|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #30 : Maj 08, 2009, 00:14:50 » |
|
Ewuś, rzeczywiście  - u Ciebie można oglądając zamawiać sobie najbardziej kolorowe kwietne sny! Żółty szafirek - obłędny, do tej pory widywałam go tylko na zdjęciach. Faktycznie niesamowity  A mnie urzekły widziane jeszcze (nie widziane wcześniej nigdzie nawet na zdjęciach  ) ten cudny nawrot  - Bożyczku, jaki on ma piękny kolor!! Chyba jeszcze ładniejszy, niż moje niegdysiejsze chciejstwo - Meconopsis I ten kosmos - też cudo!  To kosmos wieloletni, jak się domyślam, Ewuś - tak? To bylina czy cebulowy?... Przepraszam za naiwne pytanie, ale do tej pory znałam tylko jednoroczne, te w różu i pomarańczowego. A na widok Twojego po prostu mi kolanka zmiękły!  Jest niemożliwie piękny, ni to cynia, ni to... taki jednoroczny w makowym kolorze, którego nazwy oczywiście teraz z wrażenia zapomniałam  Te mnie akurat urzekły tak, że aż się zatchnęłam - ale wszystko u Ciebie, Ewuś - śliczności  (A kwiatki kokoryczy wyglądają tak, jakby się T-T trochę o nie połasił  Ewuś, u mnie nie tylko ja ofutrzona, ale w zasadzie cały dom dostał nagle dziwnego sierściowego ubranka  ) I doszłam do wniosku, że masz nie tylko Zielony Palec do roślin, Ewuś - masz jeszcze całe rączki pełne tajemniczego daru wyszukiwania rarytasów i cudeniek  Niech Ci wszystko rośnie i kwitnie przeobficie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #31 : Maj 08, 2009, 09:43:53 » |
|
Dziękuję za tyle miłych słów pod adresem moich roślin Polanka ja też życzę Tobie wszystkiego najlepszego mamusia45 - Dębik rośnie sobie spokojnie na skalniaczku i nie otaczam go nadzwyczajną opieką. nowira te żółte są trudniejsze w uprawie ze względu na swoje fanaberie, u mnie też nie wszystkie z posadzonych zakwitły. Może cebulki nie były jeszcze odpowiedniej wielkości  Poczekajmy do przyszłej wiosny  Cieszę się Jagoda  - postaram się na dobranoc wklejać kwiatki Krystal dziękuję za tyle życzliwości  Ponieważ zaraz jadę na działkę odpowiem dzisiaj w telegraficznym skrócie. Kosmos masz rację to roślina jednoroczna, "wyprodukowany" został w tut. kombinacie ogrodniczym zostając hitem roku, bo i kolor jak z kosmosu  i pachnie czekoladą Nawrot urzekł mnie właśnie swoją barwą. Przygoda z Meconopsisem zakończyła się u mnie porażką  nie wzeszło ani jedno nasiono. A to trochę wczorajszych zdjęć, po powrocie z działki postaram się wstawić trochę wcześniejszych. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
|
|
|
|
mamusia45
|
 |
« Odpowiedz #32 : Maj 08, 2009, 11:36:05 » |
|
Ewuś pokaż tego fiołeczka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #33 : Maj 08, 2009, 19:49:52 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mamusia45
|
 |
« Odpowiedz #34 : Maj 09, 2009, 02:42:40 » |
|
Tego Albiflora to już mam więc się tak bardzo nie zachwycam ,ale ten freckles to pierwszy raz widzę .Miałaś rację wreszcie pada,zgodnie z zapowiedziami.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #35 : Maj 10, 2009, 09:04:08 » |
|
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 10, 2009, 09:19:37 wysłane przez Ewa-Maria »
|
|
|
|
|
inag1
Aktywny

Wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #36 : Maj 10, 2009, 10:18:45 » |
|
Lubię przygladać się tulipanom,tym botanicznym i tym hodlowlanym. Jedne i drugie są piękne. Zachwyciły mnie Twoje fiołeczki. Jak dotąd znałam i mam tylko takie typowe. Dopiero na Forum zobaczyłam jakie są jeszcze inne piękne odmiany.
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam-Ina
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #37 : Maj 10, 2009, 12:37:47 » |
|
Ewuś, dzięki za wyjaśnienia  No i znowu zapadłam się cała w Twoje zdjęcia - i muszę, natychmiast muszę zachwycić się zdjęciem piątego od góry tulipana - wszystkie Twoje zdjęcia są piękne, ale to mnie po prostu powaliło na kolanka z zachwytu  - udało Ci się Ewuś złapać okruch światła w te różowo-kremowe płatki... Piękne  W ogóle - kocham tulipany (a czego ja nie kocham?  ) - najbardziej chyba, jak zaczynają się im wybarwiać te tłuściutkie pączki... No a potem - to już feeria barw, kształtów, urody i różnorodności.  Ewuś - a znasz, masz może 'Princess Irene'? To były moje faworytki, z tymi mazajami, cudownym zapachem (tak!) i niebieskawymi liśćmi (ten ostatni różowiutki mi je akurat przypomniał). Lewizja - prześliczna, a szczawik chilijski piękny nawet i bez kwitnienia, zawilec - które uwielbiam wszystkie, i wiosenne, i jesienne... Ewuś - jak zawsze rarytasowo u Ciebie  Zrób tam na działce znowu mnóstwo zdjęć!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mamusia45
|
 |
« Odpowiedz #38 : Maj 11, 2009, 01:22:46 » |
|
To ja na te tulipanki strzępiaste bym ....a w ogóle szkoda słów ...piękne...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #39 : Maj 11, 2009, 06:00:23 » |
|
Ja także podziwiam tulipanki. Zwłaszcza te strzępiaste. Piękne. U mnie nic nie popadało. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #40 : Maj 11, 2009, 20:42:29 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lisa
|
 |
« Odpowiedz #41 : Maj 11, 2009, 20:57:16 » |
|
Pięknie u Ciebie! Ciekawe masz funkie i żurawkę. Funkię babkolistną widzę pierwszy raz.  I czekam na fotki fiołka, takiego też nie widziałam. Jeszcze dużo nowości pewnie znajdę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mamusia45
|
 |
« Odpowiedz #42 : Maj 11, 2009, 21:43:03 » |
|
U mnie dopiero dziś te burze przeszły wieczorem - nareszcie .Ładna kolekcja funkii.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #43 : Maj 11, 2009, 22:08:08 » |
|
Lisa to jest Tiarella, Żurawki wkrótce pokażę. Funkia babkolistna kwitnie na biało i ładnie pachnie. Zapraszam do odwiedzin  U mnie Elu dzisiaj przeszły dwie dość mocne - pierwsza lekko gradowa. W tym tygodniu powiększę trochę kolekcję m.in. o Lakeside Cha Cha.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lisa
|
 |
« Odpowiedz #44 : Maj 12, 2009, 18:26:31 » |
|
Ups... mój błąd  Zaglądać będę!  Post dołączony: Maj 12, 2009, 18:28:20
A gdzie ją kupowałaś? Funkię babkolistną? 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 12, 2009, 18:28:20 wysłane przez Lisa »
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #45 : Maj 12, 2009, 18:53:35 » |
|
Trudno mi sobie przypomnieć ale rośliny kupuję w miejscowym ogrodnictwie i w dwóch firmach internetowych.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lisa
|
 |
« Odpowiedz #46 : Maj 12, 2009, 19:12:17 » |
|
Poszukam, może uda mi się taką znaleźć 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Joanna52
Gaduła

G.Śląsk - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #47 : Maj 12, 2009, 21:35:12 » |
|
Ewo, tulipan który Ci się spodobał to - tulip viridiflora 'Formosa'. Twoja kolekcja jest imponująca 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #48 : Maj 13, 2009, 00:14:10 » |
|
Jak zwykle zajrzałam tutaj na dobranoc...Pięknie w twoim ogrodzie Ewo 
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #49 : Maj 13, 2009, 06:51:35 » |
|
Jak zwykle zajrzałam tutaj na dobranoc...
A ja na dzień dobry. Lubię od rana pospacerować po ogródkach zwłaszcza tak pięknych jak twój Ewuniu. Wszystko pięknie rośnie, a i deszczyk popadał. U mnie deszczyku tyle co na lekarstwo. Pozostaje mi dalej podlewanie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inag1
Aktywny

Wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #50 : Maj 13, 2009, 14:33:50 » |
|
Ewo ,pokaż tego lawendowego fiołka ,jak już zakwitnie. Patrząc na jego liście ,nigdy nie pomyślałabym ,że to fiołek. Miodunkę też masz piękną . Bardzo lubię do Ciebie zaglądać. Masz dużo ciekawych roślin a niektóre widzę po raz pierwszy. Podziwiam piękne rośliny i przy okazji uczę się. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam-Ina
|
|
|
alina
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #51 : Maj 13, 2009, 15:27:05 » |
|
Piękne masz kwiaty, czy miodunka ma duże liście, czy wielkością jest porównywalna do hosty babkolistnej?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #52 : Maj 13, 2009, 16:18:51 » |
|
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2009, 19:04:07 wysłane przez Ewa-Maria »
|
|
|
|
|
kurczaczek
Nowicjusz
świętokrzyskie,strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #53 : Maj 13, 2009, 20:03:34 » |
|
Ewciu,dużo masz host i wszystkie bardzo ładne.Fiołek też śliczny,nigdy bym nie zgadła,że to fiołek.Ja mam jeszcze o powcinanych liściach,kwitnący na fioletowo.Muszę mu zrobić zdjęcie i pokazać u mnie. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #54 : Maj 13, 2009, 23:04:40 » |
|
Oj, to będę pilnować - bardzo zainteresował mnie Twój fiołek kurczaczku 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #55 : Maj 16, 2009, 21:44:58 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #56 : Maj 16, 2009, 22:31:28 » |
|
Przyjechałam jak zwykle na dobranoc do Ewy ogródka 
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #57 : Maj 16, 2009, 22:36:41 » |
|
Piękne azalie.U mnie niektóre odmiany dopiero zaczynają kwitnąć.Podobnie jak rododendrony.Jednak klimat u Ciebie cieplejszy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zenia
|
 |
« Odpowiedz #58 : Maj 17, 2009, 07:15:17 » |
|
Azalie już kończą kwitnienie
A ja dziś dopiero jadę na działeczkę...jeszcze swojej nie pstrykłam zdjęć. Ostatnim pobytem...dopiero miała pączki. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ewa-Maria
Gaduła

Małopolska - strefa 6b