bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« : Maj 01, 2009, 15:05:55 » |
|
Następne fiołeczki rozkwitają. Miniaturka nieodmianowa, bardzo wdzięczna.  Kolejny kwiatek z listków od forumowych koleżanek - od Dzikiej Malutki miał mieć finezyjną różową falbankę. Może to jeszcze forma młodociana?  i jeden z pierwszych odmianowych - Bold Party Girl od Kaski.K   
|
|
|
|
|
|
" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2; Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie. Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maj 01, 2009, 15:08:26 » |
|
Pięknie kwitną Mam podobnego białego z różową falbanką, w tej chwili kwitnie drugi raz i po różowych falbankach ani widu ani słychu 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #2 : Maj 01, 2009, 15:09:13 » |
|
To gdzie te falbany poznikały? 
|
|
|
|
|
|
" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2; Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie. Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #3 : Maj 01, 2009, 15:15:25 » |
|
Nie mam pojęcia  Tak kwitł za pierwszym razem  A tak kwitnie teraz  
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
Katarzyna
|
 |
« Odpowiedz #4 : Maj 01, 2009, 15:17:01 » |
|
Ojej jaka różnica  ciekawe dlaczego 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 01, 2009, 16:13:24 » |
|
Wygląda, jakby ktoś mu te falbaneczki obciął 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 01, 2009, 16:55:09 » |
|
Nie mam pojęcia  Tak kwitł za pierwszym razem  A tak kwitnie teraz   Coś niesamowitego!  Właśnie mój miał taki też być  Anetka, to znaczy jak go kupiłaś to kwitł z falbanami a ponowił kwitnienie bez falban? Dobrze zrozumiałam? Mam nadzieję ,że ten brak falban, to chwilowy jest i mu wylezą z powrotem za jakiś czas.  Mój z listków od Dzikiej miał taki być:  i co teraaaaa ???  a miało być tak pięknie . 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 01, 2009, 17:11:49 » |
|
Anetka, to znaczy jak go kupiłaś to kwitł z falbanami a ponowił kwitnienie bez falban? Dobrze zrozumiałam? Dokładnie tak, ja myślę że zupełnie inne kwitnienie spowodowane zmianą warunków, może za trzecim razem przypomni sobie jak miał kwitnąć 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 01, 2009, 22:55:27 » |
|
Może ph podłoża zmieniło się i trzeba by podlać fiołeczka wodą z kilkoma kroplami soku z cytryny? Gdzieś o tym pisała Ariadna ...
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 02, 2009, 07:01:46 » |
|
Przelecę jeszcze raz wszystkie watki o fiołkach i poszukam. Będę zakwaszać przed następnym kwitnieniem. Falbany muszą wrócić! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kaska.k
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 02, 2009, 14:21:16 » |
|
Beato, a jednak Twój zakwitł pierwszy - mój jeszcze się ociąga  Pięknie wygląda ten kwiatuszek 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 02, 2009, 16:43:25 » |
|
Kasia jak twój zakwitnie to wstaw też do mnie zdjęcie. Ja jutro mu zrobię jeszcze kilka , bo się nieco zmienił i płatki urosły i się rozprostowały. Nie są wiele większe od 5 zł ale i tak jest wielki jak na moje oczekiwania.
Anetka, czyli co za ciepło miały? Ja z tego artykułu i późniejszej dyskusji taki wyciągnęłam wniosek. Mój to się przyznaję bez bicia, miał ciepło i dużo słońca.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 02, 2009, 17:39:18 » |
|
Mój też kwiaty ma teraz większe, bardziej rozłożone. Też jutro zdjęcie zrobię, dzisiaj nie mam aparatu. Anetka, czyli co za ciepło miały? Ja z tego artykułu i późniejszej dyskusji taki wyciągnęłam wniosek. Mój to się przyznaję bez bicia, miał ciepło i dużo słońca.
U mnie też dość ciepło miały no i słoneczka pod dostatkiem.
