Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 23, 2012, 22:19:36
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Przelany echinocactus grusonii?  (Przeczytany 2068 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
carol1
Nowicjusz
*

« : Maj 14, 2009, 21:30:07 »

Witam, mam kłopot z echinocactusem grusonii - kupiłem go zimą, ale miał pewne plamki, myślałem, że wszystko będzie ok, ale dowiedziałem się, że to grzyb. Roślina została potraktowana odpowiednim środkiem, wyniesiona na ciepły południowy parapet i mało podlewana raz na miesiąc, od zimy była podlana może 3 razy, a dzisiaj zobaczyłem, że kaktus zrobił się strasznie jasny i robi się miękki. Czy to przelanie? Czy da się go uratować?
Avocado
Aktywny
**

frezje :O strefa 6a

« Odpowiedz #1 : Maj 16, 2009, 13:58:46 »

Jeśli od zimy podlałeś go trzy razy to nie jest przelany<ja od listopada tylko kilka razy zrosiłem wiosną moje kaktusy>. Napisz czy go ostatnio nie przenosiłeś <może się poparzył>, jaką ma ziemie, jak jest duży. Sprzydała by się jakaś fotka.

<<Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce w których są nasiona>> I stało się tak. Ziemia wydała rośliny zielone: [...]. A Bóg widział, że były dobre.
carol1
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Maj 16, 2009, 14:10:56 »

Ostatnio był przesadzany do małej ilości ziemi dla sukulentów i większej ilości piachu ze żwirkiem, na górę podsypałem mu kamyki, nie przenosiłem. Teraz został opryskany środkiem przeciw grzybom, bo coś na nim siedzi, spędził noc w bardzo ciepłym i suchym miejscu i już mu lepiej, jest zielony i twardszy Smile
Avocado
Aktywny
**

frezje :O strefa 6a

« Odpowiedz #3 : Maj 16, 2009, 14:23:27 »

To według mnie było spowodowane podlewaniem w zimie i za wysoką temperaturą w zimie.

<<Niechaj ziemia wyda rośliny zielone: trawy dające nasiona, drzewa owocowe rodzące na ziemi według swego gatunku owoce w których są nasiona>> I stało się tak. Ziemia wydała rośliny zielone: [...]. A Bóg widział, że były dobre.
carol1
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Maj 16, 2009, 15:12:00 »

On został kupiony w czasie ferii, poza krajem. Przyjechał do nas i miał siedobrze, był podlewany raz na miesiąc odrobinę, potem zaczynałem podlewać mocniej, a stał sięjasny i miękki kilka dni temu. Teraz zaopiekuję nim się inaczej.
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: