|
Krystal
|
 |
« : Kwiecień 29, 2009, 08:41:28 » |
|
No i ja też mam problem hojowy  Moja zdrowa i fajna bella się zbiesiła - ma wprawdzie trzy pączki, ale końcówki gałązek wyglądają tak  :   Przędzior?... Obejrzałam dokładnie - nie widzę gadziny, ani pajęczynek. Młode listki w ogóle są żółto-pomarańczowe i odpadają, a te, które trochę podrosły - właśnie takie. Kurdelek, niedawno ją przesadzałam - mam jej mimo to zajrzeć w korzenie? Czy spryskać tylko?...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a-moroso
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 29, 2009, 08:49:14 » |
|
Krystal, ja Ci nie pomogę, bo z czymś takim się jeszcze nie spotkałam. Sama jestem ciekawa opinii dziewczyn. Majoki, Kiczulko i JeyDee bardzo Wam dziękuję za pomoc  Zebrałam z wierzchu ziemi pleśń, zwiększyłam cyrkulację powietrza i obyło się bez chemii. Problem zniknął 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 29, 2009, 09:20:12 » |
|
Krystal, ja bym odcięła te spaskudzone końcówki i opryskała trucizną na przędziory. Niedawno -to kiedy ?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam - Jola  A Stefek bezczelnie zmienił szkodę... Moje chychcie
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 29, 2009, 09:40:49 » |
|
Joluś, przesadzałam ją jakiś miesiąc temu, mniej więcej. Też już chodziłam koło niej z narzędziem tnącym - tylko mnie te pączki (ładne, zdrowe) na końcówkach wzięły na litość.  Ale obetnę, chyba najprościej. Starsze liście i fragmenty pędów są OK (na razie). Kurde, no. A takie miała ładne te pędy  Teraz (o ile przeżyje) będzie miała łamane w połowie  A jaka będzie najlepsza trucizna na przędziory?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 29, 2009, 09:58:14 » |
|
Talstar albo Magus. Jak miesiąc, to chyba bym nie grzebała w doniczce  Możesz się tylko zastanowić czy ma "komfort wodny" -znaczy nie za mokro ani nie za sucho, bo bella się tego strasznie czepia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 29, 2009, 10:11:12 » |
|
Dzięki, Jolu. Tych trucizn akurat nie mam, ale już lecę do miasta. Dlatego właśnie nie miałam jej ochoty grzebać w nogach, poza tym - całość nie wykazuje takich symptomów, tylko te końcówki... Komfort wodny... Hm.  Dopóki była nie przesadzona - udawało mi się idealnie utrafić z podlewaniem, ale może teraz, w zmienionych warunkach "nożnych" coś jednak robię nie tak?... Przyjrzę się sama sobie z konewką  . Dzięki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 29, 2009, 10:16:05 » |
|
Jak lecisz do sklepu to możesz popytać o mikoryzę (uniwersalna albo do roślin zielonych), chyba że masz. Niektóre można zaaplikować bez wyciągania z doniczki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Krystal
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 29, 2009, 10:24:23 » |
|
Mikoryzę mam zapisaną do zakupienia od zeszłego tygodnia. Dzięki, Joluś. Mam tylko nadzieję, że na moich peryferiach o niej słyszeli.  Ale przyjrzałam się pozostałym hojkom - no i masz, jak nie urok...  Chyba coś nie tak z moim ukochanym serpensem  - z jednego miejsca zaczął wreszcie ładnie wypuszczać młode (tam po prawej) - jakby od jednej sadzonki, ale w tej po lewej ciągle listki pomarszczone i jasne... I zastanawia mnie ten zdrewniały fragment łodyżki (są takie trzy, od tego samego korzenia - nie wiem, czy jasno piszę) - wyglądają te fragmenty raczej na suche, a nie tak normalnie zdrewniałe. Może umarły?  I reszta pędu nie ma jak jeść i pić? Jejku, no.  Ciąć??? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 29, 2009, 10:53:33 » |
|
Ja bym chyba cięła i ukorzeniała... 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|
probeta
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 29, 2009, 11:41:45 » |
|
Ciąć, ciąć i ukorzeniać, a u belli to wygląda jednak jak przędziorek. Nie wiem czy bym obcieła, to prawda że te listki już takie uszkodzone i brzydkie zostaną ale szkoda by mi było pączków - może tylko spryskać porządnie przeciw robalom i do wora na jakiś czas? Oj, no nie wiem...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
JeyDee
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 29, 2009, 12:04:56 » |
|
Skoro potwierdzasz przędziorka to faktycznie wystarczy opryskać i zamknąć w folii na 24 h. Serpens powinien się teraz ukorzenić w szklance wody bez żadnych grymasów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 03, 2009, 19:16:30 » |
|
Co się dzieje z moją hoją i jak ja ratować?  