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 03, 2009, 15:11:27 » |
|
Dzisiaj kilka hojek. Na początek moja najstarsza lacunosa z sadzonki.  wee bella czy jakoś tak, w kadrze się już nie mieści.   cv.Mathilde, puściła się z góry i z dołu.  Na koniec dzisiejszej sesji Capanemia uliginosa , superfula?   W całej okazałości, doniczka ma wydokość 7 cm, zapach kwiatów trudny do opisania , chemiczny ale przyjemny , coś jak dobry odświeżacz do wc. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #15 : Maj 03, 2009, 18:22:18 » |
|
Piękny ten " naturalny odświeżacz do wc " - takich to nawet w reklamach tv nie zobaczymy a na FF jest 
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
arek
Aktywny

lato, plaża, słońce, zapomnienie... lalalala
|
 |
« Odpowiedz #16 : Maj 03, 2009, 18:24:30 » |
|
Capanemia uliginosa -jak ją trzymasz? mi od 2 lat nie chce zakwitnąć  ja swoją mam na podkładce w mini orchidarium - chłodne, raczej cień
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam arek ...la la la la la laaaaaa back to black.... 
|
|
|
wiesiek30
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #17 : Maj 03, 2009, 18:34:20 » |
|
A ja powiem ze zabójczo piękny, cos wspaniałego, gratuluje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #18 : Maj 03, 2009, 18:34:42 » |
|
Wee bella słodka  , cv.Mathilde, to dopiero ślicznotka  . Ale  ... storczyki także nieustannie mnie zachwycają. Mogłabym na nie patrzeć godzinami, a już szczególnie a takie kwitnące rarytasy jak Capanemia uliginosa.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #19 : Maj 03, 2009, 19:56:56 » |
|
No właśnie podczepie się pod pytanie Arka bo moja też odmawia kwitnięcia ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
chinanit
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #20 : Maj 03, 2009, 20:22:01 » |
|
Ale fajniutka ta drobniutka hoja  A jak ona kwitnie? Też na biało?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #21 : Maj 03, 2009, 20:56:32 » |
|
Capanemia uliginosa -jak ją trzymasz? mi od 2 lat nie chce zakwitnąć  ja swoją mam na podkładce w mini orchidarium - chłodne, raczej cień No właśnie podczepie się pod pytanie Arka bo moja też odmawia kwitnięcia ?
Jakoś nic specjalnego przy niej nie robiłam. Rośnie w sphagnum, sezon letni na balkonie w jasnym miejscu z prześwitami słonka. Jesienią wynoszę pod świetlówki i tak zimuje (najzimniej 12 stopni) ale pod świetlówkami stoi prawie całkiem sucho i w bardzo jasnym miejscu gdzie laelia i cattleya mi zmieniają kolor na czerwony a ta nic. Tak stała do teraz aż zauważyłam pędy, to przyniosłam do domu żeby zdjęcie zrobić. Jak przekwitnie, to wywalam na balkon. Marysia, nie wiem jak kwitnie  . U mnie hoje nie kwitną. Ponoć takie jak bella ma kwiaty, białe z gwiazdką ciemniejszą.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #22 : Maj 03, 2009, 23:26:56 » |
|
Weebella to jest moje taaakie marzenie. 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #23 : Maj 04, 2009, 06:33:35 » |
|
Wiecie co mnie zachwyca w tej wee-belli oprócz maleńkich listków - to, że ma po trzy listeczki wyrastające z jednego miejsca na pędzie  Innym (wszystkim) hojom wyrastają po dwa 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #24 : Maj 04, 2009, 06:42:01 » |
|
No patrz jaka spostrzegawcza bestyjka 
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #25 : Maj 04, 2009, 18:35:58 » |
|
No bo ja mam naturę szperacza  taką na naukowca  gdybym tylko bardziej sumienna była 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
|
|
Percia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #27 : Maj 09, 2009, 20:07:41 » |
|
Bee taki odświerzacz powietrza to trzeba sobie sprawić, nie dość, że bardzo ładnie wygląda, to też i ładnie pachnie, 2 w 1 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mariusz_pol
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #28 : Maj 09, 2009, 20:27:37 » |
|
Storczyk przecudowny! Hoje też, wee-bella wygląda trochę jakby była sztuczna.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
limba
|
 |
« Odpowiedz #29 : Maj 10, 2009, 11:59:09 » |
|
Beatko. Hoje śliczne ale Capanemia uliginosa powaliła mnie  Czy to cudo ma jakieś odszczepki ? Bo zachorowałam...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|