dukra13
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Lipiec 09, 2009, 15:16:48 » |
|
Czytając lipcowy numer "Dzialkowca" natknęłam się na stronie 62 na artykuł dr Macieja Bosiackiego, UP w Poznaniu "Specjalistyczne nawozy wieloskładnikowe". Podana tam jest wiadomość w ramce, która mnie mocno zainteresowała.
"Zawartość składników pokarmowych [makroskładników i mikroskładników] w glebie, podłożu i roślinie podaje się w formie pierwiastkowej [N,Fe,Cu,Mn,Zn,B,Mo,Co], natomiast zawartość fosforu, potasu, wapnia i magnezu - w formie tlenkowej: P2O5,K2O,CaO,MgO. Aby wiedzieć, ile tych składników [w czystej formie] wprowadza się z nawozem do gleby, należy formę tlenkową przeliczyć na czysty pierwiastek.. W tym celu korzystamy z następujacych współczynników przeliczeniowych: P2O5 - P 2,3 K2O - K 1,2 CaO - Ca 1,4 MgO - Mg 1,66 Procentową zawartość składnika w formie tlenkowej należy podzielić przez dany współczynnik. Dla przykładu: nawóz wieloskładnikowy o składzie 8% N, 11% P2O5, 5% K2O zawiera w 100 k kg: 8 kg azotu [azot jest w czystym składniku], 4,78 kg fosforu [ 11: 2,3 = 4,78] oraz 4,17 kg potasu [5: 1,4 = 4,17]."
Przyznaję to troszkę zmienia moje widzenie na sprawę nawozów. Ciekawa jestem jak Wy to widzicie i czy ktoś może zweryfikować tę wiadomość.
Zobaczcie jak się mają proporcje na tym przykładzie po przeliczeniu: około 8:4:4 .
|