Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 23, 2012, 22:14:34
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1 2 3 4 5 6 7 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Calla  (Przeczytany 25873 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
asiazett
Nowicjusz
*

« : Listopad 17, 2006, 23:10:25 »

Drodzy moi kochani...

Czy ktoś może udzielić mi wskazówek jak pielęgnować kallę?

asiazett
Zoe
Gość
« Odpowiedz #1 : Listopad 18, 2006, 09:53:28 »

Ona u ciebie teraz kwitnie?
asiazett
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 18, 2006, 10:06:28 »

Kwitła pięknie jak ją kupiłam. Zaraz potem jak ją przyniosłam do domu to kwiatki padły. A potem sukcesywnie po kolei wszystkie liście. Sad

Jak wszystkie opadły to zaczęły puszczać nowe Smile ALE rosły w tępie żółwim, a wczoraj zauważyłam, że i one padają Sad Fatk - przestawiłam je ostatnio na parapet - może to dlatego... Ale i tak chyba nie było mu u mnie dobrze - no to zastanawiam się dlaczego? Może go przelałam? Jakie warunki calla mieć powinna, żeby było jej optymalnie?

asiazett
Zoe
Gość
« Odpowiedz #3 : Listopad 19, 2006, 08:28:12 »

Skor wszystko padło to zaprzestań podlewania i przesusz ziemię. Następnie wyjmij ją z doniczki i oczyść kłącze. Jeśli zobaczysz jakiś zgniły kawaałek to odkrój go ostrym nożem, a ranę zasyp węglem medycznym pokruszonym. Przetrzymaj tak samo kłącze do końca lutego w jakimś chłodnym miejscu (może być piwnica). w lutym posadź do doniczki i normalnie zacznij uprawę. Jak dobrze będzie szło to w maju masz kolejne kwiaty. Po przekwitnięciu ;iście będą karmiły kłącze więc musisz podlewać i dokarmiać do czasu aż liście zaczną zasychać wówczas będziesz systematycznie ograniczać podlewanie, aż do całkowitego zaschnięcia liści.
asiazett
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 19, 2006, 10:23:26 »

No tak na razie zrobiłam - wyciądnęłam te bulwki z ziemi - rzeczywiście była bardzo wilgotna. Nic wprawdzie jeszcze nie pogniło, ale sama się dziwiłam  Rolling Eyes

Czy w takim razie obrót spraw mojej calli był naturalną koleją rzeczy? Czy też może rzeczywiście coś zrobiłam nie tak? Czy taka akcja przesuszania bulw przez zimę odbywa się standardowo co rok, czy to efekt np. przelania Question

Dziękuję Zoe za dokładne wskazówki Smile - co ja bym bez Ciebie...  Shocked

asiazett
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #5 : Listopad 19, 2006, 13:15:39 »

Very Happy Tak, tak - nasza Zoe jest niezastąpiona
chylę przed nią czoła...

Zoe
Gość
« Odpowiedz #6 : Listopad 19, 2006, 13:51:00 »

Jak wszystkie rośliny tropikalne przechodzą okres spoczynku w porze suchej, czyli kiedy przez kilka miesięcy nic nie leje. Ponieważ wówczas w nocy temperatura na sawannach i stepach spada w okolice kilku stopni to dlatego bulwom takim należy zapewnić podobne warunki by mogły przejść okres spoczynku.

Każda roślina ma zakodowany okres spoczynku i dzieli się on na 2 okresy.
1)tzw. okres bezwzględnego spoczynku. Wówczas nie ważne jakie panują warunki roślina wyhamowuje procesy życiowe.
2) tzw. okres względny i tu okres spoczynku zależy głównie od temperatury i wilgotności.

Przykładem może niech będzie popularna forsycja. Jeśli utniesz gałązki w grudniu nic z nich nie otrzymasz(może z wyjątkiem tego roku, bo czorci jedyni wiedzą kiedy rośliny wejdą w okres bezwzględnego spoczynku). Jeśli już to zrobisz w styczniu czy lutym to gałązki zakwitną bo skończył się u niej okres bezwzględnego spoczynku a to że nie wybija na dworze w pąki jest spowodowane zbyt niską temperaturą.

Twoja Kalla była pędzona i sztucznie preparowana, na pewno zalana bo normalnie okres od końca kwitnienia do początku obsychania liści  trwa około 3-4 miesiące.
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #7 : Listopad 25, 2006, 18:45:42 »

Very Happy Kupiłam dzisiaj w markecie bulwki kalli. Czy trzeba je przechować do wiosny- a one już puszczają łodyżkę? Co robić ?
Zoe - wspomóż kochana radą./

Zoe
Gość
« Odpowiedz #8 : Listopad 25, 2006, 19:56:21 »

Elu nie ma rady trzeba je posadzić bo ukazał się już zielony pąk. Dopóki jest niewielki i biały można spowolnić wzrost wynosząc bulwy do chłodnych pomieszczeń.
Daj dość dużą 15 cm doniczkę na każdą bulwę.
Z takiej niewielkiej bulwy uzyskasz co najwyżej 1max. 2  kwiaty. Jak przekwitnie dalej hoduj, dokarmiaj i staraj się jak najdłużej utrzymać zielone liście. Jesienią wyjmiesz bulwę 2-3 razy większą o wielu potencjalnych pąkach. Przechowasz w chłodnej piwnicy i w zależności kiedy będziesz chciała kwiaty będziesz sadzić do donicy w końcu marca (jak cannę) albo w maju bezpośrednio do gruntu. Roślina w gruncie oczywiście lepiej się rozrasta ma więcej kwiatów, ale kwiaty w zależności od przebiegu pogody około lipca, no i szybko tracą atrakcyjny wygląd przy opadach. Doniczkę zawsze można schować jeśli deszcz jest w czasie kwitnienia.

Tak więc prawdziwy efekt uzyskasz dopiero w przyszłym roku.
Do handlu kieruje się bulwy i cebule stosunkowo niewielkie(ekonomi w produkcji) , dlatego ten pierwszy sezon poświęcić musimy na wychodowanie bulw takiej wielkości by następne kwitnienie było naprawdę satysfakcjonujące.
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #9 : Listopad 25, 2006, 23:10:27 »

Dziękuję bardzo za informacje. Miałam kilka lat temu kolorowe kalle, ale zostały po nich tylko kartoniki z opakowania, a kwiaty dałam koleżance po roku uprawy/ jak mi się zaczęły podobać tylko czerwone kwiaty  Wink /

Czas zatoczył koło, bo znowu mnie interesuję różne kwiaty...
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b

« Odpowiedz #10 : Luty 23, 2007, 15:29:42 »

Wg instrukcji bulwkę trzeba posadzić 6-8 cm pod ziemią. Czy ma ona "górę" i "dół" jak cebula czy można ją wsadzić byle jak??

Agnieszka

['] Z
Zoe
Gość
« Odpowiedz #11 : Luty 23, 2007, 18:59:46 »

Bulwa od spodniej strony jest gładka. Z wierzchu nawet jak nic jeszcze nie rośnie to ma takie okrągławe oczka.

Agnieszko jak jeszcze nic nie kiełkuje to poczekaj jeszcze z sadzeniem.
asiazett
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #12 : Luty 24, 2007, 02:10:04 »

A moje bulwki są takie malutke jak kamyczki keramzytu Sad to coś nie tak?

asiazett
Zoe
Gość
« Odpowiedz #13 : Luty 24, 2007, 08:21:37 »

Czy to na pewno jest callia? Bo takie maciupeństwa to uzyskuje się po wysianiu nasion. I nie trafiaja do handlu w takim wymiarze.

Jeśli nie wiesz którą stroną sadzić to głęboki talerz lub salaterkę wyłóż ligniną namocz i na taką wilgotną wysyp te bulwki. Całóść przykryj innym talerzem. Jak zacznie kiełkować to już będziesz wiedziała którą strona do góry.

Ale jeśli są one wielkości wyłuskanego orzecha laskowego to obojetnie która strona trafią do gruntu to i tak sobie poradzą.
asiazett
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #14 : Luty 24, 2007, 10:49:29 »

J nie kupiłam ich jako bulwki tylko kupiłam gotowego, pięknego i bardzo dorodnego kwiatka. I to na pewno jest calla. A te bulwki są rozmiaru niełuskanych orzechów - ale laskowych :/ tak mniej więcej...

Pierwszy post w tym temacie opisuję jego "historię". Szkoda, że nie zrobiłam wtedy zdjęc Sad

Pozdrawiam

asiazett
Zoe
Gość
« Odpowiedz #15 : Luty 24, 2007, 15:05:34 »

Na razie wysiej przy takim rozmiarze roślina sobie poradzi. W każdym razie tym ostrzejszym końcem do góryjeśli taki znajdziesz.
Monia123
Aktywny
**

« Odpowiedz #16 : Luty 24, 2007, 22:39:56 »

Kupiłam dwie bulwy callii: czerwoną i różową. Zrobiłam im zdjęcie na kartce z zeszytu, żeby można było zobaczyć jakiej są wielkości Mam dużą donicę (średnica ok. 40 cm i tyle samo mniej więcej wysokości) i pytanie: ile bulw mogę do niej posadzić, by za bardzo nie zagęścić ale żeby też coś w niej rosło Smile ?

Serdecznie pozdrawiam,
Monia
Monia123
Aktywny
**

« Odpowiedz #17 : Luty 24, 2007, 23:14:12 »

Dzięki za radę, ale pomyłka mi nie grozi, bo bulwy już puściły kiełki  Smile

Serdecznie pozdrawiam,
Monia
Famelia
Rezydent

Pomorze, strefa 6b

« Odpowiedz #18 : Luty 25, 2007, 08:00:38 »

Moje wyglądają tak:

Czy po posadzeniu kiełki mają wystawać z ziemi czy zasypać je?

Agnieszka

['] Z
Zoe
Gość
« Odpowiedz #19 : Luty 25, 2007, 15:26:12 »

Ja jestem, za sadzeniem w 15 cm doniczce tylko jednej cebuli.

Kiełki około 3-5 cm pod ziemią.
foxtrot
Gość
« Odpowiedz #20 : Marzec 04, 2007, 19:32:35 »

http://wschowa.com/abrimaal/araceum/zantedeschia/zantedeschiap.htm
 Shocked  Shocked  Shocked  Shocked  Shocked  Shocked
Z.rehmanii to moje cudo Very Happy
Zoe
Gość
« Odpowiedz #21 : Marzec 04, 2007, 20:59:20 »

Fajna stronka. Dodaję do katalogu.
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #22 : Marzec 05, 2007, 09:49:27 »

:DSkusiłam sie na kalle -  żółtą i ciemno- różową ...
Już wyszły z ziemi i pomalutku rosną...
Jestem "zarażona" chorobą kwiatową- bo nie widać końca moim zakupom... Rolling Eyes  Cool

...a tak w tej chwili wygląda moja biała calla...

zawa
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #23 : Marzec 11, 2007, 18:45:31 »

Zaraziliscie mne callą kupiłam dzisiaj czerwoną i fioletowo-zółtą odmiana picasso zobaczymy co wyrośnie Wink

Kocha się za nic
Monia123
Aktywny
**

« Odpowiedz #24 : Marzec 12, 2007, 00:02:16 »

Ja też posadziłam wczoraj do dużej donicy pięć różnych odmian callii - niektóre już puszczały kiełki, więc nie chciałam czekać z sadzeniem do kwietnia  Smile

Serdecznie pozdrawiam,
Monia
Zoe
Gość
« Odpowiedz #25 : Marzec 21, 2007, 14:42:33 »

Foxtrot to temat do forum ogródkowego Wink
zawa
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #26 : Marzec 22, 2007, 12:21:58 »

no ładny ogródeczek nie powiem Laughing a ja pękam z dumy bo mam w doniczkach juz 5 odmian fakt ani jednego liscia bo tyle co wsadziłam koncze więc nie bede sobie obciachu robic Wink

Kocha się za nic
Ela G.
Rezydent

6a Region Pokarpacki

« Odpowiedz #27 : Marzec 30, 2007, 08:30:26 »

Very Happy Białą callę moją widać parę postów wcześniej...a kolorowe szybko rosną...

a ostatni nabytek jeszcze" nie wypuścił "... Cool
Zoe
Gość
« Odpowiedz #28 : Marzec 30, 2007, 09:24:12 »

Dobrze że mi przypomniałaś muszę wyciągnąć swoją z piwnicy.
Monia123
Aktywny
**

« Odpowiedz #29 : Marzec 30, 2007, 21:57:20 »

A moje jakoś tak niemrawo rosną  Sad  Na pięć wykiełkowały trzy i tak siedzą te kiełki i prawie nic się nie zmieniają. Jak mogę im pomóc?

Serdecznie pozdrawiam,
Monia
Strony: 1 2 3 4 5 6 7 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: