Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Oferty Agroturystyczne z całej Polski

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 23, 2012, 15:46:14
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Korzenie powietrzne falka!  (Przeczytany 1662 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
eliza
Nowicjusz
*

« : Kwiecień 27, 2009, 10:52:48 »

Przepraszam za być może głupie pytanie ale nie jestem znawcą storczyków.Czytałam o nich trochę  ale nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie.
  Chodzi mi o korzenie Phenelopsisa.Czy tak ma być że część korzeni wystaje ponad doniczkę,czy jest to dowód na to że roślinie za ciasno.Był już taki jak go kupiłam.Czy te korzenie na wierzchu to jakiś inny rodzaj korzeni?Zauważyłam,że niektóre z tych wystających korzeni są jakby wyschnięte..Kilka razy mi się przewrócił,trochę wyleciał i nie wiedziałam na jaką głębokośc go posadzić więc posadziłam tak jak był.

Wcześniej miałam też drugiego osobnika.Po nieobecności w domu zauważyłam,że ma pomarszczone i mało sztywne liście,leżał przewrócony i trochę górnych korzeni było odkrytych.Wcześniej przekwitnięty pęd kwiatowy zrobił się żółty.Dałam tego storczyka do słoika z wodą.Obecnie ma kilka krótkich(ok.1cm)korzeni które cały czas są takie same tzn nie rosną.Liście dalej są pomarszczone i wiotkie.Czy coś z niego jeszcze będzie.Czy powinnam zastosować metodę reanimacji w keramzycie?
Buziaczek
Aktywny
**

Małopolskie - 6b

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 27, 2009, 11:05:10 »

Storczyki tak mają, że ich korzenie wychodzą poza doniczkę. To nie oznacza nic złego Smile Co do  wiotkich liści, Twój storczyk pewnie jest wysuszony. Możesz:
a) okładać liście mokrymi wacikami
b) przy następnym podlewaniu/namaczaniu zostaw go w wodzie na cały dzień.
Kilka takich zabiegów powinno pomóc liściom.
Byłoby najlepiej gdybyś umieściła zdjęcie storczyka.
Z tego co piszesz nie musisz go przesadzać i reanimować.

Filodendron
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 13, 2009, 15:23:14 »

Moi kochani!
Mam do Was kolejną prośbę, otóż moje falki ( biały i różowy w paseczki) bardzo ładnie mi kwitną, wciąż wypuszczają nowe kwiatki. Jednak jedno mnie martwi - korzenie powietrzne. Są one koloru szaro-beżowego, wyraźnie wysuszone i po prostu brzydkie. Natomiast korzenie wewnątrz doniczki są w porządku. Dlaczego takie są te powietrzne? Dodam tylko, że takie były gdy je zakupiłem. Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam wszystkich miłośników kwiatów  Very Happy
Wiktor
Aktywny
**

Małopolskie, strefa 6b.

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 13, 2009, 15:40:05 »

To pewnie od suchego powietrza. Ale nie musisz się tym martwić, korzenie powietrzne trudno utrzymać w porządku  Cool Falkowi nic złego się nie dzieje.

Pozdrowienia!

Wiktor.  Smile
Filodendron
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Czerwiec 13, 2009, 15:51:47 »

Dzięki Wiktor! Very HappySmile Już się nie martwię SmileVery Happy
Dolli
Rezydent

« Odpowiedz #5 : Czerwiec 13, 2009, 15:53:21 »

Korzenie powietrzne czerpią wilgotność z otoczenia. Aby ładnie wyglądały, warto je spryskiwać. Będzie to z dużym pożytkiem dla storczyka. Ja swoim spryskuję i mają śliczne "warkocze", grube i jędrne. Warto też popryskać listki, parująca woda sprawi, że wilogtności będzie więcej, a jeśli storczyki stoją "w kupie" to już w ogóle jest fajnie. Takie rozwiązanie, moim zdaniem, jest lepsze od keramzytowych podstawek z wodą. A zatem pryskaj korzonki.

Uważaj tylko, by nie nalać wody między liście, do tzw. serca rośliny. Stojąca tam woda sprawi, że falek zacznie gnić.

BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #6 : Czerwiec 13, 2009, 15:56:16 »

http://www.storczyki.pl/forum/view.php3?bn=storczyk_storczyki1&key=1223837253&first=1223840156&last=1221901168

Do wglądu  Very Happy

luki1993pies
Aktywny
**

http://www.floraforum.pl/index.php/topic,12083.new

« Odpowiedz #7 : Czerwiec 14, 2009, 15:14:00 »

Ciekawe Very Happy

Wszystko co zielone i się rusza jest piękne;];]
Moje kwiatuchy:
http://www.floraforum.pl/index.php/topic,12083.new.html#new
Moje ogrodowe kwiaty Very Happy
http://www.floraforum.pl/index.php/topic,12549.new.html#new