|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 28, 2009, 10:37:17 » |
|
Zjawisko marszczenia się starych pseudobulw jest normalne. Tu trzeba zaniepokoić się czymś zupełnie innym - młode przyrosty zwijają się w harmonijkę. Trzymasz w odpowiednich warunkach więc wilgotność powietrza powinna być prawidłowa. Koniecznie wyjmij roślinę z doniczki - podejrzewam, że w środku jest spagnum(głęboko) i większość korzeni wygniła, dlatego roślina nie może pobierać wody. Też kilka razy nadziałam się na mech i wiem czym to grozi szczególnie jak o jego istnieniu nie wiemy. Powodzenia!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aledaw
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 28, 2009, 11:32:01 » |
|
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Nie wiem czy w moim przypadku to się zdarzyło. Postanowiłam wyjąć roślinę z doniczki i zrobiłam zdjęcia gdyż sama nie potrafiłam orzec czy nastąpiło gnicie korzeni. Dlatego proszę o dalsze porady.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
donama
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 28, 2009, 12:53:34 » |
|
Moje oncydium ma też takie korzonki i jest zdrowe,więc jest tak jak powinno  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
dorotakol
Aktywny

Pozdrawiam Dorota!!!
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 28, 2009, 18:58:41 » |
|
Wyglądają bardzo dobrze, ale delikatnie zanurkuj jeszcze w głąb doniczki (w poszukiwaniu mchu). Jeżeli korzenie są twarde to są zdrowe, a jeżeli płaskie i jak się kawałek urwie to ze środka wystaje "nitka" - to martwe.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aledaw
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Maj 01, 2009, 14:38:22 » |
|
Zajrzałam zgląb doniczki i nic nie znalzłam. Oprócz małego ślimaka :/ tylko kiedy chciałam go wyjąć on wpadł całkowicie do środka że nie zdołałam już go znaleść :/
|
|
|
|
|
|
|
|
|
donama
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 02, 2009, 07:25:56 » |
|
Musisz go znaleść ,bo może narobić dużo szkód,wylezie i obeżre liście paskuda jedna  .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dziunia
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 06, 2009, 17:31:31 » |
|
Myślałam, że znam sie trochę na stoeczykach, ale jak czytam wasze rady, to chyba nie znam tych roślinek wogóle. Ale miło, że są osoby, które służą radą. Pozdrawiam i dziękuje za powyższe informacje- mnie też się przydały, ponieważ jestem posiadaczką tej roślinki. Jednak też mam mały problem. Otóż liście starej bulwy zaczeły mi żółknąć i nie wiem czy to normalne?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
donama
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 06, 2009, 18:23:45 » |
|
Dziunia ,stare bulwy z czasem zasychają ,pełnią rolę magazynku dla młodych ,to normalny objaw. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mulatka
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 17, 2009, 00:56:29 » |
|
Jak się nazywa Twoje oncidium ?? Jak zobaczyłam psb myślałam że to cambria  Wg mnie ma za sucho ... Jeżeli boisz się aby nie przelać ,spryskuj !
|
|
|
|
|
|
|
|
|
elajas
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Czerwiec 03, 2009, 11:32:45 » |
|
Witajcie ja odnośnie tych małych ślimaczków one uszkadzają nie tylko liście ,a szczególnie młode korzonki,normalnie obgryzają stożki wzrostu,dzieje się to dość szybko.Można położyć na podłożu plasterki marchewki to je zwabi i rano zebrać.Długo z tymi paskudami walczyłam i to właśnie na oncidium.Jak się rozmnożą to po roślinie.Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
Mądrość jest tam gdzie mieszka pokora. Pozdrawiam elajas
|
|
|
|