|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #30 : Kwiecień 26, 2009, 20:39:51 » |
|
Stoi na północnym oknie, jedynie mogę go przestawić na południowe. Za karę można też go na zewnątrz troszkę wyrzucić  Tak pewnie zrobię, że na dzień pójdzie na balkon 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
kaska.k
|
 |
« Odpowiedz #31 : Kwiecień 26, 2009, 20:42:01 » |
|
W takim razie jeszcze nie przyszła na niego pora  Myślę, że to dobry pomysł z tą karą dla niego, może się wystraszy i zacznie kwitnąć?  A może zastosuj jakiś nawóz do kwitnących?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #32 : Kwiecień 26, 2009, 20:43:00 » |
|
Nawóz dostał w przeciągu miesiąca 3 razy. Może za mało  Jutro idzie na balkonik.
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
flora
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #33 : Kwiecień 26, 2009, 21:19:25 » |
|
Kasiu! GRATULUJĘ! Może i mnie nareszcie uda się osiągnąć sukces w ukorzenianiu liści skrętnika.Muszę przyznać ,iż dotąd nie miałam żadnych problemów z rozmnażaniem innych kwiatków.DZIEWCZYNKI-proszę podajcie mi nazwy różowych skrętników-oj ,te to dopiero mi się podobają  .
|
|
|
|
|
|
:)Flora:)
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #34 : Kwiecień 27, 2009, 07:09:07 » |
|
Moje pomalo zaczynaja kwitnac,jak znajde chwilke czasu to wstawie fotki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #35 : Kwiecień 27, 2009, 09:48:01 » |
|
U mnie wszystkie wyhodowane samodzielnie skrętniczki od forumowiczek już zawiązały pączki. Ukorzeniałam poprzez podzielenie dużego liścia na 2 lub 3, mniejsze liście bez dzielenia, i włożenie takich sadzonek bezpośrednio do ziemi z piaskiem. Wszystko nakryłam woreczkiem i utrzymywałam lekką wilgotność podłoża i wietrzenie pudełka z listkami. Drugi sposób ukorzeniania , który przerobiłam to włożenie uciętego listka do kieliszka z przegotowaną wodą. Listek zwykle mam zakryty wodą na około 2cm. Po dwóch tygodniach są już korzonki. To skrętnik z listka od Smykli  , jeden z pierwszych , który zakwitł. 
|
|
|
|
|
|
" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2; Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie. Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
|
|
|
iwona55
Gaduła

łódzkie strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #36 : Kwiecień 27, 2009, 12:00:50 » |
|
Te pierwsze kwiatki są najmilsze.Moje dopiero się ukorzeniaja.Pierwszy pociety listek ma już maluszka,Ale radość!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malena100
Gaduła

Ulster - Irlandia Północna
|
 |
« Odpowiedz #37 : Kwiecień 27, 2009, 12:36:10 » |
|
Mam pytanie do Was - czyli zaskrętnikowanych ekspertów  : czy poniższą roślinę można rozmnażać przez ukorzenianie liścia? Tzn., czy powtórzy cechy kwitnienia rodzica? Może to jakaś chimera, która, tak jak u fiołków afrykańskich, zakwitnie inaczej??? http://www.neilsstreps.com/images/Jammin.jpg
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #38 : Kwiecień 27, 2009, 13:17:04 » |
|
Czy powtórzy kwitnienie , pewności nie można mieć . Skrętniki też się zesporcają, czy jak to się nazywa:). Czy istnieją chimery tego nie wiem.
|
|
|
|
|
|
" Ile razy mogę słuchać, mogę słuchać o tym, że ktoś obiecał 1000 rzeczy ale zrobił tylko 2; Z dniem każdym narasta we mnie przekonanie ,że to nie są dobre chęci tylko taaanie gaaadanie. Tanie gadanie, wartością słowa jest jego dotrzymanie .."
|
|
|
malena100
Gaduła

