Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Luty 08, 2012, 08:47:01
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Kontynuacja Forum znajduje się pod nowym adresem: www.floraforum.eu . Zapraszamy Smile
Strony: « 1 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: białe kuleczki - grzyb a może szkodnik?!  (Przeczytany 2766 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
gosiap
Aktywny
**

zielone jest piękne

« Odpowiedz #30 : Maj 27, 2009, 15:55:41 »

Czy Ty możesz - nie wiem.
Ja użyłam z "duszą na ramieniu" (licząc się z ewentualną stratą 5 zł) gdy mi zabrakło świeżego podłoża, do storczyków z przeceny . Od stycznia (chyba wtedy przesadzałam odratowane) nic złego się nie działo i kwitną  Very Happy

słoneczne buziaki GosiaP
dendrobiumB
Aktywny
**

« Odpowiedz #31 : Maj 27, 2009, 16:40:36 »

ja kupowałem podłoże koronen lub substral a ten zapach co sie z niego wydobywał jak sie później okazało pochodził od tego ze niektórzy producenci dodają grzybnie mikoryzową do podłoża a ten zapaszek jest efektem działania wyżej wymienionych grzybów. dlatego tez jeśli kupuje podłoże to go nie praże tylko sadze od razu rosliny w takie jakie zostało kupione

Kamil
wyrak
Moderator Globalny

« Odpowiedz #32 : Maj 27, 2009, 16:42:36 »

Ja jeszcze dodam, że nie sadzę do starego podłoża. Uważam, ze nie warto ryzykować.
Sloneczko
Aktywny
**

« Odpowiedz #33 : Maj 27, 2009, 18:04:23 »

wyrak ale to "stare" podłoże ma zaledwie miesiąc..

dendrobiumB no niestety...ja się właśnie zawiodłam na substralu i chyba nie będę go juz kupować...

Kasia Wink
dendrobiumB
Aktywny
**

« Odpowiedz #34 : Maj 27, 2009, 18:07:52 »

czasami nie kupuje konkretnego podłoża a robie sobie sam w domu. moze to nie za dobry pomysł ale cambrie i dendrobia rosna w nich

Kamil
Sloneczko
Aktywny
**

« Odpowiedz #35 : Maj 27, 2009, 18:13:19 »

ja do tej pory myślałam że substral produkuje bardzo dobrej jakości podłoże Sad a z czego je robisz? też się nad tym zastanawiałam,ale nie wiem skąd wziąć korę? mogłaby być taka co się ją wysypuje do ogrodu pod kwiaty iglaki itp?

Kasia Wink
dendrobiumB
Aktywny
**

« Odpowiedz #36 : Maj 27, 2009, 18:41:43 »

kora taka co idzie pod iglaki + ziemia dla juk i dracen+keramzyt dla cymbidium i wanilii
kora +piasek+/-keramzyt dla dendrobiów, cambrii
kora+gąbka drobno pocięta dla Phalaenopsisów

a co do samych podlozy innych firm to cokolwiek wiecej bede mógł powiedziec dopiero w czerwcu bo bede mmial z tym styczność na codzien:)

Kamil
gosiap
Aktywny
**

zielone jest piękne

« Odpowiedz #37 : Maj 28, 2009, 09:43:49 »

Słoneczko, Substral produkuje dobre, grube podłoże, tylko w trakcie leżakowania w sklepie "wzbogaca się" w faunę. Kiedy kupowałam pierwsze woreczki (świeża dostawa jesienią) -były OK.
Zimą, choć widziałam, że "coś" fruwało nad workami - kupiłam, przesadziłam  i zafundowałam sobie: ziemiórki, skoczogonki, wełnowce Mad. Przed przesadzaniem moczyłam korzenie w antygrzybie (+podlałam 2x podłoże) więc się nie ujawnił  ale walka ze "zwierzyńcem" powraca falowo. 
Po tym  Mad "doświadczeniu" wolę zapobiegać niż leczyć Confused.
Myślę,że nie tylko producent jest ważny ale i kiedy kupione.

słoneczne buziaki GosiaP
Sloneczko
Aktywny
**

« Odpowiedz #38 : Maj 28, 2009, 20:21:02 »

gosiap niestety nie miałam pojęcia kiedy była dostawa. A to możliwe że coś się tam może dostać? przecież to foliowy worek (chyba) szczelnie zapakowany...

dendrobiumB "Gąbka" do phalenopsisów? Wszyscy tak narzekają na gąbkę przecież...a może lepiej oprócz kory dodać włókno kokosowe i węgiel drzewny?

Kasia Wink
dendrobiumB
Aktywny
**

« Odpowiedz #39 : Maj 28, 2009, 20:38:32 »

gąbka dodatkowo rozluznia podloze i daje plus mianowicie taki ze trzyma tą wilgoć i mozna podlewac rzadziej, węgeiel tez mozna dac włoknow równiez tylko ze wlokno wiem z praktyki bardzo szybko wysycha

Kamil
gosiap
Aktywny
**

zielone jest piękne

« Odpowiedz #40 : Maj 29, 2009, 14:28:15 »

gosiap A to możliwe że coś się tam może dostać? przecież to foliowy worek (chyba) szczelnie zapakowany...
Całkiem szczelnie nie pakują, bo by zgniło. W każdym woreczku było kilka niewielkich dziurek wentylacyjnych (góra,dół z dwóch stron worka) a robaczkom to i mniejsze wystarczą, jak mają czas.

słoneczne buziaki GosiaP
Strony: « 1 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: