Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 23, 2012, 21:41:49
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Skrzyp polny  (Przeczytany 4577 razy)
AgnieszkaP
Nowicjusz
*

« : Maj 09, 2009, 18:38:06 »

Witam,
Mam pytanie czym najlepiej zniszczyć skrzyp polny, nie mam już siły go pielić.
Dziękuję
Pozdrawiam
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #1 : Maj 09, 2009, 18:46:01 »

Niczym , jest wspaniay na włosy

iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b

« Odpowiedz #2 : Maj 09, 2009, 18:51:24 »

Pędzelek w rękę i spróbuj posmarować wychodzące czubeczki randapem,Ale ostrożnie nie dotykaj innych roślin wokół bo je zniszczysz.

małgosia w
Moderator Globalny

« Odpowiedz #3 : Maj 09, 2009, 19:41:13 »

Iwona ma rację, herbicydy są skuteczne na skrzyp, ale radzę poczekać aż roślina będzie większa i wtedy pomazać. Im większa masa zielona, tym więcej środka wchłonie i dotrze do korzeni.

Pozdrawiam Małgosia
moje kwiatki
fiołki
zoelka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Maj 29, 2009, 23:08:09 »

Randap nie działa na skrzyp. Użyj preparatu "Starane" lub innego do tępienia chwastów dwuliściennych.
Koniczyna
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 16, 2009, 08:28:25 »

Zawsze można go zebrać i zrobić płukankę na włosy Smile

Czy człowiek nie umiejący liczyć, który znalazł czterolistną koniczynę, ma też prawo do szczęścia?
ursbak
Aktywny
**

Podlasie

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 16, 2009, 09:42:37 »

Można też inaczej wykorzystać skrzyp: nie niszczyć skrzypu tylko zrywać regularnie i "kisić" z pokrzywą i tym podlewać rośliny i warzywa....

Koniczyna
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 16, 2009, 10:19:50 »

Można też inaczej wykorzystać skrzyp: nie niszczyć skrzypu tylko zrywać regularnie i "kisić" z pokrzywą i tym podlewać rośliny i warzywa....
A co daje takie podlewanie? Działa jak odżywka dla warzyw i innych roślin?

Czy człowiek nie umiejący liczyć, który znalazł czterolistną koniczynę, ma też prawo do szczęścia?
ursbak
Aktywny
**

Podlasie

« Odpowiedz #8 : Czerwiec 16, 2009, 11:50:41 »

Skrzyp polny jest źródłem krzemu i potasu
Preparat na wzmocnienie roślin, przeciwko przędziorkom i mszycom.
Gnojówka: fermentującą gnojówkę z pokrzyw zmieszać w wyciągiem skrzypu  w proporcji 1:0,5 i rozcieńczyć woda (1:50). Stosować do opryskiwania roślin, przed rozwinięciem liści i kwitnieniem.
Wyciąg: 1 kg świeżych roślin nastawić w 1 l wody na 12 godzin. Opryskiwać pędy i liście roślin opanowanych przez mszyce, w okresie wegetacji.

Dla ludzi  Skrzyp polny jest prawdziwą skarbnicą łatwo przyswajalnej krzemionki, co czyni z niego zioło o wyjątkowych właściwościach pro zdrowotnych i zapobiegających przedwczesnym procesom starzenia.

Tutaj znajdziecie zastosowanie skrzypu: http://www.kobieta.info.pl/zioolecznictwo/296-skrzyp-polny-rodo-krzemu-i-potasu.

Koniczyna
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #9 : Czerwiec 16, 2009, 12:00:13 »

Ursbak, dobrze wiedzieć. Mnie ostatnio mszyce oblazły bez. Nie podziałały żadne chemiczne roztwory, albo poniszczyły roślinę i nie zlikwidowały robaków Sad

ursbak
Aktywny
**

Podlasie

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 16, 2009, 12:06:26 »

Czarny bez ....uwielbiam w naparach..odwarach...lub herbatkach...suszę te białe baldachy kwiatów oczywiście bez mszyc  Smile...i poźniej zimą gotuję w wodzie.....Kwiat bzu jest stosowany w przeziębieniach, jako środek napotny, wzmagający produkcję śluzu w oskrzelach i moczopędny ..

Koniczyna
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 16, 2009, 12:34:33 »

To był (tzn. wciąż jest, tyle że obleziony przez mszyce)czarny bez właśnie. W tym roku z przepisu nie skorzystam, ale po kuracji, czemu nie:)

ursbak
Aktywny
**

Podlasie

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 16, 2009, 12:47:22 »

To paskudztwo to mszyca bzowa....czarne skupiska Smile
Dobrym pomysłem, by pozbyć się jej może też być zakup środka zwalczającego mrówki, jeśli takowych jest dużo na naszej działce. Jak wiadomo mrówki w pewien sposób „hodują” mszyce, to znaczy opiekują się nią w zamian dostając spadź. Opieka wygląda w ten sposób, że nie dopuszczają naturalnych wrogów mszycy (biedronki, złotooki...) w jej pobliże. Stąd prosty wniosek, że pozbycie się sojusznika mszycy może spowodować wzrost naszych sprzymierzeńców.

Koniczyna
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 16, 2009, 13:05:20 »

A tego nie wiedziałam Surprised Muszę zobaczyć czy nie mam w okolicy bzu jakiegoś mrowiska. Swoją drogą to nieźle się te mszyce 'ustawiają' Smile Spryciary Mad

Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: