maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #90 : Maj 15, 2009, 08:33:41 » |
|
Kurczę, mam dylemata. Cymric obiecała mi sadzonki. I teraz tak - szczerze mówiąc nie chce mi się bawić w to liści cięcie - gięcie. w wątku o rozmnażaniu skrętnika wyczytałam, ze ktoś ukorzeniał go po porstu w wodzie. Albo w ukorzeniaczu maczał i sadzał w ziemie. Ale czy to na pewno tak wyjdzie? Bo za nic nie chciałabym takiego skarba zmarnować...
|
|
|
|
|
|
nazywam się magda i jestem hojoholiczką 
|
|
|
ursbak
Aktywny

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #91 : Maj 15, 2009, 08:52:10 » |
|
Wiecie co?...ułamał mi się listek tego zwisającego skrętnika....wetknęłam ot tak do ziemi....nie myślałam nawet że się ukorzeni....patrzę dziś....a on ma korzonki....tak też można....nie wiedziałam.....jak podrośnie mogę oddać...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #92 : Maj 15, 2009, 08:55:00 » |
|
Asiu, co do moich dywagacji nad Monsterem tudzież Monsterą...  Ja generalnie nie wiem jak to odmieniać.  I dlatego dostałaś tyle PW ode mnie  Powiedz, on jest inny od zwykłego Concord Blue, czy to tylko Twoje określenie? 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #93 : Maj 15, 2009, 09:11:22 » |
|
Ursbak, dzięęęęki!!!
Post dołączony: Maj 15, 2009, 09:12:18 A jako poczatkującej skrętnicy powiedzcie jaką ziemię mu zafundować. Mam tylko compo i kaktusiankę; pewnie żadna z nich się nie nada, nie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #94 : Maj 15, 2009, 09:33:17 » |
|
Z tego co ja kojarzę, to mi JeyDee mówiła coś o ziem i do paproci... 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #95 : Maj 15, 2009, 09:34:31 » |
|
Oooo, a to heca! Będę musiała kupic. Zaraz jeszcze przewalę wątki skręnikowe. Dzieki, kubulinko!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
a-moroso
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #96 : Maj 15, 2009, 09:36:38 » |
|
Ziemia musi być luźna, moje, które zakupiłam, przyszły wsadzone w mieszankę ziemi i włókna kokosowego 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #97 : Maj 15, 2009, 09:47:45 » |
|
Jak luźna to moze kaktusianka się jednak nada?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kelosak
Aktywny

Wielkopolska -strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #98 : Maj 15, 2009, 13:33:34 » |
|
Asiu, co do moich dywagacji nad Monsterem tudzież Monsterą...  Ja generalnie nie wiem jak to odmieniać.  I dlatego dostałaś tyle PW ode mnie  Powiedz, on jest inny od zwykłego Concord Blue, czy to tylko Twoje określenie?  Skrętnik Concord Blue należy do rodziny Streptocarpus ,podrodziny Streptocarpella i jest jedyną hybrydą jaką tutaj /Subgenus Streptocarpella hybrids/ znalazłam. Ale kiedyś ktoś na allegro sprzedawał białego, podobno.
|
|
|
|
|
|
Kaśka
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #99 : Maj 15, 2009, 13:34:10 » |
|
Mój skrętnik to zwykły Concord Blue.Ja próbuję ukorzenić w wodzie.Kubulinko ty jak swoje ukorzeniałaś-w wodzie czy ziemia.
|
|
|
|
|
|
Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi.  Jestem Asia 
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #100 : Maj 15, 2009, 13:47:45 » |
|
Aaaa... No to dziękuję za szczepeczki , bo właśnie dziś swojego wsadziłam do ziemi.  Ukorzeniałam w wodzie, Asiu. 
|
|
|
|
|
|
Jose Saramago
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #101 : Maj 15, 2009, 14:01:44 » |
|
Słuchajcie, ja jestem świeżo skręcona i nie wiem nic o skrętnikach. Jak teraz poukorzeniam to w tym roku on jeszcze zakwitnie? A jak one zimują? Kilka części skrętnikowego wątku przeczytałam i pisałyście coś i piwnicach i takich tam... Co z nimi robić w zimie? Z góry mówię, ze jeszcze niczego nie udało mi się przezimować - poza winobluszczem, ale to on sam zimował, ja z tym nic nie robiłam, nawet nie podlewałam go. Czy wiciokrzew też tak elegancko zimuje? Jak tak to se sprawię wiciokrzewa jak nic!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #102 : Maj 15, 2009, 14:27:07 » |
|
Ja trzymam swojego w pracy. Ale nie pamiętam czy ukorzeniałam go rok temu na wiosnę czy dwa lata (ale chyba rok temu). I dosyć szybko jako młodziak zaczął kwitnąć - a jak juz zaczął to kwint ł całe lato. Teraz też już zbiera się w sobie do startu w nowy sezon. A życie ma ciężkie , bo jak czasem idę na chorobowe to go nikt nie pamięta podlać, cały sezon grzewczy grzeję jak w kotłowni bo mi zawsze zimno - więc aż mu się czasem listki trzęsą z... gorąca  Ale żyje i trzyma się dzielnie. Więc chyba bardzo wrażliwy nie jest. Mam takiego "zwykłego" całkiem białego.
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
|
kaska.k
|
 |
« Odpowiedz #103 : Maj 16, 2009, 10:25:18 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursbak
Aktywny

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #104 : Maj 16, 2009, 12:29:12 » |
|
Zachwycajacy Balet Kasiu....  może po tej zimie nadeszły już tylko lepsze czasy dla skretników ?. OBY 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
anulka247
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #105 : Maj 16, 2009, 15:22:19 » |
|
Kupiłam skrętnika z drobnymi listkami (niby ten ogrodowy). Zalany wodą niemiłosiernie. Jak go tu szybko obsuszyć, żeby nie padł  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursbak
Aktywny

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #106 : Maj 16, 2009, 15:32:31 » |
|
Anulko wydaje mi się że dobrze by było postawić go bliżej południowego okna...i na warstwie keramzutu...i oczywiście bez podlewania....może nic mu nie będzie.....swojego podlewam od czasu do czasu....ale tez przez kilka dni ma moookro...powodzenia...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #107 : Maj 16, 2009, 17:51:27 » |
|
Anulko, nasza forumowa ZOE pisała kiedyś :zalaną roślinę wyjąć z doniczki i otulić jednorazowym ręcznikiem.Tak długo obciskać kolejnymi warstwami ręczniczków aż wodę odsączą, można nawet owinąć grubą warstwą i zostawić na noc. Ostrożnie usunąć nieco podłoża / torf na pewno / i wsadzić do doniczki uzupełniając świeżą ziemią.Postępować tak z każdą zalaną roślinką więc na pewno i ze skrętnikiem.
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
anulka247
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #108 : Maj 17, 2009, 13:33:36 » |
|
Dziękuję za radę... Zaraz tak zrobię z tym skrętnikiem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
alucha1327
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #109 : Maj 20, 2009, 09:11:28 » |
|
A ja jestem nowicjuszką na tym forum i chciałam się ze Wszystkimi przywitać:) Jak to dobrze ,że ktoś mądry wymyślił to forum-tyle radości można mieć z możliwości powiększania swoich zbiorów:) Przy okazji ,serdecznie dziękuję jeszcze raz Marwie i Pacjęntowi21!! Myślę,że to najlepszy czas na wymianę.Także jakby Ktoś był chętny to będę bardzo szczęśliwa:)) Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #110 : Maj 20, 2009, 10:30:10 » |
|
Myślę,że to najlepszy czas na wymianę.Także jakby Ktoś był chętny to będę bardzo szczęśliwa:)) Pozdrawiam
Tak, a co masz do wymiany alucha1327
|
|
|
|
|
|
" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2; Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie. Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
|
|
|
|
cymric
|
 |
« Odpowiedz #111 : Maj 20, 2009, 10:50:43 » |
|
Nie mogę na to patrzeć bee  .Twojemu kotku zaraz oczko wypadnie,bo chyboce się straszliwie. 
|
|
|
|
|
|
Forum rządzi,forum radzi,forum nigdy Cię nie zdradzi.  Jestem Asia 
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #112 : Maj 20, 2009, 10:52:05 » |
|
O kurcze, faktycznie mu to oko oblata...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
boniazem5
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #113 : Maj 20, 2009, 11:06:36 » |
|
Tez bym chciała się takiego dochować,mam tylko białego i niebieskiego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #114 : Maj 20, 2009, 11:15:09 » |
|
A ja czekam na mojego blue concorda... jest taki piękny... a cztery inne -listki- już stoją w wodzie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kelosak
Aktywny

Wielkopolska -strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #115 : Maj 20, 2009, 14:07:42 » |
|
Za radą znajomej,której skrętniki się udają podlałam moje nawozem do pomidorów. No i nareszcie coś się ruszyło i będzie lada dzień pierwszy kwiatek. A u mojej mamy fioletowo od kwiecia na skrętniku i karmi go czystą kranówką bez dodatków. I gdzie tu sprawiedliwość na tym świecie 
|
|
|
|
|
|
Kaśka
|
|
|
maga
Gaduła

mazowieckie, 6a
|
 |
« Odpowiedz #116 : Maj 20, 2009, 14:09:24 » |
|
A ja czekam na mojego blue concorda... jest taki piękny... a cztery inne -listki- już stoją we wodzie. Strasznie za te bykolce przepraszam! Coś mi się stało z komputerem i nie wchodziły duże litery i w ogóle. Teraz juz dobrze i juz nie będę. Teraz pozostaje mi tylko problem polskich liter... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #117 : Maj 21, 2009, 08:49:24 » |
|
Kurka, zaczynam się zastanawiać. Dziś poogladałam mojego "słuzbowego" skrętnika i widzę, że lekko zaczynają mu blednąć liście  Stoi na wschodnim parapecie - bezpośredniego słonka ma tylko chwilkę z rana a tak to normalne światło. Ostatnio w pracy bywam więc sama pilnuję podlewania, na wiosnę go przesadzałam - był ok.  Wiem, że fotka beznadziejna ale w pracy mam tylko telefon. Generalnie wszystko wygląda ok. tylko zaczynają się jaśniejsze cienie po bokach liści - mi się to kojarzy z brakiem / nadmiarem światła? Rośnie tu już chyba z 1,5 roku ale nie pamiętam czy coś takiego było. Kiedyś mu trochę liście obsychały jak grzejnik pod nim za mocno buzował - to przestawiłam obok na szafkę. Całe ostatnie lato kwitł nieprzerwanie. Teraz już też ma pierwsze pączki. Kto ma pomysł co jest nie tak?
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
malena100
Gaduła

Ulster - Irlandia Północna
|
 |
« Odpowiedz #118 : Maj 21, 2009, 09:05:59 » |
|
Może to już czas na nawozenie? Skoro szykuje się do kwitnienia może musisz go podkarmić?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bachud
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #119 : Maj 21, 2009, 09:17:01 » |
|
Ja cię kręcę! Jaki obciach! Wiesz, że w ogóle o tym nie pomyślałam?! Nawozu daje tylko roślinom w domu - o tym nigdy chyba nie pamiętałam. Ale za to dziś dałam mu mikoryzy, bo wczoraj domowe szczepiłam. A jak się ma mikoryza do nawożenia? Chyba stosuje się i jedno i drugie, nie?
|
|
|
|
|
|
Barbara
|
|
|
|