Ulster - Irlandia Północna
|
 |
« Odpowiedz #39 : Kwiecień 27, 2009, 14:10:18 » |
|
Znalazłam takie cudo na aukcji, właściciel napisał, że to sadzonka hodowana pod lampą LED...ale czy powtórzy kwitnienie?  Jeśli skrętniki można rozmnażać w każdym przypadku z liścia - to nie ma problemu, ale jeśli to chimera... to szkoda  Czy ktoś słyszał o chimerach skrętników? Albo o tej konkretnej odmianie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
soleil2205
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #40 : Kwiecień 27, 2009, 14:37:09 » |
|
Na skrętnikach to ja się nie znam, ale coś mi się obiło o uszy o chimerach  Ale pewna nie jestem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
flora
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #41 : Kwiecień 27, 2009, 21:16:30 » |
|
Podzieliłam listka na 3 części,włożyłam do ukorzeniacza i do ziemi.Przykryłam pudełko ,odłożyłam w ustronne miejsce i aż się boję co się stanie.Zobaczymy za parę tygodni co z tego zostanie!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #42 : Kwiecień 28, 2009, 07:36:11 » |
|
Podzieliłam listka na 3 części,włożyłam do ukorzeniacza i do ziemi.Przykryłam pudełko ,odłożyłam w ustronne miejsce i aż się boję co się stanie.Zobaczymy za parę tygodni co z tego zostanie!
Nie zapominaj o wietrzeniu. Jezeli listek miał jakiekolwiek suche miejsca , to w wysokiej wilgotności będą tam rozwijać się grzyby dlatego jak tylko coś zauważysz to należałoby opryskać jakimś środkiem przeciwgrzybowym liście i podłoże. Dużo światła , bez bezpośredniego długiego nasłonecznienia też jest wskazane ale z kontrolą żeby się listki nie ugotowały. Najlepiej takie rozproszone. Będzie dobrze. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a
|
 |
« Odpowiedz #43 : Kwiecień 28, 2009, 07:45:44 » |
|
Powiedzcie mi Dziewczynki, jak długo czeka się na korzonki u Concord Blue ukorzenianego w wodzie?  Hoje przyzwyczaiły mnie do 5cio dniowego sprintu i teraz już nie wiem 
|
|
|
|
|
|
"Ludzie bowiem to anioły bez skrzydeł, i to jest właśnie takie piękne, urodzić się bez skrzydeł i wyhodować je sobie..."
Jose Saramago
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #44 : Kwiecień 28, 2009, 07:46:41 » |
|
A ja zapytam jeszcze jak z podlewaniem podczas ukorzeniania ?
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #45 : Kwiecień 28, 2009, 08:17:34 » |
|
Powiedzcie mi Dziewczynki, jak długo czeka się na korzonki u Concord Blue ukorzenianego w wodzie?  Hoje przyzwyczaiły mnie do 5cio dniowego sprintu i teraz już nie wiem  Ja z tydzień czekałam gdzieś. Anetko, gleba musi być lekko wilgotna cały czas , jak przeschnie to mdleją a jak dłużej przeschnie to giną nowe korzonki i od nowa ukorzenianie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #46 : Kwiecień 28, 2009, 08:37:10 » |
|
Beatko, dzięki.
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
flora
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #47 : Kwiecień 28, 2009, 08:51:34 » |
|
bee! dziękuję za radę -ja przeszukałam wszystkie książki o tematyce "roślinnej" i doczytałam,że można ukorzeniać liście skrętnika w piasku.Czy stosowałyście takie podłoże?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tuberoza11
|
 |
« Odpowiedz #48 : Kwiecień 28, 2009, 08:55:50 » |
|
Ja ukorzeniam w torfowych pęczniejących krążkach, wkładam w wodę gdy napulchną wkładam zanurzony w ukorzeniaczu liść i wkładam do tej ziemi i nakrywam folią, wystarczy parę dni i są korzonki, teraz też świetnie ukorzeniają sie w wodzie zanurzone w ukorzeniaczu, powodzenia!
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam Monika 
|
|
|
bee
Aktywny

wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #49 : Kwiecień 28, 2009, 09:16:56 » |
|
bee! dziękuję za radę -ja przeszukałam wszystkie książki o tematyce "roślinnej" i doczytałam,że można ukorzeniać liście skrętnika w piasku.Czy stosowałyście takie podłoże?
Ja stosowałam tak pół na pół z ziemią uniwersalną i jedną doniczkę 2/3 piasku z ziemią ale nie była nakryta i momentalnie mi wysychała. w samym piasku nie ukorzeniałam i myślę ,że się dobrze sprawdzi ale do czasu ukorzenienia rośliny powinny być przykryte albo siedzieć w wilgotnym piasku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agabos
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #50 : Kwiecień 28, 2009, 11:51:30 » |
|
Ten Concord Blue jest przeuroczy,czy mogłabym uśmiechnąć się o szczepkę do posiadaczy?Nie mam żadnego skrętnika,sama nie wiem jak to się stało 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B
|
 |
« Odpowiedz #51 : Kwiecień 28, 2009, 12:36:38 » |
|
Do malavi, to pierwszy kwiatek skrętnika od Ciebie   Kwiatek jest mały, ale uroczy  Tu porównanie z kwiatem Leyla 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
makosz11
|
 |
« Odpowiedz #52 : Kwiecień 28, 2009, 15:15:02 » |
|
Miki zdecydował by pochwalić się także tutaj skrętnikiem od Kaski... 
|
|
|
|
|
|
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. 
|
|
|
malavi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #53 : Kwiecień 28, 2009, 16:38:14 » |
|
Do malavi, to pierwszy kwiatek skrętnika od Ciebie   Kwiatek jest mały, ale uroczy  Tu porównanie z kwiatem Leyla  To już jest taka odmiana o niewielkich gabarytach  Przy innych skrętnikach wygląda niepozornie, ale kwitnie za to bardzo obficie I ma jeszcze tę zaletę, że kwiatki mu nie opadają jak to się zdarza co niektórym 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #54 : Kwiecień 29, 2009, 18:30:23 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malavi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #55 : Kwiecień 29, 2009, 18:33:44 » |
|
Kasiu, śliczne skrętniki  Moje też wszystkie mają pąki A ten ostatni, to jaka to jest odmiana?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kasia
|
 |
« Odpowiedz #56 : Kwiecień 29, 2009, 18:35:25 » |
|
Nie mam pojecia  Pewnie jakis kundelek.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malavi
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #57 : Kwiecień 29, 2009, 18:37:17 » |
|
Z nazwą czy bez i tak jest uroczy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #58 : Kwiecień 29, 2009, 18:38:02 » |
|
Manie też powalił na kolana ten ostatni, dostojna piękność 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
|
violkah
|
 |
« Odpowiedz #59 : Kwiecień 30, 2009, 12:51:31 » |
|
Kasiu cudne są  , jak takie oglądam to więcej się chce  , u mnie z malutkiej sadzoneczki zakwitła Klara 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|