kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« : Kwiecień 29, 2009, 19:28:18 » |
|
Teraz jest tak doskonała pora na ukorzenianie, że jak byś nie próbowała to i tak puszczą korzenie.  Ja teraz wszystko prosto do ziemi wkładam. 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
Izolda
Aktywny

Strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 29, 2009, 19:30:52 » |
|
Sirga ja niedawno ukorzeniałam w wodzie, korzonki rosły w oczach po prostu, przyjęła się bardzo dobrze i już się puszcza  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sirga
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 29, 2009, 19:34:05 » |
|
dziękuję też spróbuje w wodzie i mam jeszcze jedno pytanie jedna sadzonka jest dwuliściowa i ok 10-15cm a dwie ok 30-35 cm czy te dwie przeciąć na pół czy też zostawić je w spokoju ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Izolda
Aktywny

Strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 29, 2009, 19:39:20 » |
|
Ja bym na razie je zostawiła bez przecinania, i tak będziesz mieć ładną gęstą roślinkę od razu, a przeciąć zawsze zdążysz  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sirga
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 29, 2009, 19:43:20 » |
|
No to je zostawię w spokoju  dziękuję bardzo za radę 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 29, 2009, 19:45:21 » |
|
A ja bym przecięła.  Krótsze lepiej się ukorzeniają. 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
Izolda
Aktywny

Strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 29, 2009, 19:49:20 » |
|
Z calyciną generalnie nie ma problemów, ukorzenia się chętnie, zwłaszcza o tej porze roku, myślę, że Sirga sobie poradzi, bez względu na to czy przetnie, czy nie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sirga
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 29, 2009, 19:51:24 » |
|
Właśnie też mi się tak wydaje .Kiedy dostałam ok metrowy pęd carnosy pociełam go na 6 sadzonek takich dwu-trzy liściowych i dałam do ziemi , a przyszła teściowa identyczny pęd zostawiła w spokoju i dała do wody.To było w zeszłym roku i ja mam już sporą gęstą roślinkę a ona ledwo ukorzeniony badyl.Szkoda że nie mogę zrobić fotki  one przy liściach mają te badylki po pąkach kwiatowych .W sumie korci mnie żeby je jeszcze przeciąć ale boję się że je ukatrupię :/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Izolda
Aktywny

Strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 29, 2009, 19:54:45 » |
|
Sirga nie bój się  , przecież jak nawet z jedną się nie uda, to nie wierzę, że ukatrupisz wszystkie, ona nie jest taka kapryśna, rób jak Ci intuicja i doświadczenie podpowiadają, powodzenia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Sirga
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 29, 2009, 19:59:46 » |
|
Najdłuższą przetnę a krótszą zostawię i zobaczymy co z tego będzie  sadzonki siedzą już w wodzie. Dzięki dziewczyny za rady  Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 29, 2009, 20:05:07 » |
|
Sirgo, ja zwykle dzielę dłuższe gałązki i powiem Ci, że to się sprawdza. Chyba rzeczywiście szybciej się ukorzeniają, no i od razu masz kilka pędów w doniczce. Ośmiel się!
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
szulbe
|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 29, 2009, 20:08:41 » |
|
Agar ma rację. Zwłaszcza sadzonki hoi o dużych liściach lepiej ukorzeniają się, gdy są krótsze. Dwa węzły to maksimum. Ośmiel się, ośmiel. 
|
|
|
|
|
|
"Prowincja to stan umysłu, a nie miejsce na mapie". - I całe szczęście!
|
|
|
Izolda
Aktywny

Strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 30, 2009, 08:36:14 » |
|
Moja miała dwie pary liści, ukorzeniałam w całości, bardzo szybko się ukorzeniła  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 30, 2009, 09:34:23 » |
|
Potwierdzam , jedna z najchętniej ukorzeniajacych się hoyi  . Potem jest różnie jedne sadzonki siedzą jak zaklęte , a inne rosną niemalże w oczach . No cóż to hoja przecież 
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
Izolda
Aktywny

Strefa 7a
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 30, 2009, 09:47:39 » |
|
To mnie się trafiła ta rosnąca niemalże w oczach  , przedwczoraj przesadzałam z duszą na ramieniu, bo wiem, że obraża się za macanie. Zerknęłam właśnie za firankę, uff - pędzi dalej  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krufka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Maj 04, 2009, 17:32:33 » |
|
Moja stała obrażona przez miesiąc,ale teraz puszcza kilka pędów. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #16 : Maj 10, 2009, 07:22:44 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursbak
Aktywny

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #17 : Maj 10, 2009, 08:32:58 » |
|
bardzo ładne kwiatuszki...ciekawe czy ja się kiedys takich doczekam....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przemo7
|
 |
« Odpowiedz #18 : Maj 10, 2009, 10:19:31 » |
|
 piękności! Te zdjęcia Tellerko...  Przyczyniasz się znacząco do propagacji hojoby.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #19 : Maj 10, 2009, 12:27:32 » |
|
Potwierdzam  - przez jakość i urodę swoich zdjęć Tellerka zgrabnie wysyła spore pakieciki zarazków hojoby  Piękna ta Jej Wielkość calicyna  Zresztą - powiedzcie, czy nie jest tak, że kwiatki hoi - to majstersztyk Natury?... Ja wiem, że każdy kwiat ma swoją urodę - ale tutaj to połączenie symetrii, porcelanowości, finezyjnych środeczków - to jest po prostu Absolut
|
|
|
|
|
|
|
|
|
krufka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Maj 10, 2009, 13:01:22 » |
|
Ogromnie cieszy mnie widok tych kwiatów,nie mogę się na nie napatrzeć.Zwłaszcza,że moja calicyna przybyła do mnie już po kwitnieniu.W tej chwili puszcza się z kilku miejsc,ale sądzę,że to zwykłe pędy.Nie mam nic przeciwko,one są takie rozkosznie pluszowe i wygladają tak nieporadnie.Na kwiatki przyjdzie mi chyba sporo poczekać,dlatego z przyjemnością zajrzę tu jeszcze nie raz.Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dziwaczek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #21 : Maj 10, 2009, 13:08:23 » |
|
Dlaczego dwa dolne liście mojej carnosy zaczynają się marszczyć?  Jaka może być przyczyna? Podlewana jest raz w tygodniu, stoi na parapecie zachodnim.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #22 : Maj 10, 2009, 13:31:14 » |
|
Tellerko - czy masz coś przeciwko użyciu ostatniego zdjęcia jako tapety na pulpit? Bardzo bardzo mi się ono podoba 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #23 : Maj 10, 2009, 14:20:29 » |
|
Dlaczego dwa dolne liście mojej carnosy zaczynają się marszczyć?  Jaka może być przyczyna? Podlewana jest raz w tygodniu, stoi na parapecie zachodnim. Masz na myśli carnosę, jak piszesz, czy calicynę z tego wątku?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dziwaczek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Maj 10, 2009, 14:32:27 » |
|
carnosę
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #25 : Maj 10, 2009, 14:38:30 » |
|
To chyba pomyliłaś wątek?... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dziwaczek
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #26 : Maj 10, 2009, 14:40:26 » |
|
Tak jest, dopiero się zreflektowałam 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agar
|
 |
« Odpowiedz #27 : Maj 10, 2009, 17:19:20 » |
|
Ależ dałaś, Tellerko, po oczach tymi dzisiejszymi zdjęciami. Nic, tylko się delektować widokiem 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Agnieszka
|
|
|
|
tellerka
|
 |
« Odpowiedz #28 : Maj 10, 2009, 17:58:08 » |
|
Tellerko - czy masz coś przeciwko użyciu ostatniego zdjęcia jako tapety na pulpit? Bardzo bardzo mi się ono podoba  Oczywiście nie mam nic przeciwko - podwsłać większe? Sprawdź jakiej używasz rozdzielczości ekranu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #29 : Maj 10, 2009, 19:28:43 » |
|
Moja rośnie jak dzika,ale ciągle rzuca mi w twarz pąkami  Pewnie dlatego,że aby podlać muszę ją ruszyć/zdjąć.Przestawiłam ją trochę bliżej ,może teraz da radę 
|
|
|
|
|
|
Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi.  Jestem Asia 
|
|
|
|