Rawa
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #30 : Czerwiec 27, 2009, 09:03:32 » |
|
oki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elajas
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #31 : Czerwiec 28, 2009, 19:57:07 » |
|
Moi drodzy odnośnie poszukiwanego nawozu.W sklepach ogrodniczych jest nawóz Osmocote 2 w 1 firmy Substral.Na opakowaniu pisze nawóz do kwiatów balkonowych.W pudełku są dwa opakowania po 200g biały NPK-20-20-20 różowy NPK 10-30-20 i rożne inne składniki potrzebne roślinom.Cena średnia zależnie od sklepu.Przydatny bardzo w domu stosuję do różnych roślin.Jednak nie do storczyków.Na inne rośliny 10-30-20 też bardzo ostrożnie bo można całkiem zniszczyć rośliny.
|
|
|
|
|
|
Mądrość jest tam gdzie mieszka pokora. Pozdrawiam elajas
|
|
|
danam
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #32 : Czerwiec 29, 2009, 05:16:20 » |
|
Witam Chcę dorzucić kilka uwag z mojego doświadczenia ,może będą przydatne. Jeśli chodzi o stymulator wzrostu Asahi to była bym bardzo ostrożna . Moje storczyki po zastosowaniu rosły tylko w liście a zakwitły dopiero po roku.Nawóz Blossom booster jest bardzo dobry ale należy zasilać nim raczej dolistnie ( ja spryskuję spodnia część liści) niż podlewać. Dobrym nawozem jest też Nawomix do storczyków. Lepiej mniej nawozu niż przenawozić. Pędy kwiatowe czasami rozgałęziają się jeśli przed rozwinięciem kwiatów odsłonię niżej położone oczka ale to nie jest reguła. Każy musi nabrać doświadczenia z własnych będów i poczynań. Kazdy ma inne warunki w domu i storczyki zachowuja się troche inaczrj.Jeszcze jedno moje doświadczenie przesadna pielęgnacja storczyków też nie sprzyja ich kwitnieniu.Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rawa
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #33 : Czerwiec 29, 2009, 08:38:57 » |
|
elajas, co to znaczy ostrożnie? co masz na myśli???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elajas
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #34 : Czerwiec 29, 2009, 13:23:11 » |
|
Dokładnie dobrać dawkę nawozu, uwzględniając kondycję i wielkość storczyka.Mając również na uwadze że nasze storczyki przeważnie mieszkają na parapecie tzn.warunki uprawy.No i faktyczne zwiększone dawki fosforu to raczej dolistnie to moje doświadczenia.Na storczyka stosowałam dolistnie i ostrożnie małe dawki tego 10-30-20.Być może za małe, rezultat dobry ale nie rewelacja.Na inne kwitnące rośliny owszem kwiatów sporo ale drobne i rośliny były takie skarlałe.Mam wrażenie że na balkonie przedobrzyłam.Teraz daję wszędzie mniejsze dawki ,dokładniej liczę i uważam szczególnie z tym 10-30-20.Zauważyłam u siebie że trzeba go podawać w odpowiedniej fazie wzrostu rośliny.O podaniu storczykom fosforu pisał Arek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dukra13
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #35 : Lipiec 01, 2009, 12:04:28 » |
|
Elajas kupiłam wczoraj nawóz Osmocote 2 w jednym. Otworzyłam paczkę i mam problem, bo albo ja jestem daltonistką albo producent. Czy wiesz , który nawóz jest którym. Czy chodzi o kolor nawozu czy kolor torebki, bo nic nie jest różowe  . Jeden nawóz jest bialy w czerwonej torebce, drugi zielono-żółty w przezroczystej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rawa
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #36 : Lipiec 01, 2009, 12:22:44 » |
|
http://www.substral.pl/osmocote_2w1.phpchyba ta czerwona to u producenta jest różowa!  ??:już nawet kolor w dzisiejszych czasach jest "względny" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elajas
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #38 : Lipiec 02, 2009, 11:25:32 » |
|
Dukra13 tak w tej czerwonej torebce jest nawóz koloru białego czyli NPK 10+30+20.Natomiast w tej drugiej tak jak pisałaś.Oba są dobre tylko ten 10+30+20 w tym roku stosuję dolistnie tz.w rozpylaczu zobaczymy co z tego będzie.Masz tak dużo pięknych kwiatów u Ciebie na pewno się przyda.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
liwias
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #39 : Lipiec 02, 2009, 11:33:18 » |
|
A może ktoś wie jak pobudzić falki do wypuszczenia pędu. Mam dwa u których pędy przebiły się na zewnątrz i mają ok. 0,5 cm i ani myślą rosnąć dalej. Jestem pewna, że nie są to korzonki, bo widać, że są segmentowane. Może ktoś miał taką sytuację i podzieli się ze mną doświadczeniem? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
luki1993pies
Aktywny

http://www.floraforum.pl/index.php/topic,12083.new
|
 |
« Odpowiedz #40 : Lipiec 02, 2009, 11:46:03 » |
|
Ja miałem, dopiero po nawożeniu korzeni i dolistnym zaczął dalej rosnąć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
liwias
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #41 : Lipiec 02, 2009, 11:50:57 » |
|
Przy każdym podlewaniu nawożę 1/4 przepisanej dawki To może zmienić nawóz - w tej chwili używam żelu i mgiełki do korzeni powietrznych firmy Agrecol?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elajas
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #42 : Lipiec 02, 2009, 11:54:24 » |
|
Reanimowałam falka.Podklejałam pod listki chusteczki higieniczne z odrobiną nawozu.Kwiatek nie miał prawie korzeni ale dwie łodygi kwiatowe,no i ruszyły śpiące oczka łodyga wyrosła gruba, zakwitł na obu pędach.Kwiaty były ładne duże po 5 szt na każdej ale z podklejaniem bawiłam się cały czas dłuuugi.Jeżeli masz ochotę poeksperymentować to spróbuj z nawozem dolistnie na początek z mniejszą dawką a jak zobaczysz zmianę ,pędy będą rosły to podaj dolistnie ten 10+30+20 bo o wiekszej dawce fosforu na naszym rynku nie spotkałam.Poczytaj posty Arka stosuje nawożenie dolistne storczyków ja nie mam tak dużego doświadczenia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
liwias
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #43 : Lipiec 02, 2009, 11:57:54 » |
|
Dzięki spróbuję podklejać - ale może wystarczy spryskiwać liście wodą z nawozem tak jak to robię z korzeniami powietrznymi?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elajas
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #44 : Lipiec 02, 2009, 12:13:20 » |
|
Trzeba spróbować jak będzie najlepiej tylko Arek pisał że tak można nawozić tylko chyba do końca sierpnia i nie wiem jak często zraszać z nawozem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
luki1993pies
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #45 : Lipiec 02, 2009, 12:14:23 » |
|
Ja spryskuje listki z nawozem, i kwitną i jeszcze nawożę, a mgiełki nie używam bo mam wilgotne powietrze 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Venus9
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #46 : Lipiec 02, 2009, 12:16:21 » |
|
Jeśli można wiedzieć to co ile dni zraszacie liście Storczyków bo ja raz w tygodniu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rawa
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #47 : Lipiec 02, 2009, 13:03:34 » |
|
elajas, co do nawożenia czytałam,że robi się to w okresie IV-X, a potem albo wogóle albo zrównowazonym
|
|
|
|
|
|
|
|
|
luki1993pies
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #48 : Lipiec 02, 2009, 14:46:34 » |
|
Ja spryskuje różnie zależy od pogody raz co tydzień jak jest chłodno a jak ciepło co 3 lub 4 dni a jak upał co 2 dzień  Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Venus9
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #49 : Lipiec 02, 2009, 16:47:13 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
luki1993pies
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #50 : Lipiec 02, 2009, 16:57:32 » |
|
Ja tak robię i moim falką to odpowiada, ale każdy ma swój sposób  A inni jak robią ??? Bo jestem ciekaw... Wypowiedź cie się...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wiktor
Aktywny

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #51 : Lipiec 02, 2009, 20:56:16 » |
|
Ja te które stoją na dworze zamgławiam codziennie jeśli jest gorąca pogoda, w czasie deszczu nie zraszam 
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia! Wiktor. 
|
|
|
dukra13
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #52 : Lipiec 03, 2009, 11:06:45 » |
|
Pamietacie może sprawę Osmocote 2w1 w sprawie koloru nawozów. Otrzymałam odpowiedź od firmy, co się ceni.
"Witam, przepraszamy za to zamieszanie - wyjaśnilismy w fabryce - zabrakło odpowiedniego koloru folii. zmienimy tez opis na pudełku aby uniknąć pomyłek.
torebka przeroczysta - nawóz do poczatkowego stosowania , buduje korzenie i zieloną cześć rośliny czerwona torebka - wzmacnia kwitnienie.
Mam nadzieje ,że z jakości nawozów będzie Pani zadowolona."
Raczej staram się czytać ze zrozumieniem i na opakowaniu nie było mowy o kolorze torebek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elajas
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #53 : Lipiec 03, 2009, 14:12:20 » |
|
Dukra 13 na moim pudełku ,które mam przed sobą pisze:biała torebka -wzrost roślin,różowa torebka-kwitnienie roślin.Na drugiej stronie pisze:biała torebka początek sezonu-okres wzrostu części zielonych, różowa torebka-druga część sezonu -okres kwitnienia.Faktycznie kolory opakowań w pudełku są inne niż podają na tekturowym opakowaniu.Może zmienili też to tekturowe opakowanie.Mam nadzieję że już wiesz co do czego i przepraszam bo to ja narobiłam tego zamieszania.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dukra13
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #54 : Lipiec 03, 2009, 14:32:54 » |
|
Elajas Ty nic nie zrobiłaś, bo nie mogłaś zrobić. Dalej w rameczce jest nawóz "biały" i nawóz "różowy" i to jest nieprecyzyjne. Zresztą sprawa rozwiązana pomyślnie. A u mnie to "skrzywienie zawodowe"  . Zresztą z tego nawozu jestem bardzo zadowolona. Dziękuję za namiar Elajas. Potrzebuję szczególnie tego zielonego do podpędzenia chryzantem. Ciut nie w temacie  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Venus9
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #55 : Lipiec 03, 2009, 21:34:46 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dukra13
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #56 : Lipiec 03, 2009, 21:45:45 » |
|
Dokładnie to jest nawóz dwufazowy dla kwiatów balkonowych. Myślę,że do storczyków też by się nadał, tylko oczywiscie w odpowiednim stężeniu.
Zaznaczam jednak, że w kwestii nawożenia storczyków moja wiedza jest skromna niestety.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Venus9
Aktywny

|