Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #30 : Marzec 31, 2007, 22:07:31 » |
|
Foxtrot - pocieszyłeś mnie, dzięki 
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam, Monia
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #31 : Kwiecień 02, 2007, 14:15:50 » |
|
Niestety- to , że calle są "powyciągane to prawda- ale w warunkach domowych tak musi być- nic na to nie poradzę. Mam nadzieję, że gdy pójdą do ziemi w ogrodzie to się "naprawią". Trudno...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Monia123
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #32 : Kwiecień 03, 2007, 16:25:19 » |
|
w przyszlym roku sama zobaczysz o co mi chodzilo Foxtrot - trzymam Cię za słowo 
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam, Monia
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #33 : Kwiecień 30, 2007, 07:08:12 » |
|
Z moich trzech calli jedna pięknie rośnie, druga wolniej, trzecia wcale Tak więc zamiast białej, żółtej i różowej będę miała tylko białą 
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #34 : Kwiecień 30, 2007, 07:25:02 » |
|
Spokojnie. Podniesie sie temperatura to szybko ruszą. Ja swoją dwa dni temu wsadziłam do ogródka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jolciajci
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #35 : Maj 01, 2007, 23:22:29 » |
|
Witam, Ja już swoje też wysadziłam do ogrodu , ale jeszcze nic nie widać anie jednego kiełka. Pewnie dlatego że jest zimno - brrrrrrrrrr. Myślę że jak się tylko ociepli to już one pokażą jak się rośnie- mam taką nadzieję. Kupiłam w tym roku na allegro aż 12 sztuk i to różnych kolorów , a teraz już nie mogę się doczekać kiedy zaczną rosnąć i kwitnąć .Ja jestem jednak cierpliwa i poczekam tylko co rusz chodzę i zaglądam czy już czy jeszcze nie zaczęły wychodzić z ziemi. Pozdrawiam cieplutko bo u nas jest zimno 
|
|
|
|
|
|
jestem jaka jestem . pozdrawiam serdecznie JOLA
|
|
|
matawe
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #36 : Maj 10, 2007, 08:55:15 » |
|
Czesc dziewczyny, mam kilka pytan: 1. czy moge obcinac kwiaty i powstawiac je do wazonu? 2. jakie naslonecznienie powinna miec kalla (mam ja na razie w domu) i jak ja podlewac? 3. jesli zakopie ja w ogrodku, to jak dlugo ja tam zostawic? i czy ma byc w doniczce? 4. a jak juz ja wykopie, to wtedy do garazu na przezimowanie? w doniczce?
mam tak ladnie kalle, ze nie chcialabym ich stracic. Wiem, ze Wy specjalistki mi w tym pomozecie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #37 : Maj 10, 2007, 13:22:20 » |
|
Jak masz je w doniczce to poczekaj z przeniesieniem do ogrodu aż ustana przymrozki.
Obcinać do wazonu możesz tylko po co?
W tym roku zostaw je w doniczkach i zadołuj razem z nimi.
Wyciągnij jesienią tuż przed pierwszymi przymrozkami albo tuż p ścięciu liści przez przymrozek.
Możesz bulwy zostawić w doniczkach ale bez wody i nie muszą mieć widno.
Lepiej jednak zimują wyciągnięte,obsuszone przez parę dni, obczyszczone i włozone do kartonowego pudła. Pudło do pomieszczenia bez światła z tem. 4-7 stopni. Wyciągniesz dopiero w końcu kwietnia i wsadzisz od razu do ogródka.
W czasie zimy warto od czasu do czasu do nich zaglądnąć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matawe
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #38 : Maj 10, 2007, 13:28:33 » |
|
Kochana jestes Zoe!!! Bardzo dziekuje!!! A powiedzcie mi jeszcze tylko, czy one potrzebuja duzo wody?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #39 : Maj 10, 2007, 13:42:26 » |
|
I sporo wody i sporo pokarmu
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #40 : Czerwiec 13, 2007, 18:05:17 » |
|
Oto moja calla:  Jeden, jedyny kwiat Druga "poszła w liście" A trzecia siedzi w ziemi i się nie rusza od 2 m-cy  Łodyga kwiatu rośnie i już się przechyla - czy powinnam obciąć kwiat dla dobra roślinki?
|
|
|
|
|
|
Agnieszka
['] Z
|
|
|
Abu
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #41 : Czerwiec 13, 2007, 18:28:33 » |
|
Możesz podeprzeć tę łodygę Moja pomarańczowa calla wypuściła trzy kwiaty, z czego jeden był pomarańczowy a dwa bladożółte Biała calla za to od lutego nic. zero reakcji A to mój "Uczciwy"  Bardzo ładny kwiat 
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia Justyna
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #42 : Czerwiec 13, 2007, 18:29:23 » |
|
Ja bym podparła 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #44 : Czerwiec 14, 2007, 11:56:59 » |
|
Ja w tym roku o swojej zapomniałam i wysadziłam pod koniec maja i ma dopiero liście w rurkach ale za to duuużo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #45 : Czerwiec 14, 2007, 23:06:51 » |
|
Moje też słabo kwitną. Z kilkunastu zakwitły dwie białe i różowa, a czekam na czarną, żółtą, pomarańczową, bordową i czerwoną.
pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #46 : Czerwiec 19, 2007, 08:16:46 » |
|
Nowiro- bardzo jestem ciekawa twoich calli-tyle masz kolorów. Czekam jak pokażesz gdy zakwitną...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
magdalena222
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #48 : Czerwiec 21, 2007, 07:59:24 » |
|
Widziałam ostatnio czarną kallę. Wygladała bardzo... egzotycznie  Co roku trzeba wykopywać bylwy z doniczki?
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam cieplutko
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #49 : Czerwiec 21, 2007, 08:17:09 » |
|
Z kilkunastu zakwitły dwie białe i różowa, a czekam na czarną, żółtą, pomarańczową, bordową i czerwoną. To są takie?! Na żywo widziałam tylko białe... oj nie moge doczekać się na zdjecia. Pozdrawiam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marynia
Gość
|
 |
« Odpowiedz #50 : Czerwiec 21, 2007, 09:12:53 » |
|
Bulwy calli szybko przyrastaja i trzeba co roku wymieniać doniczkę i ziemię. Ewentualnie wyjąć i podzielić bulwę.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki
|
 |
« Odpowiedz #51 : Czerwiec 22, 2007, 12:21:10 » |
|
Moja różowa jak wyszła to była biała/kwiat/- teraz się wybarwia na różowo- czy wasze kolorowe też tak?  Moje calle stoją na polu...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a
|
 |
« Odpowiedz #52 : Czerwiec 22, 2007, 12:29:51 » |
|
Kupiłam taką callę:  Ma sporo ładnych liści i wypuszcza nowe. W związku z tym, że już przekwitła, pani w kwiaciarni przeceniła mi ją z 30 na 12 zł. I tu rodzi się moje pytanie: Czy może ona jeszcze w tym roku zakwitnąć?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Paulina
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #53 : Czerwiec 22, 2007, 16:05:47 » |
|
Niestety nie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a
|
 |
« Odpowiedz #54 : Czerwiec 22, 2007, 18:03:22 » |
|
A właśnie, że tak!!! Właśnie jeden z nierozwiniętych liści okazał się kwiatem. Tak sądzę bynajmniej, ale sami popatrzcie: 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Paulina
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #55 : Czerwiec 22, 2007, 18:06:45 » |
|
Paolko to tylko dalszy ciąg tego samego kwitnienia. Jeśli przekwitną wszystkie pędy to powtórki nie ma. Z jednego oczka wyrasta jeden pęd on kwitnie i koniec potem tylko liście karmia bulwę. Zdarza się tak, że do doniczki dostaje się bulwa o kilku oczkach, które nie musza kwitnąć w tym samym czasie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a
|
 |
« Odpowiedz #56 : Czerwiec 22, 2007, 18:16:27 » |
|
Nieszkodzi, ja i tak się cieszę na choć jednego kwiatka. Bardzo mi się podobają calle. Ale chyba w przyszłym roku zakwitnie znów, co? Czy się mylę?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Paulina
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #57 : Czerwiec 22, 2007, 20:36:05 » |
|
Jak przechowasz bulwę przez zimę to tak.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a
|
 |
« Odpowiedz #58 : Czerwiec 22, 2007, 20:42:41 » |
|
CZyli liście uschną i wtedy wykopać bulwę z ziemi, a potem zasadzić wiosną spowrotem?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Paulina
|
|
|
|
Zoe
Gość
|
 |
« Odpowiedz #59 : Czerwiec 23, 2007, 08:54:35 » |
|
Mogą nie zaschnąć mimo, że później będą miały żółtawe obwódki na liściach, ale jeśli przymrozek je zetnie to wyjdzie na to samo.
Najlepiej trzymaj roślinę na zewnętrznym parapecie, jak nie masz balkonu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|