Abu
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #30 : Maj 31, 2009, 18:22:00 » |
|
Mam pytanie malena100, zostawiasz swoje kaktusiaste na wakacjach na noc również? Bo nie wiem czy właśnie nie rozpoczęłam procesu mordowania moich  I plan urlopowy jest taki sam dla grudników i wielkanocników, tak?
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia Justyna
|
|
|
malena100
Gaduła

Ulster - Irlandia Północna
|
 |
« Odpowiedz #31 : Maj 31, 2009, 18:44:11 » |
|
Moje kaktusy siedzą tak sobie od 2 tygodni - w dzień i w nocy... Czasem jak leje - wstawiam je pod ławkę na patio -żeby ich nie zalało  Mój "babciny" grudnik (przodek hatiory i grudnisia) na takie traktowanie odpowiedział zrzuceniem nowych przyrostów, więc teraz grzecznie siedzi w pokoju południowym.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Abu
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #32 : Maj 31, 2009, 18:45:54 » |
|
Dzięki. Moje niczym nie rzucają we mnie chwilowo, do tego widzę nowe przyrosty czyli zostają na wakacjach
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia Justyna
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #33 : Maj 31, 2009, 18:46:42 » |
|
Od marca do października powinno się utrzymywać temperaturę od 10 do 25°C. Temperatura powyżej 25°C powoduje, że rośliny więdną. Tak jak inne epifity, Rhipsalidopsisy uwielbiają spędzać lato na zewnątrz – w ogrodzie, osłoniętym balkonie, patio.
Od października do marca Rhipsalidopsisy powinno się przenieść w miejsce, w którym temperatura minimalna wynosi około 10°C – jeśli ten warunek nie zostanie spełniony – roślina nie zakwitnie!!!
Post dołączony: Maj 31, 2009, 18:47:22 Od sierpnia do listopada podlewamy regularnie. Później podlewanie ograniczamy, ale nie dopuszczamy do przesuszenia. Używamy tylko miękkiej wody bo nie znosi wapnia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Munka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #34 : Maj 31, 2009, 18:47:41 » |
|
Piękna kolekcja Malena, szczególnie ta cukinia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #35 : Maj 31, 2009, 18:49:43 » |
|
Grudnik: kwiecień-czerwiec (okres wzrostu)w połowie marca roślinę przesadzamy, a od początku kwietnia stopniowo zaczynamy podlewać bardziej obficie. gdy zauważymy, że rozpoczyna się okres wzrostu zaczynamy zasilać dowolną pożywką w płynie dla roślin doniczkowych. lipiec-sierpień (okres spoczynku)w tym okresie ponownie następuje okres spoczynku, w czasie którego zawiązuja się pąki kwiatowe. podlewamy wówczas oszczędnie i nie zasilamy. wrzesień (wznowienie wzrostu)od września podlewamy stopniowo coraz obficiej i zasilamy co 14 dni. do momentu zakwitnienia roślinę zraszamy. doniczki z roślinami szlumbergery mogą w ciągu całego roku znajdować się w tym samym miejscu, tylko latem trzeba je osłaniać przed bezpośrednim nasłonecznieniem. po zawiązaniu się pąków kwiatowych nie można przestawiać, gdyż może to spowodować zrzucenie pąków. Munka - bardzo dziękuję - dam znać, jak smakowała ta część mojej kolekcji... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Abu
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #36 : Maj 31, 2009, 18:52:25 » |
|
Z tym przetrzymywaniem od października do marca w chłodzie może być problem. Ripsalidopsisy mam dwa. Jednego z zeszłego roku od Tellerki - zakwitł w tym ponownie bez żadnych zabiegów dodatkowych, i jednego staruszka olbrzyma, wyłapanego na all za 5zł  i ten zakwitł symbolicznie, może z 5 kwiatków. I to jego właśnie chciałabym na przyszły rok zmobilizować  p.s. tak tak, kolekcja piękna 
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia Justyna
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #37 : Maj 31, 2009, 18:56:13 » |
|
Abu - od października do marca powinno się je trzymać w 10-13°C i w warunkach dnia krótkiego - tzn. co najmniej 16 godzin bez światła do połowy stycznia (dopóki nie zawiążą się pączki).
Potem temperatura powinna wzrosnąć do około 16°C - ponad 20°C
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Abu
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #38 : Maj 31, 2009, 18:57:41 » |
|
Ciemna kuchnia, rozszczelnione okno może być? Czy bardziej drastycznie - piwnica?
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia Justyna
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #39 : Maj 31, 2009, 18:59:06 » |
|
Lubię piwnice...  chociaż nigdy nie próbowałam...  Jeśli zapewnisz im ponad 10°C i odpowiednio ochronisz przed "piwnicznymi niebezpieczeństwami" - nie widzę przeszkód! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Abu
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #40 : Maj 31, 2009, 19:00:25 » |
|
Lubię piwnice...  chociaż nigdy nie próbowałam... ok  Po urlopie na balkonie pójdą w podziemia, na przymusowe roboty 
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia Justyna
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #41 : Czerwiec 06, 2009, 11:56:16 » |
|
Parę tygodni temu przesadzałam moje hatiory (po zakończeniu ich kwitnienia, oczywiście). Podczas tej operacji kilka gałązek i członów odłamało się od roślinek. Szkoda mi było ich wyrzucać, wsadziłam je do ziemi z myślą "niech się dzieje, co chce"... Odłamki nie dość, że się ukorzeniły, to jeszcze.... sami zobaczcie:  Różowy rhipsalidopsis:   Rhipsalidopsis gaertneri: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dzika
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #42 : Czerwiec 06, 2009, 12:37:55 » |
|
No pięknie! Takie maluchy a już kwitną! Nawoziłaś stare rośliny podczas kwitnienia?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #43 : Czerwiec 06, 2009, 14:58:45 » |
|
Nie nawoziłam - nawożę teraz, kiedy wytwarzają masę młodych odrostów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Munka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #44 : Czerwiec 06, 2009, 18:46:47 » |
|
Jakie słodkie maleństwa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kelosak
Aktywny

