anicurka
Nowicjusz
|
 |
« : Kwiecień 22, 2009, 20:46:27 » |
|
cz.3 http://www.floraforum.pl/index.php/topic,8109.0.htmlZastanawiam się, jak myślicie czy kliwia hodowana z nasion dobrze będzie rosła?? Czy ktoś to w ogóle to robił i czy coś wyrosło?? Tzn w ilu procentach powtórzy cechy genetyczne "matki"?? Pytam ponieważ toczy się tutaj dyskusja o ciekawej odmianie, której nasiona być może uda mi się zdobyć, jest to mianowicie kliwia odmiany light buddha. Przeraża mnie tylko trochę cena bo to wyjdzie jakieś 50 zł za 10 nasion, bez przesyłki bo jeśli w ogóle to przywiezie je znajomy z Australii. Poza tym na ebayu tez oferują nasiona, hmm cena też około 50 zł razem z przesyłką, tym razem z Chin, prosto od pana Wu Bo czyli samego stworzyciela tej odmiany. Co myślicie na ten temat??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kelosak
Aktywny

Wielkopolska -strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 22, 2009, 21:34:22 » |
|
Oj lista pytań długa. Można artykuł napisać. Po kolei. 50 zł za 10 nasion to bardzo tanio. W jakim procencie powtórzy cechy rodziców - piśmiennictwo podaje,że około 80%. Czy będzie to Light of Budda okaże się po jakimś czasie po około 4-tym lub 5-tym liściu. Co do siania to ktoś tu siał niedawno nasiona naszej kliwii ,poszukaj i zapytaj. Nasiona muszą być odpowiednio do siewu przygotowane i ważne jest postępowanie przeciw grzybom. Dla nasion z Chin polecane podłoże wysiewowe to trociny sosnowe odpowiednio spreparowane i wyjałowione.
Post dołączony: Kwiecień 23, 2009, 22:59:53 Kupiłam żółtą kliwię na allegro.Jest bardzo duża a doniczka mała. Nie chciała stać,przewracała się. Chcąc nie chcąc musiałam wsadzić do większej. I tu zdziwienie. po wyjęciu jej z doniczki okazało się ,że między korzeniami jest druga i to całkiem spora. Na moje oko ona zestala wepchnięta na siłę do doniczki a rosła wcześnie inaczej. Jest ta mała zmaltretowana ,ale wsadziłam do nowej doniczki zobaczymy co z tego będzie. zrobiłam dokumentację foto tej operacji. jak będę miała więcej czasu to pokażę zdjęcia. Piszę to wszystko dlatego,żeby poinformować kupujących na tej samej aukcji. Może w innych egzemplarzach też tak jest.
|
|
|
|
|
|
Kaśka
|
|
|
Kelosak
Aktywny

Wielkopolska -strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 25, 2009, 07:42:40 » |
|
Tak wygląda duża kliwia i mała znaleziona między korzeniami tej dużej. Duża została przysłana w doniczce,w której teraz siedzi to biedne maleństwo. 
|
|
|
|
|
|
Kaśka
|
|
|
oslo
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 25, 2009, 08:29:34 » |
|
Kelosak, podaj namiar na aukcję. Proooszęęę. Marzę wprost o żółtej kliwii.
|
|
|
|
|
|
Moje chciejstwa: Aspidistra 'Asahi' 'Okame' 'Milky Way', sinningia, chirita... i żółta kliwia 
|
|
|
|
|
oslo
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 25, 2009, 08:42:25 » |
|
Dziękuję bardzo. Znam tego sprzedawcę. Kupowałam u niego nolinę. Przy przesadzaniu okazało się, że w ziemi było niepotrzebnie zakopane jeszcze ponad 7 cm rośliny. Być może dostawca przesadza rośliny jakąś głupią maszyną, albo co?
|
|
|
|
|
|
Moje chciejstwa: Aspidistra 'Asahi' 'Okame' 'Milky Way', sinningia, chirita... i żółta kliwia 
|
|
|
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 25, 2009, 14:50:18 » |
|
Byłam dziś w arboretum w Rogowie.Na powitanie wiosny w sobotę i niedzielę jest tam kiermasz roślin ogrodowych i domowych.Sadzonki i dorosłe rośliny.Byla piękna ogromna kliwia pomarańczowa.Kwitnąca ,wysokość ok 70 cm w cenie 30zł. Eksponat (nie do sprzedania) miał ok metra wysokości (razen z donicą) i trzy ogromne kwiatostany. Nie moę wkleić zdjęć ,bo nie wzięłam przewodu od aparatu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aleksandra
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 29, 2009, 13:54:18 » |
|
A ja dziś się trochę zezłościłam  Koło mnie w kwiaciarni jest śliczna kliwia pomarańczowa, ale cena, jak dla mnie jest za wysoka, bo 62 złote 
|
|
|
|
|
|
Serdecznie pozdrawiam  Aleksandra
|
|
|
oslo
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 29, 2009, 20:48:27 » |
|
Tak kształtują się ceny - im większy egzemplarz, tym droższy.
Kelosak - jak daje sobie radę maleństwo? Zielenieje?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 29, 2009, 21:48:59 » |
|
Taka kliwia stała jako eksponat na kiermaszu przy arboretum w Rogowie.Mniejsza bo z jednym pędem kwiatowym kosztowała 30zł. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
oslo
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 29, 2009, 21:58:23 » |
|
No, no, no! Wielkością porównywalna z moją, ale kwiaty bez porównania ta ma większe. Fajnie było tam być, szkoda, że u mnie nie widuję takich imprez.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 29, 2009, 22:01:45 » |
|
Tu możesz obejrzeć zbliżenie kwiatuchów: 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

,,Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą..
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 01, 2009, 12:09:33 » |
|
Dziewczyny mam pytanie czy Kliwia moze teraz zakwitnac? Bo jeszcze mam stara lodyge z grudnia a widze, ze druga lodyga wychodzi.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 01, 2009, 13:55:27 » |
|
To milo z jej strony ale mam nadzieje, ze to nie ostatnie jej kwitnienie 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #15 : Maj 01, 2009, 16:49:46 » |
|
Dlaczego miało by być ostatnim? Masz zamiar uśmiercić roślinkę po kwitnieniu? 
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #16 : Maj 01, 2009, 17:29:43 » |
|
Nie no co ty Makosz  ale moze byc, ze po tym drugim kwitnieniu zrobi sie kaprysna  u roslin nigdy nie wiadomo 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #17 : Maj 01, 2009, 20:07:04 » |
|
Roślinki są kapryśne błędami opiekunów  FF kopalnią wiedzy więc na pewno za jakiś czas zakwitnie ponownie 
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
XxAgnessxX
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Maj 01, 2009, 21:13:37 » |
|
No tez fakt 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kelosak
Aktywny

Wielkopolska -strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #19 : Maj 02, 2009, 22:59:50 » |
|
Tak kształtują się ceny - im większy egzemplarz, tym droższy.
Kelosak - jak daje sobie radę maleństwo? Zielenieje?
Maleństwo zielenieje ,ma się dobrze i chyba wyrośnie na dzielną roślinę.
|
|
|
|
|
|
Kaśka
|
|
|
oslo
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #20 : Maj 04, 2009, 12:11:52 » |
|
Przyszła moja kliwia. Bardzo ładny egzemplarz, ale z doniczki wprost uciekała. Chciałam prztrzymać ją w starym podłożu, ale nie dało rady. Szkoda, że już przekwita. Niespodzianki u mnie nie było.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
*sab*
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #21 : Maj 04, 2009, 16:35:34 » |
|
Jak ja się cieszę!!!  Za radą Kelosak z 18marca obciełam przekwitnięty pęd kwiatowy,przesadziłam do nowej ziemi (korzenie nie miały już gdzie rosnąć) i są efekty-dzisiaj zauważyłam pąki kwiatowe i to do tego aż 6! Wielkie dzięki za rady,zawsze podobały mi się kliwie i wreszcie doczekałam się kwiatów  .Będę teraz na nią chuchać i dmuchać no i oczywiście intensywnie odżywiać. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Sabina 
|
|
|
Kelosak
Aktywny

Wielkopolska -strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #22 : Maj 04, 2009, 18:35:14 » |
|
Nie chuchaj i nie dmuchaj,lepiej rosną jak się o nich trochę zapomni. Ale odżywiaj,przecież się wyeksploatują kwitnąc drugi raz.
|
|
|
|
|
|
Kaśka
|
|
|
*sab*
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #23 : Maj 04, 2009, 19:17:01 » |
|
Tak,zgadza się,na trochę o niej zapomniałam,tylko podlewałam i tu proszę taka niespodzianka...Dzięki za rady,będę je stosować i czekać na efekty  )
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Sabina 
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #24 : Maj 04, 2009, 23:13:58 » |
|
I ja się pochwalę nowym nabytkiem. 
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
Kelosak
Aktywny

Wielkopolska -strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #25 : Maj 05, 2009, 06:53:14 » |
|
Ładna!!! I środek kwiatu ma jaśniejszy niż moje.
|
|
|
|
|
|
Kaśka
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #26 : Maj 05, 2009, 07:05:44 » |
|
Jak ja się cieszę!!!  Za radą Kelosak z 18marca obciełam przekwitnięty pęd kwiatowy,przesadziłam do nowej ziemi (korzenie nie miały już gdzie rosnąć) i są efekty-dzisiaj zauważyłam pąki kwiatowe i to do tego aż 6! Wielkie dzięki za rady,zawsze podobały mi się kliwie i wreszcie doczekałam się kwiatów  .Będę teraz na nią chuchać i dmuchać no i oczywiście intensywnie odżywiać.  Lepiej nie chuchaj i nie dmuchaj,wtedy lepiej rosnie ))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Marcia2405
|
 |
« Odpowiedz #27 : Maj 05, 2009, 21:29:44 » |
|
Ale fantastyczny kolor...  Aż miło popatrzeć... Powiedzcie czy kliwia długo puszcza korzenie? Dostałam od chłopaka kliwię (trochę nieudolnie wykopaną, straciła dużo korzeni) posadziłam ją już w październiku, do tej pory puściła mi dwa listki ale nie ma zamiaru zakwitnąć. Nie wiem cóż może jeszcze chcieć. Dostaje nawóz do roślin kwitnących. Ma światło ale nie bezpośrednie słońce bo to okno wschodnie. Nie wiem co jeszcze mogę jej zaoferować...  A i drugie mam pytanie. Mam południowo-zachodni balkon. Czy mogę na lato wystawić na niego moje kliwie? Balkon jest dość słoneczny, czy nie zaszkodzi to moim maleństwom? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kelosak
Aktywny

Wielkopolska -strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #28 : Maj 05, 2009, 22:19:20 » |
|
Ile lat ma ta kliwia? Kliwie kwitną po osiągnięciu czwartego roku życia i to nie wszystkie,niektóre potrafią poczekać jeszcze rok. Bezpośrednie słońce, południowo-zachodnia wystawa nie będzie korzystna dla kliwii.Ona lubi swiatło rozproszone.
|
|
|
|
|
|
Kaśka
|
|
|
Majoki
Gaduła

6a - Mazury/6b-Wawa
|
 |
« Odpowiedz #29 : Maj 05, 2009, 23:15:45 » |
|
Jeśli rośnie w czasie zimy nad kaloryferem to ma za ciepło w okresie spoczynku,dlatego nie zawiązuje pąków.Korzenie przycina się,poczytaj wcześniejsze posty.
|
|
|
|
|
|
Są takie chwile w życiu żółwia,że musi komuś dać w mordę. (Andrzej Mleczko) Jolka
|
|
|
|