Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 23, 2012, 21:11:42
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Pomocy!!!!  (Przeczytany 939 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
kromeczka02
Nowicjusz
*

« : Listopad 13, 2006, 12:28:07 »

Pomocy!
Dostałam od babci piękny /duży/ okaz draceny/nie wiem jaka jest to dokładnie odmiana ale z jednego głównego pnia wychodzą trzy kolejne rosnące w górę/ i niestety mam w domu wielki horror- kwiat gubi liście szczególnie od dołu /mimo to wypuszcza nowe/. Liście potrafia odleciec same jeszcze zielonkowe. Pomóżcie -nie wiem co mam zrobi a niechcę zmarnowa tak pięknej rośliny Sad

Daga
Zoe
Gość
« Odpowiedz #1 : Listopad 13, 2006, 14:00:12 »

Jak dawno była przesadzana, czy była nawożona?
Wyjmij roślinę z doniczki i sprawdź czy tam jest jeszcze trochę ziemi czy tylko ploątanina korzeni.

Bo mnie to wygląda na zagłodzenie rośliny.
kromeczka02
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 24, 2006, 18:55:05 »

Roślina była przesadzana na wiosnę. Natomiast nawoziłam ją latem średnio co dwa tygodnie nawozem uniwersalnym. Przygnębiają mnie te opadajace liście- myślałam nawet że może jest winna oświetlenia gdyż u babci stała ona blisko okna a u mnie zdecydowanie dalej. Przestawiłam ją niedawno i nadal dzieje się to samo. Pomóżcie bo nie chcę zrobi babci przykrości Crying or Very sad

Daga
Zoe
Gość
« Odpowiedz #3 : Listopad 24, 2006, 20:24:05 »

Wiesz nie jestem pewna ale zrób tak kup mały woreczek ziemi uniwersalnej. Wyjmij roślinę z doniczki usuń całą luźną ziemię jeśli jeszcze taka pozostała. I posadź roślinę do tej samej doniczki uzupełniając braki nową ziemią. Jeśli się okaże, że korzenie przerosły ziemię nie pozostanie ci nic innego jak kupić nową doniczkę o średnicy 2 cm większą.
Może zanim pójdziesz do sklepu ogrodniczego wyjmij roślinę z doniczki i sprawdź. Roślinie to nie zaszkodzi, a ty będziesz wiedziała co zrobić.

W dalszym ciągu uważam, że jest głodna i wycofuje składniki z najstarszych liści. Przyczyną zagłodzenia może być zarówno brak składników jak i ich nadmiar.
Ponieważ nawozy są solami więc ich nadmiar powoduje zasolenie ziemi. A słoną zupą się nie najesz choćbyś była nie wiem jak głodna. Roślina też nie może wytedy nic wziąć.
Przesadzenie rośliny pomoże w obu wypadkach bo usuwając starą ziemię usuwasz razem z nią nawozy a w nowej ziemi jest ich optymalna ilość, więc roślina szybko zapuści tam korzenie.

Jest jeszcze jedna sprawa mam nadzieję, że nie zalewasz rośliny. Jeśli wyjmiesz roślinę z doniczki i wewnątrz ziemia będzie bardzo mokra to to będzie przyczyna opadania liści. Wówczas trzeba ostrożnie usunąć jak najwięcej tej mokrej ziemi nie uszkadzając zbytnio korzeni i przesadzić do nowej ziemi ale do tej samej doniczki.
kromeczka02
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Listopad 29, 2006, 20:15:21 »

Dziękuję bardzo za radę! Jutro postaram się zastosowac do podanych wskazówek. Generalnie udało mi się, że jeszcze żadnej rośliny nie zalałam- ale kiedyś musi by ten pierwszy raz. Laughing
Mam pytanie: co dalej z nawożeniem? bo jezeli rzeczywiście przedobrzyłam to czy teraz ma miec okres postu????? Crying or Very sad

Daga
Zoe
Gość
« Odpowiedz #5 : Listopad 30, 2006, 12:02:18 »

Jeśli przesadzisz to conajmniej 6 tygodni bez nawożenia.
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: