KOKI77
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #30 : Maj 17, 2009, 12:31:17 » |
|
A to jak się nazywa? Mam tę roślinkę już kilka lat, ładna i przyjemna w uprawie ale jakbym się jeszcze wreszcie dowiedziała jak się nazywa to by było dobrze  (kwiatek obecnie jest jeszcze w fazie "odmładzania")  stawiam na kordylinę fruticosa "compacta" ale nie jestem na 100% pewna
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Urszula531-U1
Nowicjusz
Lubelskie, Strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #31 : Maj 17, 2009, 14:19:11 » |
|
Dzięki Sugerując się waszymi nazwami popatrzyłam w necie i chyba jest to Cordyline fruticosa Purple Compacta, co prawda po tym zdjęciu które dałam nie wygląda na "purple" ale kiedyś miała kolor właśnie taki, bordowy, zielona zrobiła się po cięciu i tak się zastanawiam, dlaczego....
|
|
|
|
|
|
"Dokąd zmierzasz...? Na drugą stronę poranka..." Ulka 
|
|
|
KOKI77
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #32 : Maj 17, 2009, 19:15:40 » |
|
Wystaw ją na słoneczny parapet,powinna się wybarwić 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kesi
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #33 : Maj 19, 2009, 13:20:20 » |
|
KOKI77 może to bananowiec.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #34 : Maj 19, 2009, 17:28:33 » |
|
To jeden z kaudeksów.Nazwa podana na allegro niespecjalnie zgadzała się z wynikami moich poszukiwań w google.Miałam na nią ochotę KOKI77  ,dużą  ,ale zrezygnowałam z powodu rozmiarów. Będę szukać  Zidentyfikujcie lepiej tego cusia  ,mój dzisiejszy zakup.Chyba ogrodowy,ma cebulę podobno kwitnie szyszeczką. 
|
|
|
|
|
|
Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi.  Jestem Asia 
|
|
|
KOKI77
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #35 : Maj 19, 2009, 20:02:50 » |
|
Kesi - nic z banana  cymric-kaudeks to pewniak, ale co to,bo nazwa z jaką mi to przyszło jakoś mi nie po drodze  cuś pięknie kropkowany, coś mi się ma na rzeczy, szczególnie szyszkowy kwiatostan /kremowy/ i pokrój liścia, tyle, że nie w kropki gdzieś kojarzę, a gładki jasno zielony, ale po dzionku umysł nieświeży, nie trybi prawidłowo, spróbuję jutro
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #36 : Maj 19, 2009, 20:09:49 » |
|
Jeśli Twój nick pokrywa się z allegrowym,to się znamy  Jestem kiwi-102  To ja męczyłam o peperomię/ zresztą metallicę /i znowu ją przegapiłam  Proszę o jeszcze. Kaudeks strasznie fajny,szukałam go w necie, ale nic sensownego nie znalazłam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hlavin
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #37 : Maj 19, 2009, 20:27:03 » |
|
Cymric to wygląda mi na eukomis
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #38 : Maj 19, 2009, 20:33:39 » |
|
Dziękuję hlavin masz rację 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursbak
Aktywny

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #39 : Maj 19, 2009, 20:35:17 » |
|
Zgadza się to eukomis...kwiat śliczny..ale zapach niespecjalnie- padlinopodobny ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #40 : Maj 19, 2009, 20:38:26 » |
|
 Jutro sadzę w ogródku przed kamienicą 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elinka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #41 : Maj 21, 2009, 13:27:27 » |
|
Bardzo proszę o rozpoznanie tej roślinki:   Z tego co zaobserwowałam lubi słoneczne stanowisko i dużo wody.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a
|
 |
« Odpowiedz #42 : Maj 21, 2009, 20:35:37 » |
|
A może ktoś rozpozna tę roślinę. Wprawdzie na etykiecie było napisane gemengde, ale nie znalazłam nic specjalnego w google pod tą nazwą. Ma grube mięsiste listki i kwitnie na biało lub różowo. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Paulina
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #43 : Maj 21, 2009, 21:31:02 » |
|
Paolka,mnie sie to kojarzy z gatunkiem dorothea,zapomniałam polskiej nazwy,mam czerwone,to jest wieloletnie,lubi słońce,a kupiłam jeszcze z dwukolorowymi liśćmi,jeszcze nie kwitnie.Zimuje w dodatniej temperaturze,ale nie musi na parapecie,bardzo wdzięczna roslinka.
|
|
|
|
|
|
Lucyna strefa 6b świętokrzyskie
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #44 : Maj 21, 2009, 22:33:01 » |
|
Też mi wygląda na jakieś przypołudnikowate.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
ursbak
Aktywny

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #45 : Maj 22, 2009, 12:06:27 » |
|
Może to aptenia..... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lidka
Aktywny

