AgnieszkaP
Nowicjusz
|
 |
« : Maj 09, 2009, 18:38:06 » |
|
Witam, Mam pytanie czym najlepiej zniszczyć skrzyp polny, nie mam już siły go pielić. Dziękuję Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 09, 2009, 18:46:01 » |
|
Niczym , jest wspaniay na włosy
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 09, 2009, 18:51:24 » |
|
Pędzelek w rękę i spróbuj posmarować wychodzące czubeczki randapem,Ale ostrożnie nie dotykaj innych roślin wokół bo je zniszczysz.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 09, 2009, 19:41:13 » |
|
Iwona ma rację, herbicydy są skuteczne na skrzyp, ale radzę poczekać aż roślina będzie większa i wtedy pomazać. Im większa masa zielona, tym więcej środka wchłonie i dotrze do korzeni.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zoelka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 29, 2009, 23:08:09 » |
|
Randap nie działa na skrzyp. Użyj preparatu "Starane" lub innego do tępienia chwastów dwuliściennych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Koniczyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwiec 16, 2009, 08:28:25 » |
|
Zawsze można go zebrać i zrobić płukankę na włosy 
|
|
|
|
|
|
Czy człowiek nie umiejący liczyć, który znalazł czterolistną koniczynę, ma też prawo do szczęścia?
|
|
|
ursbak
Aktywny

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwiec 16, 2009, 09:42:37 » |
|
Można też inaczej wykorzystać skrzyp: nie niszczyć skrzypu tylko zrywać regularnie i "kisić" z pokrzywą i tym podlewać rośliny i warzywa....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Koniczyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwiec 16, 2009, 10:19:50 » |
|
Można też inaczej wykorzystać skrzyp: nie niszczyć skrzypu tylko zrywać regularnie i "kisić" z pokrzywą i tym podlewać rośliny i warzywa....
A co daje takie podlewanie? Działa jak odżywka dla warzyw i innych roślin?
|
|
|
|
|
|
Czy człowiek nie umiejący liczyć, który znalazł czterolistną koniczynę, ma też prawo do szczęścia?
|
|
|
ursbak
Aktywny

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwiec 16, 2009, 11:50:41 » |
|
Skrzyp polny jest źródłem krzemu i potasu Preparat na wzmocnienie roślin, przeciwko przędziorkom i mszycom. Gnojówka: fermentującą gnojówkę z pokrzyw zmieszać w wyciągiem skrzypu w proporcji 1:0,5 i rozcieńczyć woda (1:50). Stosować do opryskiwania roślin, przed rozwinięciem liści i kwitnieniem. Wyciąg: 1 kg świeżych roślin nastawić w 1 l wody na 12 godzin. Opryskiwać pędy i liście roślin opanowanych przez mszyce, w okresie wegetacji. Dla ludzi Skrzyp polny jest prawdziwą skarbnicą łatwo przyswajalnej krzemionki, co czyni z niego zioło o wyjątkowych właściwościach pro zdrowotnych i zapobiegających przedwczesnym procesom starzenia. Tutaj znajdziecie zastosowanie skrzypu: http://www.kobieta.info.pl/zioolecznictwo/296-skrzyp-polny-rodo-krzemu-i-potasu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Koniczyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 16, 2009, 12:00:13 » |
|
Ursbak, dobrze wiedzieć. Mnie ostatnio mszyce oblazły bez. Nie podziałały żadne chemiczne roztwory, albo poniszczyły roślinę i nie zlikwidowały robaków 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursbak
Aktywny

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 16, 2009, 12:06:26 » |
|
Czarny bez ....uwielbiam w naparach..odwarach...lub herbatkach...suszę te białe baldachy kwiatów oczywiście bez mszyc  ...i poźniej zimą gotuję w wodzie.....Kwiat bzu jest stosowany w przeziębieniach, jako środek napotny, wzmagający produkcję śluzu w oskrzelach i moczopędny ..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Koniczyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwiec 16, 2009, 12:34:33 » |
|
To był (tzn. wciąż jest, tyle że obleziony przez mszyce)czarny bez właśnie. W tym roku z przepisu nie skorzystam, ale po kuracji, czemu nie:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursbak
Aktywny

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwiec 16, 2009, 12:47:22 » |
|
To paskudztwo to mszyca bzowa....czarne skupiska  Dobrym pomysłem, by pozbyć się jej może też być zakup środka zwalczającego mrówki, jeśli takowych jest dużo na naszej działce. Jak wiadomo mrówki w pewien sposób „hodują” mszyce, to znaczy opiekują się nią w zamian dostając spadź. Opieka wygląda w ten sposób, że nie dopuszczają naturalnych wrogów mszycy (biedronki, złotooki...) w jej pobliże. Stąd prosty wniosek, że pozbycie się sojusznika mszycy może spowodować wzrost naszych sprzymierzeńców.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Koniczyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwiec 16, 2009, 13:05:20 » |
|
A tego nie wiedziałam  Muszę zobaczyć czy nie mam w okolicy bzu jakiegoś mrowiska. Swoją drogą to nieźle się te mszyce 'ustawiają'  Spryciary 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|