Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Luty 09, 2012, 06:38:34
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Kontynuacja Forum znajduje się pod nowym adresem: www.floraforum.eu . Zapraszamy Smile
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Skład nawozów mineralnych  (Przeczytany 3392 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
małgosia w
Moderator Globalny

« : Maj 11, 2009, 15:18:17 »

Ostatnio zrobiłam w ogrodniczym przegląd nawozów sztucznych i wpadłam w przerażenie.
Mam wrażenie, że niektórzy producenci 'dedykują ' nawozy poszczególnym roślinom w sposób zupełnie przypadkowy. Potrzeby pokarmowe roślin nie są brane pod uwagę, widziałam nawozy o identycznym składzie przeznaczone dla roślin kwitnących i trawników. Był też nawóz do trawników, w którym potasu było 2 razy więcej niż azotu.
Sprawdzajcie co kupujecie, a szczególnie sprawdzajcie skład procentowy nawozów. Sam napis ' do trawników ' to za mało.
I podzielcie się informacjami o sprawdzonych nawozach.

Pozdrawiam Małgosia
moje kwiatki
fiołki
Slawores
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #1 : Maj 31, 2009, 08:34:38 »

Hej. Ja używam pałeczek nawozowych do ozdobnych roślin doniczkowych firmy zielony dom praktycznie do wszystkich roślin. Jeśli chodzi o skład to:
10% azotu amidowego
5% pięciotlenku fosforu (w tym 4% rozpuszczone w roztworze cytrynianu amonu)
6% tlenku potasu
Mam nadzieję, że jest ok Smile
małgosia w
Moderator Globalny

« Odpowiedz #2 : Maj 31, 2009, 09:18:04 »

Te pałeczki są dobre dla roślin ozdobnych z liści, mają dużo azotu.

Pozdrawiam Małgosia
moje kwiatki
fiołki
malena100
Gaduła

Ulster - Irlandia Północna

« Odpowiedz #3 : Maj 31, 2009, 10:11:08 »

Generalnie dzielę nawozy na "te do liści" i "te do kwiatów".

Żeby uzyskać większy przyrost liści szukam nawozów ze zwiększoną ilością azotu.

Żeby nakłonić roślinkę do wytwarzania większej ilości pąków i dłuższego kwitnienia stosuję nawozy ze zwiększoną zawartością fosforu i potasu.

Hodowcy roślin  ozdobnych z kwiatów kilka tygodni przed wystawieniem swoich okazów potrafią stosować nawozy o składzie NPK: 10-40-10 a nawet 0-50-30  Shocked

dukra13
Aktywny
**

« Odpowiedz #4 : Lipiec 09, 2009, 15:16:48 »

Czytając lipcowy numer "Dzialkowca" natknęłam się na stronie 62 na artykuł dr Macieja Bosiackiego, UP w Poznaniu "Specjalistyczne nawozy wieloskładnikowe". Podana tam jest wiadomość w ramce, która mnie mocno zainteresowała.

"Zawartość składników pokarmowych [makroskładników i mikroskładników] w glebie, podłożu i roślinie podaje się w formie pierwiastkowej [N,Fe,Cu,Mn,Zn,B,Mo,Co], natomiast zawartość fosforu, potasu, wapnia i magnezu - w formie tlenkowej: P2O5,K2O,CaO,MgO. Aby wiedzieć, ile tych składników [w czystej formie] wprowadza się z nawozem do gleby, należy formę tlenkową przeliczyć na czysty pierwiastek.. W tym celu korzystamy z następujacych współczynników przeliczeniowych:
P2O5 - P 2,3
K2O   - K 1,2
CaO   - Ca 1,4
MgO   - Mg 1,66
Procentową zawartość składnika w formie tlenkowej należy podzielić przez dany współczynnik. Dla przykładu: nawóz wieloskładnikowy o składzie 8% N, 11% P2O5, 5% K2O zawiera w 100 k kg: 8 kg azotu [azot jest w czystym składniku], 4,78 kg fosforu [ 11: 2,3 = 4,78] oraz 4,17 kg potasu [5: 1,4 = 4,17]."

Przyznaję to troszkę zmienia moje widzenie  na sprawę nawozów. Ciekawa jestem jak Wy to widzicie i czy ktoś może zweryfikować tę wiadomość.

Zobaczcie jak się mają proporcje na tym przykładzie po przeliczeniu: około 8:4:4 .

soleil2205
Aktywny
**

« Odpowiedz #5 : Lipiec 09, 2009, 18:21:58 »

Jako chemik w pełni się z tym zgadzam  Smile Tylko nigdy nie korzystałam z przeliczników  Confused

Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: