Sloneczko
Aktywny

|
 |
« : Maj 12, 2009, 18:36:39 » |
|
Nie mogłam znaleść watku w którym mogłabym się zwrócić do was z tym pytaniem, wiec musiałam założyć nowy. A teraz do rzeczy:niedawno zauważyłam na podłożu jednego z moich falków w kilku miejscach białe kueczki złączone ze sobą, to grzyb czy może szkodniki? jest to niebezpieczne dla roślinki? co powinnam zrobić? a to zdjęcia:   
|
|
|
|
|
|
Kasia 
|
|
|
Rafal
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 12, 2009, 18:52:55 » |
|
może to pleśń?? Z tego co widziałem u innych to chyba podłoże powinno być więszej granulacji żeby był dostęp świeżego powietrza, a przez co lepsze przewietrzanie. To moje domysły, ale poczekaj na opinie ekspertów bo ja to nowicjusz w sprawie storczyków
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sloneczko
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 12, 2009, 19:00:00 » |
|
podłoże jest dość dużej granulacji...miałam nawet problemy żeby nie pozostawały za duże odstępy w doniczce,(choć itak do końca mi się to nie udało) doniczka jak widac ma też pionowe otwory wiec cyrkulacja powietrza powinna być odpowiednia...
|
|
|
|
|
|
Kasia 
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 12, 2009, 19:28:46 » |
|
Kiedyś pojawił się ten problem na innym forum, w którym uczestniczę. Forumowiczka - biolog w dodatku specjalizująca się w grzybach napisała, że to jest grzyb, ale zupełnie nie groźny dla roślin. Swego rodzaju symbioza. Ale mnie ten widok tak odrzuca, że musiałam wymienić podłoże.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sloneczko
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 12, 2009, 20:50:09 » |
|
wyrak dziękuję za odpowiedź, juz się bałam że to może jakies jajeczka szkodników, ale jeśli nie to wszystko w porzadku. Myślę że nie ma sensu wymieniąc podłoża, jeśli storczyk żyłby z tymi grzybami w symbiozie to napewno mu nie zaszkodzą, a moze wręcz przeciwnie  Jak już naprawdę będzie mnie denerwował ten widok to spróbuje znacznie przesuszyć podłoże, jeśli faktycznie to grzyb to powinno pomóc  Post dołączony: Maj 13, 2009, 14:03:00
zastanawiam się jeszcze nad tym czy moę podlewać storczyka tą samą wodą co inne?(podlewam je przez namaczanie) czy te grzbyby mogą się przez to przenieść na inne storczyki?!
|
|
|
|
|
|
Kasia 
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 14, 2009, 13:39:53 » |
|
Wydaje mi się, że bardzo prawdopodobne, że się przeniosą.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 16, 2009, 20:08:30 » |
|
Już któraś z dziewczyn o takim grzybie pisała. Poprzez wspólne namaczanie zaraziła większość swoich falków. Ja bym nie namaczała razem  Poszukałam  Wątek: czy to jest jakaś choroba? na stronie 2
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mulatka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 17, 2009, 00:42:47 » |
|
Oczywiście są to grzyby chorobotwórcze ,zbyt mokro miał storczyk ... Już któraś z dziewczyn o takim grzybie pisała. Poprzez wspólne namaczanie zaraziła większość swoich falków. Ja bym nie namaczała razem  Zdecydowanie Dorotka ma rację ,zarazisz tym paskudztwem wszystkie storczyki. Proponuję wyjąć z podłoża ,doniczkę wraz z zarażonym podłożem wyrzucić ,korzenie wymoczyć lub spryskać np biochicolem i do świeżego podłoża i nowej doniczki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sloneczko
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 17, 2009, 19:51:14 » |
|
zupełnie się podubiłam... wyrak pisała że to pozyteczny grzyb(podnieprając się opinią fachowca), na innym forum też dostałam taką informację...teraz słyszę że jednak jest groźny i szkodliwy  a co by było jakbym poprostu nie podlewała storczyka przez naprawdę długi czas, będę mu zraszać liście, a jeśli trzeba obłożę je mokrymi chusteczkami, jeśli to grzyb to powinien raczej zniknąć?! Post dołączony: Maj 17, 2009, 19:57:47 dorotakol te kuleczki które są w moim storczyku wyglądają zupełnie inaczej więc to chyba nie to...
|
|
|
|
|
|
Kasia 
|
|
|
anulka247
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 17, 2009, 20:06:17 » |
|
Nie wiem czy wełnowce korzeniowe atakują storczyki, ale jak miałam na korzeniach kaktusa, to wyglądało to podobnie...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mulatka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 18, 2009, 08:45:25 » |
|
Sloneczko to nie są pożyteczne grzyby  zbyt długo hodowałam storczyki ... To że przestaniesz podlewać nic nie da ,grzyb nie zniknie a storczyk sie odwodni i klapna mu liście  tak jak pisałam wczesniej ja bym zrobiła to (z pewnościa nie zaszkodzi) : Proponuję wyjąć z podłoża ,doniczkę wraz z zarażonym podłożem wyrzucić ,korzenie wymoczyć lub spryskać np biochicolem i do świeżego podłoża i nowej doniczki.
Ty zrobisz jak uważasz ,jak poczekasz jeszcze chwilę to bedziesz miała tego całą doniczkę -korzeni nie bedziesz widzieć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 18, 2009, 10:14:42 » |
|
Nie, ja nie pisałam, że ten grzyb jest pożyteczny. Tylko, że nie jest szkodliwy. I jeszcze raz podkreślam, ze nie jest to moje zdanie a osoby, która zna się na grzybach i wykłada o tym na uniwerku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sloneczko
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 18, 2009, 11:35:50 » |
|
ojj muszę się zastanowić... faktycznie to na innym forum dostałam informacje że on jest pożyteczny, narazie chyba nie przybywa tych kuleczek ani nie ubywa...może poczekam jeszcze chwile..najgorsze w tym wszystkim jest to że przesadzałam go miesiąc temu 
|
|
|
|
|
|
Kasia 
|
|
|
mulatka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 18, 2009, 12:26:16 » |
|
A jakie dałaś podłoże i gdzie kupiłaś ??? Może grzyb był w podłożu... Wyprażyłaś ??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosiap
Aktywny

zielone jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 18, 2009, 12:59:48 » |
|
A pajęczynki wokół tego białego nie ma? (oby nie wełnowiec  ) Podłoża nie zawsze są OK. Ja zainfekowałam swoje storczyki ziemiórkami z świeżego podłoża. Nie prażyłam ani nie zamrażałam (podłoża) przed przesadzeniem  .
|
|
|
|
|
|
słoneczne buziaki GosiaP
|
|
|
Sloneczko
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Maj 18, 2009, 13:06:34 » |
|
podłoże było Substrala ... nie prażyłam go ani nie mroziłam, bo nie miałam wczesniej pojęcia że wogóle tak sie robi :-(pajęczynki nie zauważyłam..ale nigdy nic nie wiadomo...
|
|
|
|
|
|
Kasia 
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #16 : Maj 18, 2009, 13:23:38 » |
|
podłoże było Substrala ... nie prażyłam go ani nie mroziłam, bo nie miałam wczesniej pojęcia że wogóle tak sie robi :-(pajęczynki nie zauważyłam..ale nigdy nic nie wiadomo...
Też nie miałam pojęcia, że tak trzeba 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosiap
Aktywny

zielone jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #17 : Maj 18, 2009, 13:59:04 » |
|
Też nie miałam pojęcia, że tak trzeba  A ja miałam. Kiedyś przynosiłam ziemię z lasu zarobaczoną, czego efektem było mini-zoo w domu  . Od tamtej pory mrożę (na balkonie zimą) albo prażę w piekarniku (latem). Tylko ostatnio lenistwo mi rozum wyłączyło. Myślę,że "moje" podłoże "uszlachetniło" się w czasie leżakowania w hipermarkecie. Dorotakol nie trzeba tylko można, zapobiegawczo, na wszelki wypadek...
|
|
|
|
|
|
słoneczne buziaki GosiaP
|
|
|
Sloneczko
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Maj 18, 2009, 14:07:23 » |
|
ale jakoś mnie nie przkonuje to prażenie w piekarniku...przeciez póżniej będę w nim piekła ciasto... 
|
|
|
|
|
|
Kasia 
|
|
|
gosiap
Aktywny

zielone jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #19 : Maj 19, 2009, 08:57:10 » |
|
1 foremka na straty, przeznaczona wyłącznie do tego celu. Czy obawiasz się bakterii po wyprażeniu?
|
|
|
|
|
|
słoneczne buziaki GosiaP
|
|
|
Sloneczko
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Maj 19, 2009, 19:03:33 » |
|
obwawiam się raczej że coś zostanie w piekarniku...może dziwne te moje obawy...  a tak pozatym to jak długo należy prażyć podłoże i w jakiej temperaturze?
|
|
|
|
|
|
Kasia 
|
|
|
gosiap
Aktywny

zielone jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #21 : Maj 20, 2009, 11:56:32 » |
|
Nie mam pojęcia jak długo, wstawiam foremkę (płaską, szeroką, napełnioną do połowy) do nagrzanego (ponad 100) i jak uznam, że wystarczy -wyjmuję. Zwykle gdy zapach wydobywa się na zewnątrz. Może 5-10 min? nie umiem odpowiedzieć. Nigdy nie patrzyłam na zegarek. W piekarniku nic nie pozostaje, chyba że wysypię  .
|
|
|
|
|
|
słoneczne buziaki GosiaP
|
|
|
Sloneczko
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Maj 20, 2009, 13:15:34 » |
|
pojawił się kolejnzy problem na podłożu mojego falka...  co to może być? 
|
|
|
|
|
|
Kasia 
|
|
|
Buziaczek
Aktywny

Małopolskie - 6b
|
 |
« Odpowiedz #23 : Maj 20, 2009, 13:34:27 » |
|
Na moje oko to może być jakiś grzyb albo pleść ale mogę się mylić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #24 : Maj 20, 2009, 15:20:19 » |
|
strzępki grzybni  Na prawdę nie ma na co czekać - przesadź i korzenie po wyjęciu z doniczki umyj w topsinie lub bravo. Potem jeszcze raz jak podłoże dobrze przeschnie namocz w wodzie ze środkiem grzybobójczym.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sloneczko
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Maj 26, 2009, 16:43:42 » |
|
Moja mama jak powiedziałam jej o prażeniu podłoża stwierdziła że to nie ma sensu, bo podłoże się całkiem wyjałowi i nie będzie miało w sobie żadnych składników odżywczych...może ma jednak trochę racji?! 
|
|
|
|
|
|
Kasia 
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #26 : Maj 27, 2009, 14:50:20 » |
|
Tak, uważam, że ma rację.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sloneczko
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #27 : Maj 27, 2009, 14:55:41 » |
|
To w takim razie pozostaje pytanie : prażyć czy nie prażyć? 
|
|
|
|
|
|
Kasia 
|
|
|
gosiap
Aktywny

zielone jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #28 : Maj 27, 2009, 15:08:28 » |
|
Jeśli wyprażysz - nie zapominaj o nawozie (do każdego podlewania połowę) zalecanej przez producenta dawki. Ja wąchałam każdą torbę zaraz po rozpakowaniu. Jeśli wydała mi się podejrzana , czymś "zalatywała" (np. zapach pleśni, kamfory)- prażyłam. Na razie wszystko zdrowo kwitnie
|
|
|
|
|
|
słoneczne buziaki GosiaP
|
|
|
Sloneczko
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #29 : Maj 27, 2009, 15:17:22 » |
|
zastanawiam się jeszcze nad tym...że gdy mam kwiatka w którego podłożu jest jakiś grzyb to mogę to podłoże wyprażyć i użyć go ponownie?
|
|
|
|
|
|
Kasia 
|
|
|
|