Wielkopolska -strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #45 : Czerwiec 08, 2009, 13:47:40 » |
|
To już będą ostatnie foto mojego białego ripsalidopsisa.  
|
|
|
|
|
|
Kaśka
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #46 : Czerwiec 08, 2009, 14:31:23 » |
|
Cudne! Bialuśkie gwiazdki! Ma bardzo dużo kwiatów i jeszcze ile pączków!!! Ja bym go postawiła na honorowym miejscu w pokoju!!! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dzika
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #47 : Czerwiec 08, 2009, 17:09:53 » |
|
Ale piękny 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wiktor
Aktywny

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #48 : Czerwiec 08, 2009, 17:42:25 » |
|
Piękny kaktus  Można spytać gdzie go kupiłaś, jeszcze w żadnym sklepie nie widziałem białego ripsalidopsisa 
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia! Wiktor. 
|
|
|
Kelosak
Aktywny

Wielkopolska -strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #49 : Czerwiec 08, 2009, 18:35:34 » |
|
On już u mnie kilka lat i nie pamiętam,ale na pewno w jakimś markecie.
|
|
|
|
|
|
Kaśka
|
|
|
malena100
Gaduła

|
 |
« Odpowiedz #50 : Czerwiec 14, 2009, 23:08:00 » |
|
Wiktor - z tego, co dziewczyny pisały kaktusy wielkanocne najczęściej można było kupić w Kauflandzie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bakcylla
Aktywny

Zachodniopomorskie - strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #51 : Czerwiec 23, 2009, 14:36:21 » |
|
Jestem w szoku, ależ kwitnienie. Nie jestem wielbicielką tych roślin choć posiadam jeden zestaw (3 kolory w jednej doniczce) wyhodowane z pojedynczego członu, darowany więc nie wyrzucę. W zeszłe lato stały na balkonie i to im zdecydowanie nie pasowało, nie urosły. Na wiosnę pokazały mi jednego (słownie: jednego) białego kwiatka i na tym koniec. W tym roku stoi w domu a przyrostów ma tyle, że nie wiem gdzie będę go trzymać, ale nie zakwitnie skoro potrzebuje obniżonej temperatury. Przy c.o. to nie możliwe. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krufka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #52 : Lipiec 05, 2009, 20:44:12 » |
|
Przewertowałam pierwszą część wątku i tę część również i nie mogę znaleźć informacji do jakiej ziemi przesadzić roślinę.Mój wielkanocnik,odkąd do mnie trafił w maju,dotychczas tkwi w pierwotnym podłożu.Wprawdzie ładnie przyrasta,ale chyba powinien jednak zostać przesadzony.czy to dobry moment? Czy ktoś reflektuje na wymianę wielkanocnika?Mój krwistoczerwony z różowymi słupkami(pręcikami?) dość ładnie przyrósł.chętnie wymienię parę członów na inne kolory. Post dołączony: [time]Mon Jul 6 13:28:25 2009[/time]
Please.  Do jakiej ziemi  .To, w czym siedzi teraz wygląda jak gąszcz brunatnych niteczek i jest bardzo leciutkie.Do jakiej ziemi go przesadzić 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #53 : Lipiec 06, 2009, 14:42:23 » |
|
Do uniwersalnego podłoża na bazie torfu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krufka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #54 : Lipiec 06, 2009, 14:45:28 » |
|
O.dzięki,takiego nie mam,zaraz kupię
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wiktor
Aktywny

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #55 : Lipiec 06, 2009, 14:55:25 » |
|
Ja robię dla tych kaktusów taką mieszankę:dużo kwaśnego torfu,piasek, garść ziemi uniwersalnej  Post dołączony: [time]Mon Jul 6 15:10:57 2009[/time]
Mam pytanie z trochę innej beczki  Czy 30zł. za przekwitniętego ale dużego i gęstego Ripsalidopsisa to drogo? Jest taki w naszym ogrodniczym i się zastanawiam czy kupić  Jak myślicie? 
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia! Wiktor. 
|
|
|
caltagirone
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #56 : Sierpień 14, 2009, 11:20:24 » |
|
Wiktor i jak kupiłeś? Gdybym ja miała miejsce to bym kupiła. Moje ripsalidopsisy przeżyły  Kilka razy je przestawiałam w różne miejsca na balkonie. Trochę się przypaliły... potraciły człony... ostatecznie stoją w półcieniu. Nawet maluszek uratowany ze sklepu wygląda lepiej.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|