Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Porady domowe, Zdrowie, Dom, Ogród, Kuchnia

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 23, 2012, 15:52:03
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Oncidium - proszę o poradę  (Przeczytany 1781 razy)
aledaw
Nowicjusz
*

« : Kwiecień 27, 2009, 20:36:16 »

Witam! Od dłuższego czasu zauważyłam niepokojące pomarszczone pseudobulwy u moich Oncidiów. Czytałam że moze być to przyczyną braku wilgotności. Tylko nie wiem jak sobie z tym poradzić. Stoją one wśród innych storczyków, na podstawce wypełnioną karmezytem no i też od nieawna zaczęłam je zraszać.
Poniżej wklejam zdjęcia
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/94241667f9d13503.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/734b35083f2a6bf5.html
dorotakol
Aktywny
**

Pozdrawiam Dorota!!!

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 28, 2009, 10:37:17 »

Zjawisko marszczenia się starych pseudobulw jest normalne. Tu trzeba zaniepokoić się czymś zupełnie innym - młode przyrosty zwijają się w harmonijkę. Trzymasz w odpowiednich warunkach więc wilgotność powietrza powinna być prawidłowa.
Koniecznie wyjmij roślinę z doniczki - podejrzewam, że w środku jest spagnum(głęboko) i większość korzeni wygniła, dlatego roślina nie może pobierać wody. Też kilka razy nadziałam się na mech i wiem  czym to grozi szczególnie jak o jego istnieniu nie wiemy.
Powodzenia!!!
aledaw
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 28, 2009, 11:32:01 »

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Nie wiem czy w moim przypadku to się zdarzyło. Postanowiłam wyjąć roślinę z doniczki i zrobiłam zdjęcia gdyż sama nie potrafiłam orzec czy nastąpiło gnicie korzeni. Dlatego proszę o dalsze porady.

donama
Aktywny
**

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 28, 2009, 12:53:34 »

Moje oncydium ma też takie korzonki i jest zdrowe,więc jest tak jak powinno  Smile.

dorotakol
Aktywny
**

Pozdrawiam Dorota!!!

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 28, 2009, 18:58:41 »

Wyglądają bardzo dobrze, ale delikatnie zanurkuj jeszcze w głąb doniczki (w poszukiwaniu mchu).
Jeżeli korzenie są twarde to są zdrowe, a jeżeli płaskie i jak się kawałek urwie to ze środka wystaje  "nitka"  - to martwe.
aledaw
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Maj 01, 2009, 14:38:22 »

Zajrzałam zgląb doniczki i nic nie znalzłam. Oprócz małego ślimaka :/ tylko kiedy chciałam go wyjąć on wpadł całkowicie do środka że nie zdołałam już go znaleść :/
donama
Aktywny
**

« Odpowiedz #6 : Maj 02, 2009, 07:25:56 »

Musisz go znaleść ,bo może narobić dużo szkód,wylezie i obeżre liście paskuda jedna  Sad.

Dziunia
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #7 : Maj 06, 2009, 17:31:31 »

Myślałam, że znam sie trochę na stoeczykach, ale jak czytam wasze rady, to chyba nie znam tych roślinek wogóle.
Ale miło, że są osoby, które służą radą. Pozdrawiam i dziękuje za powyższe informacje- mnie też się przydały, ponieważ jestem posiadaczką tej roślinki.
Jednak też mam mały problem. Otóż liście starej bulwy zaczeły mi żółknąć i nie wiem czy to normalne?
donama
Aktywny
**

« Odpowiedz #8 : Maj 06, 2009, 18:23:45 »

Dziunia ,stare bulwy z czasem zasychają ,pełnią rolę magazynku dla młodych ,to normalny objaw. Smile

mulatka
Aktywny
**

« Odpowiedz #9 : Maj 17, 2009, 00:56:29 »

Jak się nazywa Twoje oncidium ?? Jak zobaczyłam psb myślałam że to cambria  Confused
Wg mnie ma za sucho ... Jeżeli boisz się aby nie przelać ,spryskuj !
elajas
Aktywny
**

« Odpowiedz #10 : Czerwiec 03, 2009, 11:32:45 »

Witajcie ja odnośnie tych małych ślimaczków one uszkadzają nie tylko liście ,a szczególnie młode korzonki,normalnie obgryzają stożki wzrostu,dzieje się to dość szybko.Można położyć na podłożu plasterki marchewki to je zwabi i rano zebrać.Długo z tymi paskudami walczyłam i to właśnie na oncidium.Jak się rozmnożą to po roślinie.Pozdrawiam

Mądrość jest tam gdzie mieszka pokora.                                                                                                                                      Pozdrawiam elajas
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: