|
cymric
|
 |
« : Maj 09, 2009, 19:34:36 » |
|
Witajcie!! Jestem Asia  . Szykowałam się na jutro z debiutem wątkowym,ale dzisiaj dokonałam ZAKUPU i nie mogę się powstrzymać  Może to niesprawiedliwe zaczynać od juniorów ale cóż.... Ach,a jakość fotek to niestety wina badziewnego aparatu-niektóre powtarzam kilkanaście razy a i tak  1.peperomia rubella  2.peperomia sp.-nazwy brak,przypomina prostratę,ale nie ma rysunku na liściach.Piękne malinowe łodygi i ogonki liściowe.Starsze liście b.grube,sukulentowe.  3.fittonia "Dragon Skin"???  4.begonia trzcinowa-zakup allegrowy nazwę będzie ciężko ustalić.Już się cieszę na kwiaty   Reszta moich cudaków jutro.Dziś już za ciemno i plenery fatalne. 
|
|
|
|
|
|
Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi.  Jestem Asia 
|
|
|
wiesiek30
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 09, 2009, 19:37:51 » |
|
Zakupy udane, gratuluje. Żebym ja miał więcej parapetów.....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Percia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 09, 2009, 19:59:08 » |
|
Śliczna jest ta twoja fitonia dragon skin, ja też miałam, ale taką z białym unerwieniem i niestety mi padła 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 09, 2009, 20:28:17 » |
|
One muszą mieć wysoką wilgotność w otoczeniu i rozproszone światło.Jeśli jest za sucho umierają 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
doomino
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 09, 2009, 20:29:03 » |
|
cymric bardzo ładne roślinki czekamy na ciąg dalszy 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Dominika
|
|
|
Percia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 09, 2009, 20:34:21 » |
|
cymric, takie warunki starałam się zapewnić mojej ale i tak mi padła, listek po listku jej brązowiał i odpadał 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agabos
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 10, 2009, 07:45:06 » |
|
No,no zakupy udane.A ja mam pytanie,jak rozmnaża się takie begonie,czy też z liści?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 10, 2009, 08:00:44 » |
|
Najprościej z kawałka pędu,można również z liścia/nie wiem czy trzcinowe ,ale kłączowe ozdobne z pewnością/Jest kilka sposobów-z cięciem liści na kawałeczki/jak skrętniki/,z nacięciem nerwów i z całego liścia.Metod z liścia nie próbowałam-nie ma aż tylu chętnych na begonie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
izka_g
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 10, 2009, 10:20:34 » |
|
Ja tak czułam, że jak Asia założy swój wątek to porazi nas pięknościami  Z niecierpliwością czekam na fotki następnych okazów
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hel
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 10, 2009, 10:32:16 » |
|
Urodziwi juniorzy  Fittonia Dragon Skin piękna  Pochwal się jeszcze swoimi weteranami. Aparatem się nie przejmuj, w domu w słabym oświetleniu rzadko kiedy zdjęcie wychodzi "od strzału". To zaleta cyfrówek, nie szkoda kliszy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 10, 2009, 10:53:29 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 10, 2009, 11:30:33 » |
|
Cudna jest
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 10, 2009, 13:59:00 » |
|
No teraz to nie wiem  i jedna i druga podobna a nie mogę znaleźć porządnego opisu czym się różnią
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 10, 2009, 15:39:12 » |
|
Najważniejsze,że piękna.Jak da odrosty to ją dla was dziewczyny  Zgodnie z obietnicą cd moich roślin : 4.najstarsza -kupiony w podstawówce jako "pamiątka z Krakowa" kaktus.Ma 23 lata  i co śmieszniejsze nigdy nie starałam się ustalić co on za jeden  .Jakieś sugestie?  5,6. agawa schidigera /po lewej/ i victoria reginae/prawa/+ moja staruszka  7,8,9. araucaria,euphorbia tirucalli i euphorbia ingens/prawa/  10.aeschynantus  11.skrętniczki i gloksynie/te ostatnie dostałam do pani z kwiaciarni za darmo-"wie pani do niczego się już nie nadają" fioletowy i ostry róż/.Mam jeszcze "Hollywood" i "Blanche De Meru"-świeżo wsadzone    -kundelek  -Zoja  12,13.moje ukochane asparagusy: modrzewiowaty/umbellatus/-większy i falcatus-junior/seniora pożarły przędziory zeszłego lata  /  14,15.ukochane "dziwaki":duża bowiea volubilis i malutka schizobasis intricata.Na zimę tracą część zieloną.Trzeba przestawić w chłodniejsze miejsce,nie podlewać!!!Obie szykują się do kwitnięcia.Bowiea ma duże ,czarne nasiona.W tym roku dopilnuję i pozbieram,zeszłoroczne pogubiłam    Na koniec,zanim pośniecie  okno storczykowe  oraz część moich ceropegii 1.ampliata  2.linearis  3,4. fusca/duża/ i dichotoma  5.aristolochoides ssp defleseriana  od lewej robynsiana,woodii,ampliata i linearis  Na dzisiaj koniec ,trza iść z Michulem na spacer Może wieczorkiem jeszcze coś wrzucę.Zostały hoje  ,dischidie,sukulenty i kaudeksy,epiphylla itd .Oraz oczywiście begonie i peperomie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Maj 10, 2009, 15:39:51 » |
|
No, no, ale wystartowałaś  . Bardzo podoba mi się to zielono-różowe  . Mówiłam!  No i dwie, grubaśne (3,4) ceropegie. Rewelacyjne 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #16 : Maj 10, 2009, 15:46:30 » |
|
Które ?Zoja?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
liwias
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #17 : Maj 10, 2009, 15:47:37 » |
|
Okno storczykowe to istna dżungla  Strasznie mi się podoba. Pozostałe rośliny oczywiście również, ale okno storczykowe: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Maj 10, 2009, 15:56:43 » |
|
Nie skrętnik, fitonia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #19 : Maj 10, 2009, 16:08:16 » |
|
Mówisz i masz  Dołączę kawałek do begonii/która tak na marginesie czeka w pełnej gotowości  / Ona nie jest różowa,nerwy są krwistoczerwone 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #20 : Maj 10, 2009, 16:26:46 » |
|
Ależ tu ciekawe widoki u Ciebie  A coś czuję, że będzie jeszcze ciekawiej, kiedy hoje pojawią się na zdjęciach  Te, co się do-niczego-nie-nadają odwdzięczyły Ci się za troskę  I jeszcze jedno u Ciebie zobaczyłam - to, co w domach kocham najbardziej - stare deski podłogowe  Czy słusznie?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #21 : Maj 10, 2009, 16:30:59 » |
|
Ale mi dało po oczach, ale przyjemnie. Rośliny giganty bardzo zdrowiutkie i piękne  10.skrętniczki i gloksynie/dostałam do pani z kwiaciarni za darmo-"wie pani do niczego się już nie nadają"fioletowy i ostry róż Zaproś panią do siebie, niech zobaczy 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #22 : Maj 10, 2009, 16:37:12 » |
|
Kamienica secesyjna  Wychowałam się u babci w Rawiczu w kamienicy ,rodzinny dom też kamienica i nie wyobrażam sobie innego mieszkania  Niestety poprzedni wł. zbił sztukaterie z sufitu  miało być nowocześniej  ??:Uwielbiam taki klimat,1/2 mebli też stara -świetnie łączą się np z współczesną tkaniną czy oświetleniem. Huurra! Wylicytowałam wymarzoną portulacarię afrę "Alba" / do kompleciku/ hi,hi,hi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wyrak
|
 |
« Odpowiedz #23 : Maj 10, 2009, 16:48:20 » |
|
najstarsza -kupiony w podstawówce jako "pamiątka z Krakowa" kaktus.Ma 23 lata Very Happy i co śmieszniejsze nigdy nie starałam się ustalić co on za jeden Smile.Jakieś sugestie?
To Parodia penicillata. Bardzo ją lubię za chętne, obfite kwitnienie. Kwiaty ma bardzo trwałe - otwierają się w dzień i zamykają na noc przez tydzień a nawet dłużej. Piękna kolekcja roślin. Okno storczykowe urzeka mnie najbardziej 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #24 : Maj 10, 2009, 16:49:03 » |
|
Bezmyślność "poprzednich właścicieli" tak ich umownie nazwijmy czasem niż zna granic. U mnie w deski, nie wiedzieć czemu gwoździe powbijali. Pewnie im skrzypiało za bardzo  I teraz mam i łepki od gwoździ i dziury w podłodze  A w innych mieszkaniach wykładzinę albo co gorsza panele na te deski są położone. W głowach się poprzewracało od tej "nowoczesności".  Gratulacje wygranej 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
agabos
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Maj 10, 2009, 17:25:23 » |
|
Wspaniałe dziwadła i śliczne skrętniki.A jakbyś kiedy próbowała rozmnarzać begonię to pamiętaj o mnie :)epiphyllum nie mogę się doczekać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #26 : Maj 10, 2009, 17:26:14 » |
|
Wiedziałam,że wyrak zna odpowiedż  Parodia odzyskała tożsamość  .Faktycznie kwitnie pięknymi czerwonymi kwiatami/ostatnie 2 lata strajkowała,bo ich nie zimuję  /
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zafiołkowana
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #27 : Maj 10, 2009, 19:43:44 » |
|
Witaj Asiu! superowe kwiaty, okno storczykowe cudo peperomia rubella fajniutka zapisuję się na nadwyżki, ja swoją rozmnażam z listka, begonia też cudowna, pięknie u Ciebie.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam  Karolina
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #28 : Maj 11, 2009, 07:05:19 » |
|
Zapomniałam o nich!!!! Prawie się obraziły.Kupione ładnych parę lat temu-podobała mi się ich forma,oczywiście pani kwiaciarka nie miała bladego pojęcia co sprzedaje  . Wzięłam hurtem dwie i szczęśliwie okazało się, że trafiłam w "płeć"  16.Euphorbia obesa-jak wszyscy wiemy  to gatunek dwupienny.Mniejsza roślina to dziewczynka-kwiaty mają wyłącznie słupki i wydaje nasiona,większa to chłopiec-kwiaty pręcikowe  Lada chwila otworzy swój kwiat moje pierwsze kwitnące epi /ackermanii/  Reszta epi niestety jeszcze za młoda.Ale w przyszłym roku 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
myszorek
Aktywny