Podkarpacie 6a
|
 |
« Odpowiedz #46 : Maj 22, 2009, 12:51:32 » |
|
Elinka to mi wygląda na irysa japońskiego,ja mam odmianę variegata,u nas nie przeżywa w gruncie zimy(testowałam).
|
|
|
|
|
|
Nie płacz w liście,nie pisz że los ciebie kopnął, nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia, kiedy Bóg drzwi zamyka-to otwiera okno... ks.Jan Twardowski
|
|
|
elinka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #47 : Maj 22, 2009, 13:02:32 » |
|
Lidko,ja mam tego kwiatuszka w doniczce.Dostałam go od mamy i u niej też od zawsze rósł w domu.Mama,gdy go kupiła to miał po jednym pionowym,białym pasku na listku,później przestawiła go do cienia i paski znikły.  Niestety mama nie pamięta nazwy a w żadnej książce go nie znalazłam.Nawet nie wiem od czego zacząć,żeby poszukać w googlach. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #48 : Maj 22, 2009, 13:23:10 » |
|
Czy ona kwitnie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elinka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #49 : Maj 22, 2009, 13:58:08 » |
|
Jest u nas ok 10 lat i nigdy nie kwitła.Bardzo szybko się rozrasta,cały czas jest zielona tzn w zimie też.Generalnie jest "niezniszczalna",nawet gdy się ją przesuszy to szybko odbija od korzenia.Nie ma żadnych cebulek,za to mocny i gęsty system korzeniowy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
goll
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #50 : Maj 22, 2009, 13:59:53 » |
|
Mnie cię coś majaczy,że w którymś starszym Kwietniku,ktoś pytał o nazwę takiej,albo bardzo podobnej rośliny
|
|
|
|
|
|
Lucyna strefa 6b świętokrzyskie
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #51 : Maj 22, 2009, 14:29:05 » |
|
Elinka, ta roślinka była już na naszym forum, bardzo dawno ktoś ja pokazywał - rośnie w formie wachlarzyka?
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
elinka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #52 : Maj 22, 2009, 14:35:56 » |
|
Tak, jej listki tworzą wachlarze.Szukałam na naszym forum ale nie znalazłam  Nie wiesz w jakim wątku?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #53 : Maj 22, 2009, 14:49:05 » |
|
W tym właśnie ale bardzo, bardzo dawno być może nawet w poprzedniej części FF. Tutaj jest jako irysek ale w paseczki - wydaje mi się, że to twoja roślinka tylko masz zieloną. Zapytaj Nowirę... http://www.floraforum.net/topics35/ogrodek-nowiry-vt2077,250.htm
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
lidka
Aktywny

Podkarpacie 6a
|
 |
« Odpowiedz #54 : Maj 22, 2009, 15:10:30 » |
|
Tak ,ja mam takiego samego jak Nowira i u mnie też rośnie cały czas w doniczce,próby pozostawienia na zimę w ogrodzie nie powiodły się.Lato spędza na balkonie ale nigdy nie kwitł .
|
|
|
|
|
|
Nie płacz w liście,nie pisz że los ciebie kopnął, nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia, kiedy Bóg drzwi zamyka-to otwiera okno... ks.Jan Twardowski
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #55 : Maj 22, 2009, 15:13:09 » |
|
Znalazłam diagnozę naszej ZOE http://www.floraforum.pl/index.php/topic,2077.270.html Irenko to najprawdopodobniej irys gładki
"Kosaciec gładki (Iris laevigata).pochodzi z Dalekiego Wschodu. Jego naturalnym środowiskiem jest płytka woda. Duże kwiaty o egzotycznej urodzie zwracają powszechną uwagę. Mają najczęściej barwę niebieską i fioletową w różnych odcieniach, jest też odmiana czysto biała i - bardzo ciekawa - biała z nieregularnie rozrzuconymi atramentowymi plamkami oraz forma variegata o biało- zielonych liściach. Wiele odmian Iris laevigata uzyskano w Japonii, gdzie pod nazwą kakitsubata jest hodowany od kilkuset lat." cytat ze strony www. mikrojezioro
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elinka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #56 : Maj 22, 2009, 15:22:16 » |
|
Własnie tak wyglądała gdy miała paski!!!Ale była kupiona w kwiaciarni jako kwiat doniczkowy. Post dołączony: Maj 22, 2009, 15:27:05
Dziękuję za "rozpoznanie".Juz myślałam,że nie rozwiążemy tej zagadki. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wiktor
Aktywny

Małopolskie, strefa 6b.
|
 |
« Odpowiedz #57 : Maj 22, 2009, 15:32:49 » |
|
To ten irys przetrwa nasze zimy,w ogrodzie czy trzeba go przenosić do pomieszczenia? 
|
|
|
|
|
|
Pozdrowienia! Wiktor. 
|
|
|
paolka
Gaduła

Strefa klimatyczna 7a
|
 |
« Odpowiedz #58 : Maj 22, 2009, 16:54:13 » |
|
Paolka,mnie sie to kojarzy z gatunkiem dorothea,zapomniałam polskiej nazwy,mam czerwone,to jest wieloletnie,lubi słońce,a kupiłam jeszcze z dwukolorowymi liśćmi,jeszcze nie kwitnie.Zimuje w dodatniej temperaturze,ale nie musi na parapecie,bardzo wdzięczna roslinka.
Też mi wygląda na jakieś przypołudnikowate.
Może to aptenia.....  Dziewczyny dzięki za podpowiedzi. Mnie też przypomina jakiś przypołudnik, ale kwiatki jakieś inne. Te tutaj mają 5 płatków, a te wszystkie aptenie i inne mają pełno drobniutkich płateczków.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Paulina
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #59 : Maj 22, 2009, 17:33:17 » |
|
Wiktor, ten irys nie przetrwa zimy w ogrodzie jak wynika z relacji tych, którzy go hodują... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|