Mania
Aktywny

Zamojszczyzna - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #30 : Maj 11, 2009, 12:17:46 » |
|
Sypnęło kwieciem jak nic.  Piękne asparagusy i niesamowita bowiea. Ja dostałam nasionka bowiei od koleżanki z FF i z kilkunastu wykiełkowało mi jedno. Ale ma się całkiem dobrze i rośnie.  Czekam na pozostałe Twoje okazy. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lisa
|
 |
« Odpowiedz #31 : Maj 11, 2009, 12:47:37 » |
|
Piękne rośliny! Świetne wykorzystanie wazy zupowej  Asparagusy jakie gęste! A okno storczykowe to faktycznie istna dżungla! I to kwitnąca! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #32 : Maj 12, 2009, 09:43:04 » |
|
Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa  Dziś parę storczyków, którymi się jeszcze nie chwaliłam w wątku storczykowym: cambria/mieszaniec brassi rex/  piegus/po udanej reanimacji  -kupiłam go chyba z grzybem  / odwdzięczył się przedłużając pędy kwiatowe/  Nieopatrznie wykasowałam tęczowego z fotosika,więc wstawię nowe nabytki: tęczowy mutancik  woskowy wiśniowy  oraz czerwona gloksynia do wazy od zupy  
|
|
|
|
|
|
Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi.  Jestem Asia 
|
|
|
ursbak
Aktywny

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #33 : Maj 12, 2009, 17:36:49 » |
|
masz bardzo ładne i zadbane rośliny....dobrze się czują u Ciebie więc się odwdzięczają...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
violkah
|
 |
« Odpowiedz #34 : Maj 12, 2009, 17:39:08 » |
|
Storczyki super  , pięknie kwitną w ciekawych kolorkach 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
limba
|
 |
« Odpowiedz #35 : Maj 12, 2009, 17:44:08 » |
|
Witaj! Oglądłam Twoje roślinki, widzę że są zdrowe i zadbane masz rękę do nich  storczyki są cudne
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #36 : Maj 12, 2009, 18:16:14 » |
|
Stoczyki i ceropegie super  , ale  ...gdzie te hoje i dischidie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Percia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #37 : Maj 12, 2009, 18:59:31 » |
|
Śliczny twój storczyk-piegus, gratuluję jego odratowania 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #38 : Maj 12, 2009, 20:33:12 » |
|
Gdzie tam moim roślinom do waszych okazów  Wątki macie takie długaśne i pięknie zielone.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dinda
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #39 : Maj 12, 2009, 20:37:48 » |
|
Normalnie zaniemówiłam a przyznam,że rzadko to mi się zdarza.Ty to mieszkasz w dżungli jakiejś.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mania
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #40 : Maj 12, 2009, 20:39:09 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szulbe
|
 |
« Odpowiedz #41 : Maj 13, 2009, 17:01:25 » |
|
No, w końcu się doczekałam Twojego wątku Asiu. Gratulacje, bo jest co oglądać. A mam przeczucie, że to tylko preludium...
|
|
|
|
|
|
"Prowincja to stan umysłu, a nie miejsce na mapie". - I całe szczęście!
|
|
|
wiesiek30
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #42 : Maj 14, 2009, 10:43:30 » |
|
Witaj, przyznam ze jest na czym oko zawiesic,bardzo mi sie podobaja Twoje rosliny.Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dinda
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #43 : Maj 14, 2009, 18:55:04 » |
|
Nietuzinkowe te Twoje kwiatuchy i w doskonałej formie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #44 : Maj 14, 2009, 19:28:29 » |
|
Miło,że coś się Wam podoba.Sesję fotograficzną hojek i dischidii muszę wykonać w weekend,wtedy jest więcej czasu . Dziś pokażę dwie rośliny z tego samego rodzaju Dorstenia.Obie należą do rodziny Morwowatych/Moraceae/-czyli tej samej ,do której zaliczamy też poczciwą,swojską morwę,egzotyczną figę i ukochane ficusy  Dorstenie to w większości rośliny zielone,wyst.w krajach tropikalnych i subtropikalnych.Kwiatostany są płytkowate lub dzwonkowate a owocem jest orzeszek.Liście i łodygi wytwarzają sok mleczny.Zafascynowały mnie właśnie kwiaty(dorstenie kwitną dosyć łatwo) przypominające na ogół małe słoneczka.Posiadam dwa gat. Dorstenia brazylijska-piękne ,niesamowicie błyszczące liście i dosyć duże,bardzo ciemnofioletowe kwiaty zebrane u podstawy rośliny    Dorstenia hildebrandtii-chyba najmniej widowiskowa i ładna,jest rośliną tworzącą kaudeks.Mój egzemplarz jest w trakcie formowania i delikatnie mówiąc nieciekawie wygląda  Wstawię zdjęcie,kiedy odbije.U tego gat.kwiaty rozwijają się na szczycie łodyg i są "słoneczkowate"  Mam nadzieję,że kolekcja będzie rosła 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dinda
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #45 : Maj 14, 2009, 19:36:21 » |
|
Pierwszy raz widzę cuś takiego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mania
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #46 : Maj 14, 2009, 19:43:36 » |
|
Ja widziałam tę roślinkę na Allegro. Miałam na nią nawet chęć, bo lubię wyzwania, ale obawiałam się, że jednak nie poradzę sobie z jej uprawą i wyrzucę kasę w błoto. No i teraz mogę podziwiać Twoją. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
PEla
|
 |
« Odpowiedz #48 : Maj 15, 2009, 07:33:29 » |
|
Jak dla mnie same oryginały  i cieszę się, że dodajesz opisu słów kilka. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #49 : Maj 15, 2009, 07:39:05 » |
|
Asiu, rewelka! Masz bardzo oryginalne roślinki, ceropegie 3 i 4 zrobiły na mnie wielkie wrażenie - super! 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #50 : Maj 15, 2009, 07:44:41 » |
|
Tych patyków kubulinko to ja mam sporo  Tylko one niezbyt fotogeniczne dopóki nie kwitną  Mam nawet ceropegiowy żłobek/przedszkole 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #51 : Maj 15, 2009, 07:46:36 » |
|
Asieńko, a może porób już swoim hojom fotki? Bo aż mnie ciarki przechodzą, jak myślę co Ty tam u siebie chowasz 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #52 : Maj 15, 2009, 07:54:07 » |
|
Tak strasznie to ja zahojowana nie jestem  14/15 sztuk ,ale większość to przedszkole i podstawówka 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #53 : Maj 15, 2009, 08:03:20 » |
|
Pokazywać mi tu proszę! 
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #54 : Maj 15, 2009, 15:44:43 » |
|
Widzę, że Dorstenie dotarły  Fajne. Asiu, lubisz caudex? Ciekawe, czemu ja swoich nie pokazałam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #55 : Maj 15, 2009, 16:40:12 » |
|
Ja niestety chinanit lubię za dużo  kaudeksy,euphorbie,echinopsisy i gymnocalycium,Asclepiadaceae/w zasadzie wszystkie  /,epiphylla ,rhipsalisy,begonie i peperomie,dziwaki. Uwielbiam paprocie i palmy  Do tego jeszcze doszły chciejstwa forumowe np Gesneriaceae i storczyki.Tylko miejsca brak  Oczywiście mam też zacięcie działkowe.Mieszkam w starej kamienicy,ale doprowadziłam z przyjaciółką-sąsiadką klepisko przed domem w trzy lata do opcji "busz".Z tego jestem najbardziej dumna.Przetrwałyśmy powtarzające się dewastacje i kradzieże roślin,wspólnota zainwestowała w ogrodzenie  . Parę kaudeksów pojawiło się w Twoim wątku-pamiętam dobrze,bo śnią mi się po nocach 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
limba
|
 |
« Odpowiedz #56 : Maj 15, 2009, 16:41:29 » |
|
Bardzo ciekawe te Dorstenie, rzeczywiście mają piękne i błyszczące liście oraz interesujące kwiaty
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #57 : Maj 15, 2009, 18:39:53 » |
|
Dziś dostałam przesyłkę od Forumowej Wróżki   Najbardziej przeraził mnie fakt,że metalowe pudełko, którym były zabezpieczone zostało sprasowane z jednej strony.Na naleśnik!!!!!  Profesjonalizm dzielnych pocztowców zwalił mnie z nóg .  Forumowej Wróżce chcę przekazać,że jej polyneura puszcza korzenie,aż miło patrzeć  Za tydzień wysyłam  Nie oparłam się też dzisiaj skrętniczkowi / wreszcie pojawiły się w lokalnych kwiaciarniach/.Piękny buraczkowy z żółtym środkiem.Zdjęcie z daleka najlepiej oddaje kolor: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #58 : Maj 15, 2009, 19:51:50 » |
|
Zmiażdżyć metalowe pudełko to już trzeba mieć nie lada talent  Nowe nabytki śliczne, dobrze że nie ucierpiały  Skrętniczek w cudnym kolorze. Ogólnie kwiaty masz piękne, gratuluję zielonej rączki 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #59 : Maj 17, 2009, 21:02:56 » |
|
Zgodnie z obietnicą daną kubulince wrzucam swoje nieliczne na razie  hoje. Ale na początek chcę powiedzieć,że w związku z FF wybuchła u mnie w domu awantura,Dowiedziałam się ,że : "To skandal i obraza,że Miki ma nawet fuchę na forum,a my to anonimowi"  Szybko naprawiam błąd .   -Rudziu  -Cila,kierownik stada  -Biały Karzełek to kotka,ale głucha,więc wszystko jej jedno jak ma na imię   -Picik/najmłodszy,tak wiem,że dziwnie siedzi, ma częściowy paraliż tylnych kończyn/ Nie zwracajcie proszę uwagi na kłaki na podłodze i bebechy wyprute z fotela  Jest jeszcze Michu-mieszaniec ratlera i jamnika  ,ale on nigdy nie chce współpracować z fotografem  Wreszcie hoje: 1.linearis  2.kerri,picta i thomsonii  3.kerri variegata  4.retusa  5.polyneura broget  6.serpens  7.pauciflora  8.calycina  9.compacta  10.camphorifolia-najtrudniejszy przypadek w mojej kolekcji  .Jesienią zeszłego roku,po roku od zakupu, podjęła decyzję o wypuszczeniu 3 LIŚCI,które natychmiast zrzuciła  .Teraz ruszyła,ma stożek,wypuściła znów 3 listki, w tym jeden zmutowany.Przesadziłam,ma ładną doniczkę  ,czekam co dalej...  Jest jeszcze malutka eitapensis,aldrichii from Christmas Island,obscura,stoneana,fungii i wayetti.Wirtualne/kupione na alledrogo  ,jeszcze nie dotarły/-obovata,limoniaca,ambon i latifolia.Oraz australijki z wymiany. Na koniec dwa kwitnięcia -moje pierwsze epi  -dischidia ruscifolia  Oraz moje okno hojowo-epiphyllowe.Niewiele tam już wejdzie  
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|