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 03, 2009, 22:21:19 » |
|
Co to za hoja? Wygląda jak... 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
wiesiek30
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 04, 2009, 17:51:51 » |
|
Proszę o pomoc ,moja hoja fungii powoli traci liscie ,pojawiają sie na nich plamki, malutkie jaśniejsze plamki w sloncu nawet lekko zoltawe,podlewam ja po przeschnięciu podloza do tej pory nic sie z nią nie działo, jaka może być tego przyczyna?nie jestem w stanie wystawić teraz zdjec. Proszę o poradę , z góry dziękuje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 04, 2009, 18:00:14 » |
|
Na jakim stoi oknie?
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
wiesiek30
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #15 : Maj 04, 2009, 18:01:29 » |
|
Kubulinko to jest okno zachodnie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #16 : Maj 04, 2009, 18:27:49 » |
|
Fungii nie lubi pełnego słońca. Masz to okno jakoś zacienione 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
wiesiek30
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #17 : Maj 04, 2009, 18:34:34 » |
|
Ooo może w tym tkwi problem bo teraz słonce świeci jej w oczy , dziękuje bardzo ,może dam ja do łazienki ,strona będzie ta sama ale okno jest zacienione.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #18 : Maj 04, 2009, 19:39:47 » |
|
Wiesiu sprawdź czy nie ma jakichś robali  . Może przyszwędał się przędziorek albo wciornastek..  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wiesiek30
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #19 : Maj 04, 2009, 19:45:01 » |
|
Mery ,wyjelem wyjąłem z donicy ,system korzeniowy ok, i insektów tez nie widać , juz przeniosłem rosline do łazienki żeby odpoczela od slonca , kurcze sam nie wiem może za bardzo ja przesuszam. A zależy mi na niej bardzo bo ma super wybarwione te listki ,widać każda zylke na nich , jestem załamany mam nadzieje ze dojdzie do siebie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mery
Gaduła

Lato, lato zostań dłużej...
|
 |
« Odpowiedz #20 : Maj 04, 2009, 19:58:38 » |
|
Jeśli listki są rze śkie, to raczej nie przesuszyłeś  . Może mniej słońca rzeczywiście jej wyjdzie na dobre.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
wiesiek30
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #21 : Maj 04, 2009, 20:08:31 » |
|
Tak tak liscie ma takie jak piszesz , jędrne, ale odpadają i te plamy , jak zmiana miejsca nie pomoże to zamieszczę zdjęcie , bardzo dziękuje za rady i pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #22 : Maj 06, 2009, 07:16:52 » |
|
Aniu a to nie jest jakiś grzyb ?
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #23 : Maj 06, 2009, 20:22:39 » |
|
Aniu a to nie jest jakiś grzyb ?
Małgosia, o mojej pacjentce mówisz?  Może i grzyb, ale nijak nie mogę znaleźć co za jeden.  Dostała previcur i czekamy na poprawę 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
melutka
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #24 : Maj 09, 2009, 13:03:11 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aisatel
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #25 : Maj 09, 2009, 13:23:25 » |
|
Ja też zwracam się z prośbą o pomoc - co może być przyczyną tych dziwnych plam na mojej calycinie?  
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Asia.
|
|
|
|
23Margo
|
 |
« Odpowiedz #26 : Maj 09, 2009, 18:54:03 » |
|
Aisatel masz cudeńko w awatarku  . Niestety Twoja calycina załapała grzybki , może masz coś w domu by ją opryskać . Po za tym hoye z "meszkiem" nie przepadają za kąpielami , więc trzeba z tym uważać . Melutka sprawdzałaś swoją hojeczkę , czy nie ma lokatorów ? Zdjęcia są niewyraźne, więc nic nie widać 
|
|
|
|
|
|
Cudownego słoneczka wszystkim życzę 
|
|
|
aisatel
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #27 : Maj 10, 2009, 16:52:49 » |
|
Właśnie była po pryskaniu Baymatem, dlatego wyglądała jakby była spryskana, mam nadzieję, że to pomoże  . Mam jeszcze pytanie - czy ta hoya może stać obok innych kwiatków, czy powinnam ją odizolować?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Asia.
|
|
|
|
kiczulka
|
 |
« Odpowiedz #28 : Maj 10, 2009, 17:03:12 » |
|
Pewnie dobrze by było ją odizolować, jeśli masz taką możliwość 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Ania
|
|
|
aisatel
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #29 : Maj 10, 2009, 17:18:39 » |
|
OK, dzięki, a jeszcze jedno - czy te chore listki poobrywać?
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam, Asia.
|
|
|
|