venga2
Nowicjusz
|
 |
« : Maj 14, 2009, 10:03:15 » |
|
Witam W zeszłym roku zasadziłem cedr himalajski (cedr deodara). Młode drzewko o wysokości około 120 cm, ładnie rozgałęzione, zdrowe. Niestety nie przykryłem go na zimę i mróz swoje zrobił. Wszystkie igły zbrązowiały i opadły, a nowych pączków ma niewiele. Czy jest szansa na to że odżyje i znów obsypie się igłami? Czy może miejsca zniszczone przez mróz powycinać i zostawić tylko to co rokuje szanse na odbudowę (te pędy gdzie są młode pąki)? Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 14, 2009, 11:24:18 » |
|
Powycinaj te zniszczone, może odbije. Wykopać zawsze zdążysz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
venga2
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 14, 2009, 12:40:49 » |
|
Tak też sobie pomyślałem. Czytałem gdzieś na jakimś forum że cedr po przemarznięciu dopiero w czerwcu zaczął się odradzać. Także zobaczymy jak się potoczą dalsze jego losy. A wykopać zawsze można.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hlavin
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 14, 2009, 16:05:09 » |
|
Ja mam to z cedrem jak mocniej przymrozi nie wycinaj nic poczekaj jak pojawią sie nowe pączki igłowe to potem zobaczysz, która gałązka najbardziej ucierpiała a potem je powycinasz mój ma 7 lat
|
|
|
|
|
|
|
|
|
venga2
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 18, 2009, 10:03:27 » |
|
Dziękuję za podpowiedź. Właśnie wczoraj wyciąłem te gałązki na których nie było ani jednego pączka. Wygląda to nieciekawie bo całe drzewko ma ok. 120 cm a galązki ma teraz dopiero od ok. 70 cm w górę. Także trochę łysawe. Ale też mocno ucierpiało od mrozu. No nic, zobaczymy jak sobie będzie dalej radzić. Ale na zimę go tym razem zabezpieczę.
Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hlavin
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 19, 2009, 06:42:11 » |
|
Powiem Ci tak cedr himalajski jest bardziej wrażliwy niż cedr atlantycki na zimę radzę go osłonić przed mrozami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|