Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 23, 2012, 22:03:24
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Ficus i fittonia  (Przeczytany 2891 razy)
żmija
Nowicjusz
*

« : Maj 12, 2009, 19:25:57 »

Piszę nowy wątek bo nie mogłam się doszukać wątku o samych fikusach i samych fittoniach, więc jeśli coś zrobiłam nie tak to przepraszam  Embarassed
Dzisiaj kupiłam takiego fikusika i fittonię Very Happy Nie mogłam się powstrzymać, zawsze marzyłam o fikusie a fittonia mnie tak jakoś przyciągnęła. Wyglądają tak:

Na naklejce na doniczce pisze, że to Ficus P. White Sunny (napis jest trochę starty więc nie jestem pewna, nienawidzę tych ulotek) a na Fittoni to chyba Mixed. Nigdzie nie mogę znaleźć o nich dokładnych informacji. Nie chciałabym żeby padły więc mam trochę pytań:  Czy ten fikus to pumila? Jakie podłoże powinny mieć i jak się nimi zajmować? Czy fikus będzie większy czy to jakaś miniaturka? Bardzo proszę o pomoc i dodaję dokładniejsze zdjęcia:

anulka247
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #1 : Maj 12, 2009, 19:32:41 »

Fikus to faktycznie pumila. Ja go mam w ziemi uniwersalnej. Podlewam tyle,żeby miał wilgotno. Często zraszam, bo lubi podwyższoną wilgotność w powietrzu. Rośnie wolniej od formy zielonej, ale nie będzie miniaturka. Widziałam naprawdę ładne okazy... Lubi stać w miejscu widnym, wtedy ładniej się wybarwia. Ogólnie niewymagający...
żmija
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Maj 12, 2009, 19:53:29 »

Aha dziękuję Smile Dobrze słyszeć, że nie jest wymagający Very Happy To jutro ją przesadzę tylko kupię jej doniczkę na jej rozmiar.
To teraz jak z fittonią? Smile
sap3
Gaduła

« Odpowiedz #3 : Maj 12, 2009, 19:54:20 »

Moim zdaniem to w ogóle nie jest fottonia, tylko niedośpian. Porównaj sobie zdjęcia w google Very Happy

Maniaczka owadożerów, storczyków i fiołków Smile
Moje rośliny
żmija
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Maj 12, 2009, 22:07:41 »

A to to nie jest Fittonia verschaffeltii? Jak teraz patrzę na googlach ale to chyba jednak fittonia, bo moja roślinka ma tak samo pofalowane boki liści
http://www.swiatkwiatow.pl/galeria/images/niedospian-czerwony_3206.jpg  niedośpian
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4c/Fittonia_verschaffeltii_%27Argyroneura_minima%22_MUN.jpg  fittonia
i moje Very Happy W sumie ja się tam nie znam, te niedośpiany na googlach są bardzo podobne do mojej roślinki ale te boki jednak to fittonie mają, no nie? Dobra mętlik mi się robi już, niech forumowicze ocenią ja się nie znam  Smile
makosz11
Moderator Globalny

« Odpowiedz #5 : Maj 12, 2009, 22:36:25 »

To jest fitonia, mam takie - tak samo jak fikus pumila lubią wilgotne podłoże jak zasuszysz to fitonia wybaczy ale fikus nie. Piszę z doświadczenia gdyż 2 fikusiki ususzyłam...

Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu.
żmija
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Maj 13, 2009, 08:59:48 »

Aha a to zasuszenie mi raczej nie grozi bo ja prędzej przelewam (taka mordercza nadopiekuńczość) Very Happy Pięknie dziękuję wszystkim bardzo mi pomogły te informacje Very Happy A Tobie Makosiu życzę pięknego, przebaczającego fikusika Very Happy Ale mam jeszcze takie pytanie - jakie podłoże ma mieć fittonia i ile światła potrzebuje?
cymric
Gaduła

« Odpowiedz #7 : Maj 13, 2009, 09:12:50 »

Uniwersalne.Jasno,ale światło rozproszone+duża wilgotność.Ja trzymam na oknie storczykowym  Smile

Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi. Wink

Jestem Asia Smile
żmija
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #8 : Maj 13, 2009, 09:28:10 »

O to idealnie Very Happy Akurat mam takie okno i to właśnie na nim chciałam żeby stały te roślinki Smile To bardzo dziękuję za wszystkie porady a teraz biegnę po doniczki Very Happy

Post dołączony: Maj 13, 2009, 13:11:47
Przesadziłam na razie tylko fikusa Smile Ziemi mi nie starczyło na fittonię i potem pojadę bo teraz mnie plecy bolą. Troszkę za mało miejsca mu zostawiłam i tak sterczy ale powinien się zapaść, co nie?

Aha to nie wystają korzenie tylko w ziemi były takie Very Happy
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: