Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 23, 2012, 21:16:53
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Kurkuma  (Przeczytany 844 razy)
asjabc
Nowicjusz
*

« : Listopad 14, 2006, 13:39:48 »

Witajcie, dostałam od sąsiadki kurkumę....chciała ją wywalić, a się nad nią zlitowałam. Zaniedbana, kiepsko podlewana, zasuszona.
Poczytałam trochę o niej i natrafiłam na sprzeczne informacje, jeśli chodzi o zimowanie jej. Jedne źródła nakazują wyjęcie kłączy, przechowywanie ich w temperaturze pokojowej wsadzenie do ziemi w marcu. Inne zaś informują o możliwości zimowania jej w suchym i chłodnym pomieszczeniu w ziemi.
Czy ktoś z Was ma kurkumę? Zimował ją? i Jak się nią opiekował, że następnego sezonu cieszył się jej kwitnieniem...
Poradzicie coś Wink

Pozdrawiam wszystkich uśmiechniętych ludzi Smile
KaRo
Aktywny
**

« Odpowiedz #1 : Listopad 14, 2006, 14:29:17 »

Miałam kurkumę przez dwa sezony.Spędziła u mnie jedna zimę, na południowym oknie w ciepłym pokoju,podlewana od czasu do czasu jak przeschła.W następnym sezonie wyniosłam do ogrodu i nie przyniosłąm jesienią,bo tak potoczyły sie u mnie niefortunnie wydarzenia w ciągu 2zim.Straciłąm wtedy dużo nasadzeń.
Więc moja kurkuma została w ogrodzie i musiała paść zimą.W ciagu lata ani pierwszego ani drugiego nie zakwitła.XZa to bardzo sie rozrosła.
To wszystko co wiem, może ktos jeszcze inne,wazniejsze informacje. Very Happy  Very Happy  Very Happy  Very Happy

KaRo
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: