Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 23, 2012, 15:58:03
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Oleander  (Przeczytany 1322 razy)
Iwona Barbara
Nowicjusz
*

« : Listopad 12, 2006, 00:05:21 »

Czy ktoś z Was wie w jaki sposób zimuje oleander ? i czy można trzymać daturę w ciemnym i ciepłym, tj.około 17 .00 C pomieszczeniu. Jeśli tak to do kiedy i ile wtedy podlewać ? Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Zoe
Gość
« Odpowiedz #1 : Listopad 12, 2006, 08:15:35 »

W takiej temperaturze to każda roślina po krótkim okresie bezwzględnego spoczynku(zakodowany hormonalnie) zacznie wybijać w pędy więc przetrzymywanie w ciemności to dla niej zabójstwo.

W ciemności możesz przechować rośliny ale w temp. kilku stopni.

Więc po zauważeniu pierwszych oznak pojawiania się nowych listków musisz przenieść do widnego pomieszczenia.
Iwona Barbara
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 12, 2006, 19:57:14 »

Zoe dziękuję Ci za cenną podpowiedz, ale to nie koniec moich  ogrodniczych przygód. W zeszłym roku trzymałam datury w jasnym pomieszczeniu, słabo je przyciełam i praktycznie mi ni e  zakwitły, podczs gdy trzymane w zimnym garażu prawie zamarły więc przycięłam je przy samej donicy. W efekcie odbiły ostro i to właśnie  o nie teraz się martwię. Przyciełam je na dł. ok 1m, obmarzłe liście usunęłam i ustawiłam w ciepłej piwnicy. Dzięki za Twoje rady, teraz wiem że muszę je przenięść w zinme widne miejsce. Szkopuł w tym , że przy dużym mrozie temp. spada tam do ok. 2.00 St. C. Czy sądzisz Zoe że powinnam przenieść daturę tam już teraz czy też wtedy gdy zacznie wypuszczać nowe pędy?. Pozdrawiam i dziękuję. Iwona.
Zoe
Gość
« Odpowiedz #3 : Listopad 12, 2006, 20:09:56 »

Nie teraz. Kiedy na nowo wystartuje do życia.
Dla bezpieczeństwa możesz ją wówczas okryć agrowłókniną.
kasia
Rezydent

« Odpowiedz #4 : Listopad 13, 2006, 10:14:40 »

ja sie pogubiłam,rozmawiacie w koncu o daturze czy o oleandrze? Cool niech mnie ktos oswieci Wink

Aruns
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Grudzień 17, 2006, 08:44:05 »

Oleander lubi chłód zimą. Osobiście zostawiam go na balkonie, aż temperatura opadnie poniżej -2 st. C (w dużej donicy znosi takie temperatury od wielu lat). Po przeniesieniu do mieszkania warto ustawić go w najchłodniejszym i możliwie jasnym miejscu. Jeżeli oleander nie przejdzie zdecydowanego okresu spoczynku, kwitnienie w następnym sezonie będzie słabe.
Bielunia trzeba również przezimować w chłodzie. Już przy temp. ok. 14 st. C zaczyna się wzrost pędów. Z braku światła są to pędy słabe. Ta sama zasada, co u oleandra - bieluń przetrzymany w temp. powyżej 15 st. nie kwitnie wcale i jego wzrost jest zaburzony (tak przynajmniej wynika z moich obserwacji).
ursbak
Aktywny
**

Podlasie

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 28, 2009, 14:57:34 »

Witajcie.....dostałam kilka szczepek oleandra..puścił korzonki....ale jak mam sie nim zajmować...wiem jedno lubi ciepło i wodę.....Proszę o jakieś wskazówki.....

britvictango
Aktywny
**

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 28, 2009, 15:45:44 »

Niewymagająca, nieskomplikowana, "żelazna" roślina. Latem najlepiej rośnie na świeżym powietrzu, osłonięta od palącego słońca. Zimę przetrzyma nawet w pobliżu ciepłego kaloryfera.
Ukorzenione sadzonki należy włożyć do ziemi - wystarczy zwykła - i czekać aż urosną do przycięcia, co rozkrzewi roślinę. Co prawda roślina sama się rozkrzewi bez przycinania, ale jest wtedy bardziej wyciągnięta.

Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: