Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 23, 2012, 21:51:47
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: « 1 2   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Odp: DENDROBIUM - typu nobile cz. 2  (Przeczytany 4756 razy)
Andżelika
Aktywny
**

« Odpowiedz #30 : Lipiec 16, 2009, 20:51:59 »

nie ładnie tak o nim mówić. bo nie wiesz jak długo kwitł w sklepie zanim trafił do twoich rąk

On nie zakwitł w sklepie, a u mnie w domu, stąd wiem, ile kwitł.

alucha1327
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #31 : Lipiec 27, 2009, 15:13:44 »

A czy mogą one stać na zewnątrz ,bez osłony od deszczu?
Buziaczek
Aktywny
**

Małopolskie - 6b

« Odpowiedz #32 : Sierpień 15, 2009, 12:23:50 »

Mam mały problem z moim dondrobium. Sądzę, że jest przelany ale chciałabym zasięgnąć opinię ekspertów Smile
Oto zdjęcia:

Kilka dni temu zauważyłam jak najmłodsze pędy zrobiły się czarne stwierdziłam, że pewnie ma za sucho i podlałam go. Po kilku dniach (dziś) zauważyłam, że reszta bulw również zrobiła się czarna i chyba gnije... Confused Proszę o pomoc.

Chciałam się zapytać o moje keiki. Ma 2 długie korzonki, czy mogę je odciąć i posadzić osobno?

dendrobiumB
Aktywny
**

« Odpowiedz #33 : Sierpień 16, 2009, 14:54:08 »

Powiedziałbym,że to objawy zalania rośliny a nie przesuszenia. Jeśli keiki jest na zamierających pseudobulwach radziłbym je odciąć.

Kamil
Buziaczek
Aktywny
**

Małopolskie - 6b

« Odpowiedz #34 : Sierpień 17, 2009, 21:02:36 »

Keiki na szczęście są na zdrowej bulwie ale chciałabym je oddzielić od macierzystej rośliny, bo chcę go dać mamie. Chciałabym się dowiedzieć czy przeżyje po rozdzieleniu i czy mam go od razu wsadzić do nowego podłoża?
Co do samego storczyka to mam mu wymienić podłoże na suche? Wyjąć go na kilka dni z doniczki i wszystko przesuszyć? Co radzisz DendrobiumB ?

sbb28
Aktywny
**

razem cieplej

« Odpowiedz #35 : Sierpień 19, 2009, 18:12:03 »

Jeśli tak postanowiłaś to Lepiej oddzielić jak wypuści korzenie  wtedy nie ma kłopotu wystarczy zasypać węglem drzewnym i zasuszyć miejsce oddzielenia i posadzić do jak najmniejszej doniczki 5-8 cm średnicy, podłoże drobne; dodać podpórkę i przymocować malucha żeby się nie przewracał aż rozwijający się system korzeniowy nie ustabilizuje rośliny.
P.s posadzone muszą być płytko; młode wyrasatające ps.bulwy dendrobium sa bardzo wrażliwe na zalewanie  Sad dlatego ten typ storczyka w warunkach domowych lepiej podlewać metodą "podsiąkania"
Pomocą dla przelanej  rośliny będzie wyjęcie z osłonki i swobodny dostęp powietrza także od spodu doniczki
pozdrawiam
Małgorzata

Per aspera ad astra - przez ciernie do gwiazd
pozdrawiam
Małgorzata
Buziaczek
Aktywny
**

Małopolskie - 6b

« Odpowiedz #36 : Sierpień 19, 2009, 21:32:32 »

Sbb28 dziękuję za rady. Moje keiki ma już 2 korzonki na około 2 cm, więc myślę, że to wystarczy Smile Dobrze, że wspomniałaś o małej doniczce, bo ja wsadziłabym do takiej standardowej. Miejmy nadzieję, że keiki będą rosły, bo to prezent dla mamy Smile będzie miała swojego pierwszego storczyka Razz

Strony: « 1 2   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: