stargazer
Aktywny

wielkopolska
|
 |
« : Maj 04, 2009, 18:31:27 » |
|
Już zaczęłam pisać troszkę na forum, a jeszcze się nie przywitałam i nie przedstawiłam. Więc czas to zmienić.. Mam na imię Ewa, mieszkam w stolicy kwitnącego ziemniaka. Tak naprawdę roślinami zaczęłam się znów interesować od niedawna. Przez długi długi czas nie widziałam powodów, żeby mieć jakiekolwiek rośliny w domu, zaś moja mama kompletnie zrezygnowała z jakiejkolwiek hodowli. Zatęskniłam za roślinami niedawno - w marcu postanowiłam, że posadzę różne kwiaty na balkonie. I tak pojawiło się mnóstwo bratków, posadzona bazylia, stokrotki, zaczęłam znów opiekować się dawno zapomnianym bzem. Jednak balkon mi nie wystarczył. Postanowiłam tym razem zagospodarować parapety moich okien. Bardzo szybko przybyły dwa oxalisy - czerwony i zielony, koleus, szeflera od teściowej, scindapsus (także od teściowej), odnóżki rośliny, której nazwy nie znam, oliwka europejska, hoya calycina, mięta, bazylia (różne odmiany) i jeszcze jakaś posiana mieszanka ziół - bazylia, tymianek, szałwia. No i na tym nie poprzestanę na pewno. Mam takiego fioła na punkcie roślin, że to szok. Chciałabym, by mieszkanie było pełne zieleni Mam nadzieję, że wiele się od Was nauczę, bo w sprawach uprawy roślin wiem niewiele. Zdjęcia swoich śliczności wrzucę trpchę później, jak wszystkie uwiecznię 
|
|
|
|
|
|
Mężczyźni i psy nigdy nie zrozumieją, co kobiety widzą w kotach.
|
|
|
Jolka13
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 04, 2009, 18:32:39 » |
|
Witaj na forum
|
|
|
|
|
|
...:::Wielbicielka Fiolków:::...
|
|
|
haw5
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 04, 2009, 19:12:31 » |
|
Witaj.
|
|
|
|
|
|
Nie ma geniuszu bez ziarna szaleństwa/Arystoteles/
Krystyna
|
|
|
|
|
Aga2
Aktywny

Agnieszka kujawsko-pomorskie
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 05, 2009, 07:06:57 » |
|
Witaj Ewo  Powodzenia w uprawie , ja zawsze tarasowe zasuszyłam 
|
|
|
|
|
|
"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi" A Einstein.
|
|
|
ursbak
Aktywny

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 05, 2009, 08:04:35 » |
|
Witaj .....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 05, 2009, 08:07:05 » |
|
Witaj 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
wiesiek30
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 05, 2009, 08:38:13 » |
|
Witaj serdecznie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
stargazer
Aktywny

wielkopolska
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 05, 2009, 14:49:35 » |
|
Witaj Ewo  Powodzenia w uprawie , ja zawsze tarasowe zasuszyłam  Aga, to dlatego, ze one sie tak nie rzucaja w oczy jak domowe. Tez kiedys mialam problem - zasluszalam wprost pierwszorzednie na balkonie rosliny. A teraz.. nie zapominam o zadnych, nawet w najdalszym kaci domu 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zocha
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 05, 2009, 15:37:38 » |
|
witaj
|
|
|
|
|
|
m&m
|
|
|
stargazer
Aktywny

wielkopolska
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 05, 2009, 15:51:41 » |
|
Powiem Wam, że tutaj na forum jest naprawdę bardzo miło i przede wszystkim wielu rzeczy naprawdę można się nauczyć. np już wiem jak się nazywa sadzonka od mojej teściowej - peperomia pereskiifolia  i wiem też co z tą sadzonką zrobię - wsadzę do ziemi  Dziękuję za tak miłe przywitanie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
żmija
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 05, 2009, 19:38:24 » |
|
O! Witaj moja imienniczko 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 06, 2009, 12:39:41 » |
|
Widzę,że szybko zapełniają się twoje parapety  .Witaj!
|
|
|
|
|
|
Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi.  Jestem Asia 
|
|
|
stargazer
Aktywny

wielkopolska
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 06, 2009, 14:49:02 » |
|
o tak.. moje parapety znikaja posrod zieleni w zastraszajaco szybkim tempie. juz powoli musze kombinowac jakies miejsca na nowe rosliny, bo parapetow to u mnie jest zdecydowanie za malo Witaj martakruk  wklejanie obrazkow to nie jest trudna sprawa. ponoc gdzie tu na forum jest wyjasnione jak to zrobic  ale jak cos to wieczorkiem napisze na pw 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosiap
Aktywny

zielone jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 06, 2009, 15:42:45 » |
|
witaj Ewo  tu znajdziesz instrukcję wklejania przez fotosik. http://www.floraforum.pl/index.php/topic,4185.60.html Beztalencie komputerowe jestem  i dopiero po 3 dniach "zaskoczyłam". Teraz, to już rutyna 
|
|
|
|
|
|
słoneczne buziaki GosiaP
|
|
|
stargazer
Aktywny

wielkopolska
|
 |
« Odpowiedz #15 : Maj 07, 2009, 08:07:23 » |
|
o pięknie  to teraz dla zainteresowanych jest link  a może mi ktoś powiedzieć czy jest jakiś moment od którego można się wymieniać roślinami tu na FF??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #16 : Maj 07, 2009, 08:11:48 » |
|
Nie ma takiego momentu  Wprawdzie do działów wymiany nowicjusze nie są dopuszczeni ,ale możesz wymieniać/próbować/ w wątkach  i wątku "chciejstwa doniczkowe"-zawsze jakaś dobra dusza się odezwie  ,jeśli chciejstwa niezbyt wygórowane.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
stargazer
Aktywny

wielkopolska
|
 |
« Odpowiedz #17 : Maj 07, 2009, 08:13:03 » |
|
a gdzie ten dział jest?? bo tak szukam i szukam i znaleźć nie mogę, a jestem ciekawa co wymieniają i na co 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #18 : Maj 07, 2009, 08:24:11 » |
|
Wpisz w wyszukiwanie "chciejstwa doniczkowe" 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
stargazer
Aktywny

wielkopolska
|
 |
« Odpowiedz #19 : Maj 07, 2009, 08:30:08 » |
|
i to właśnie ten dział?? no proszę  qrcze, moje chciejstwa to HOYE  maaassaakraaa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosiap
Aktywny

zielone jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #20 : Maj 07, 2009, 08:40:44 » |
|
Wymienić się możesz w każdym momencie, jeśli ktoś Ci zaufa ale dostęp do wątku bezpłatnej wymiany mają dopiero "aktywni". Nie wiem po ilu postach z "nowicjusza" awansuje się na "aktywnego" bo nigdy nie zwracałam na to uwagi. U mnie "się stało" nagle  . Wydaje mi się, że po 300. Osoby zaczynające przygodę na FF od bezpłatnej wymiany nie mają lekko. Naciągaczy się nie toleruje. Poczytaj trochę, sama się zorientujesz. Jeśli masz coś na wymianę, po prostu możesz otworzyć nowy post w którym pokażesz swoją roślinkę . Jeśli czegoś poszukujesz to dopisz się w "Chciejstwach doniczkowych" , może ktoś chce się akurat pozbyć wymarzonej przez Ciebie roślinki  .
|
|
|
|
|
|
słoneczne buziaki GosiaP
|
|
|
stargazer
Aktywny

wielkopolska
|
 |
« Odpowiedz #21 : Maj 07, 2009, 08:45:55 » |
|
dziękuję za dobre rady  wiem, że zaufanie jest najważniejsze, dlatego nie chcę źle zaczynać od początku. dlatego o nic nie proszę, nie piszę gdzie mnie nie chcą. rozglądam się i różnych rzeczy się dowiaduję  a moje kolekcja roślin powolutku się rozwija i może jak moje śliczności mi podrosną to wtedy będę mogła już się wymieniać
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|