awarta
Aktywny

prawie Bielsko-Biała :) strefa 6b
|
 |
« : Maj 18, 2009, 17:01:27 » |
|
Zmobilizowałam się dzisiaj (no może ktoś mi w tym pomógł  ) i postanowiłam założyć wątek. Będę tu pokazywała co mi stoi na parapetach, wisi na ścianach itp. Kolejność przypadkowa.  Maranta  Syngonium podophylum /miniatura/  Dzisiaj rozwinięty pierwszy kwiat hibiskusa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dziwaczek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 18, 2009, 17:05:22 » |
|
Jak nazywa sie roślina na drugim zdjęciu? Wisi u mnie w kuchni od lat i nie wiem jak sie nazywa, niektóre liście ma ogromne, większe od mojej dłoni.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anulka247
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 18, 2009, 17:32:12 » |
|
Jak nazywa sie roślina na drugim zdjęciu? Wisi u mnie w kuchni od lat i nie wiem jak sie nazywa, niektóre liście ma ogromne, większe od mojej dłoni.
Syngonium podophylum (zroślicha stopowcowa)...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
awarta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 18, 2009, 17:37:12 » |
|
Już opisuję. Upsss! Ania mnie uprzedziła. To moje to miniaturka. Może nie najlepiej to widać na zdjęciu ale ma takie różowawe unerwienia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wiktor
Aktywny

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 18, 2009, 17:38:57 » |
|
Ładne,zadbane roślinki  Czekamy na więcej 
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia! Wiktor. 
|
|
|
elinka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 18, 2009, 17:39:40 » |
|
Piękna maranta,mam też taką ale niestety nie prezentuje sie tak okazale jak Twoja - nie mogę jej dogodzić Hibiskus też fantastyczny a syngonium z różowymi nerwami to jeszcze nie widziałam  Pokaż resztę,na pewno masz jeszcze jakieś skarby... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dziwaczek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 18, 2009, 17:43:28 » |
|
Taka fajna roślina, a tak brzydko sie nazywa - zroślicha, ble. Ale dzięki, sama nie wiem co posiadam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 18, 2009, 18:09:07 » |
|
No to używaj syngonium,tak jest poważniej, no i obco, bo po łacinie.
|
|
|
|
|
|
Lucyna strefa 6b świętokrzyskie
|
|
|
dziwaczek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 18, 2009, 18:19:38 » |
|
Hibiskusa trzymasz na balkonie czy w pokoju? Mój stoi na balkonie i też zaczyna rozwijać pąk. Czy Twoja róża też tak ma, że pierwsze kwiaty są dość małe, a następne coraz większe? Post dołączony: Maj 18, 2009, 18:21:40
Goll łacina nie taka mi obca 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
awarta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 18, 2009, 18:27:15 » |
|
Hibiskusa trzymasz na balkonie czy w pokoju? Mój stoi na balkonie i też zaczyna rozwijać pąk. Czy Twoja róża też tak ma, że pierwsze kwiaty są dość małe, a następne coraz większe?
To taka malutka 20 cm sadzonka, ledwo wypuściła korzonki już miała pączek. Stoi w wodzie na razie, jak przekwitnie, czyli jutro, wsadzę do ziemi. Nie miałam sumienia oberwać jej tego arcydzieła. Kwiat jest dosyć mały bo ma jakieś 5 cm średnicy ale jak na takie maleństwo to gigant. Reszta roślinek w późniejszym terminie, bo właśnie drugi zestaw akumulatorków w aparacie padł. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
soleil2205
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 18, 2009, 18:52:41 » |
|
Bardzo podoba mi się Twoja maranta Awarto! Jest cudna, a kwitnący hibiskusik uroczy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dziwaczek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 18, 2009, 19:09:56 » |
|
Jak na tak małą sadzoneczkę, to rzeczywiście jest duży i bardzo ładny. Lubię moją różyczkę i czasem sobie z nią eksperymentuję. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
awarta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 19, 2009, 20:12:47 » |
|
Kontynuując... Listeczek Syngonium (największy ma 3 cm) w zbliżeniu  Gloksynia Kaiser Wilhelm (naliczyłam na razie 29 pączków)  Phalaenopsis (kwitnie od stycznia)  cdn
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dziwaczek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 19, 2009, 21:31:24 » |
|
Bardzo ładne i zdrowe te Twoje kwiatki  A propos gloksynii, w jaki sposób ukorzenia się jej sadzonkę, w ziemi czy w wodzie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
awarta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 20, 2009, 06:05:54 » |
|
Próbowałam kiedyś dzielić bulwę bo czytałam że tak można. Ale ten sposób sie nie powiódł. Myślę, że najlepiej to z listka jednak i próbowałabym jednak w ziemi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

