » |
|
Wystarczy jak najbardziej, Baś 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Maj 27, 2009, 09:14:22 » |
|
Oj, dzięki, dzięki dobrzy ludzie za rady! 
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
donama
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #23 : Maj 27, 2009, 09:55:05 » |
|
Właśnie patrzyłam na allegro jeszcze są wystawione ,chyba u tej samej pani ,chyba się skuszę na nią,ma jeszcze inne za parę złoty.Chyba że wysępię u was ,  .Mam coraz większą chęć posiadania hoi ,hojoba jasna. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #24 : Maj 27, 2009, 09:59:47 » |
|
Ja wszystkie jak podcinam to kawałki wsadzam obok do ziemi.
Tak po prostu - obcięte do ziemi, czy może najpierw ukorzeniasz pod workiem lub w szklarence?? Chętnie bym swoją ciachnęła i zagęściła.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Izolda
Aktywny

Strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #25 : Maj 27, 2009, 10:03:24 » |
|
Dolli ona na tyle szybko się ukorzenia, że nie trzeba jej trzymać pod workiem, ja robię jak Majoki, po prostu odcinam, dokładam do doniczki i już, tyle że trzymam ją cały czas na wilgotno i rośnie jak głupia, jeszcze mi nie uschła żadna sadzonka dosadzona w ten sposób  . Coraz gęściej w mojej doniczce  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #26 : Maj 27, 2009, 10:09:05 » |
|
Właśnie patrzyłam na allegro jeszcze są wystawione ,chyba u tej samej pani ,chyba się skuszę na nią,ma jeszcze inne za parę złoty.Chyba że wysępię u was ,  .Mam coraz większą chęć posiadania hoi ,hojoba jasna.  No ja mogę powiedzieć, że moje przyszły w dobrym stanie i szybciutko (umawiałyśmy się na wysyłke w poniedziałek i wczoraj już dostałam). Fotki widzicie - korzonki ładne i szystko ok.
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #27 : Maj 27, 2009, 10:25:21 » |
|
Izolda, dziękuję za błyskawiczną odpowiedź. O wilgotność to ja dbam, po tym, jak się naczytałam o zasuszaniu lineariski. Zrobię, jak radzisz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #28 : Maj 27, 2009, 11:04:42 » |
|
Wkładam obok tego samego gatunku,natomiast nowe gatunki idą do szklarenki. ps. + ukorzeniacz Ukorzeniają się szybko bo mają i ciasno i wilgotno,czego im trzeba najbardziej 
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
|
Dolli
|
 |
« Odpowiedz #29 : Maj 27, 2009, 11:15:27 » |
|
Dzięki Jolu. Przystępuję zatem do produkowania czupurka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|