,,Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą..
|
 |
« Odpowiedz #15 : Maj 20, 2009, 20:04:56 » |
|
Syngonium ciekawe  . Lubię gatunki tego kwiatka bo łatwe są w uprawie i pięknie się rozrastają. Storczyk pełny życia i chętny do kwitnienia też posiadam jednego który od czerwca do teraz mi kwitnie w zimę nie miał zbyt wiele kwiatów ale jak tylko się ciepełko zrobiło to i kwiatów przybyło 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
awarta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Maj 21, 2009, 10:23:19 » |
|
Kontynuując... Ficus benjamina Starlight - dzieciaczek (mamusia stoi w innym pokoju). Jestem z niego dumna, bo ładnie rośnie, a strasznie trudno go było ukorzenić (przynajmniej dla mnie  )  Sansevieria trifasciata 'Hahnii' (Sanseweria gwinejska) z dzieciaczkami (wołającymi ciasno  )  Szeflera 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #17 : Maj 21, 2009, 10:51:48 » |
|
Agnieszko, beniaminek taki maleńki ale słodziutki, gratuluję ! Syngonium piękności 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
dziwaczek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Maj 21, 2009, 11:02:28 » |
|
Ficus benjamina Starlight - po raz pierwszy widzę tak wybarwione liście  , fajny.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inag1
Aktywny

Wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #19 : Maj 21, 2009, 11:42:19 » |
|
Też zainteresował mnie pstrokaty benjamin. Jeszcze nie widziałam tak jasno wybarwionego. Cudny jest.  Pozostałe roślinki ładne i zadbane. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam-Ina
|
|
|
awarta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Maj 21, 2009, 12:49:42 » |
|
Ino robić szczepkę?  A po co głupio pytam, zrobię. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elinka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #21 : Maj 21, 2009, 13:39:21 » |
|
Bardzo często odwiedzam Twój wątek z nadzieją,że wkleiłaś nowe zdjęcia podopiecznych i proszę są!  Fikus prześliczny,ja również widzę takiego po raz pierwszy!  Z nieśmiałością pytam,czy dla mnie znajdzie się mała gałązeczka?Sansevieria i szeflera tez bardzo ładne. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
salatka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Maj 21, 2009, 13:41:52 » |
|
Aga czy mogłabyś pokazać mamusię Ficusa benjamina Starlight ??? Maleństwo urocze 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
awarta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #23 : Maj 21, 2009, 13:45:29 » |
|
Pokażę, tylko potrzebuję troszkę wolnego czasu. Może wieczorkiem ale nie obiecuję, bo mam dzisiaj wizytę (a może wizytację) teściów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
awarta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Maj 29, 2009, 17:49:19 » |
|
Aga czy mogłabyś pokazać mamusię Ficusa benjamina Starlight ??? Maleństwo urocze  Troszkę późno, bo problemy z netem miałam ale jestem. Najpierw mamusia małego benjamina Starlight. Jest trochę zabiedzona bo rosła w niewłaściwych warunkach ale odkąd jest u mnie ma się całkiem dobrze. Trochę na górze wyłysiała ale myślę, że dojdzie do siebie i porośnie świeżym listkiem.  Kwiat maranty.  Nowy nabytek. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #25 : Maj 29, 2009, 17:54:26 » |
|
Śliczne kwitnące kwiatuszki a beniaminek, straszny słodziak. Chyba od siostry wezmę szczepkę i postaram się ukorzenić o ile mi się uda 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
anetadzie
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #26 : Maj 30, 2009, 07:44:46 » |
|
Benjamin naprawdę bardzo ciekawy.Pierwszy raz widzę tak wybarwionego  cudo.Storczyk pięknie współpracuje  nie mam bzika na ich punkcie ale zaczynają mi się podobać storczyki hmm ciekawe czy dałabym radę utrzymać takiego przy życiu  .Szeflerka niestety mi padła  ale twoja jest bardzo ładna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
luki1993pies
Aktywny

http://www.floraforum.pl/index.php/topic,12083.new
|
 |
« Odpowiedz #27 : Maj 30, 2009, 08:05:41 » |
|
Śliczne falek mnie powalił 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hel
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #28 : Maj 30, 2009, 11:33:46 » |
|
A ja muszę pochwalić syngonium, śliczne listeczki i cała roślina prezentuje się bardzo atrakcyjnie. Ciekawe, czy nie wyrośnie z tej miniaturkowatości? A gdzie kupiłaś takiego fiołka?  Szukam go w bielskich sklepach, ale jeszcze nie trafiłam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
awarta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #29 : Maj 30, 2009, 15:49:11 » |
|
Fiołek kupiłam w Dianie, ale był tylko jeden taki, reszta zwykłe jednokolorowe. Kinguś służę listeczkiem jak nie znajdziesz nigdzie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|