britvictango
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #90 : Sierpień 28, 2008, 06:26:16 » |
|
A oto mój gagatek nabyty kilka dni temu za jedyne 21.99 ( jak na jego wielkośc to bardzo tanio): 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
britvictango
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #91 : Sierpień 28, 2008, 06:31:54 » |
|
Mnie właśnie też to zadziwiło. A może tak długie liście są wynikiem reakcji na to że liście starsze marnieją. Taka jakaś reakcja samozachowawcza. Większe liście oznaczają większą powierzchnię pochłaniania światła do fotosyntezy. Nie wiem, to moje jakieś dziwne teorie i pewnie nie za bardzo trafione.  To tylko reakcja na przesadzenie i brak dostatecznej ilości światła. Osobiście widziałem sagowce które miały liście o ponad półtora metrowej długości - sama roślina miała pień prawie metrowy - niestety to była ekspozycja nie na sprzedaż w bardzo dobrym i drogim sklepie ogrodniczym.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #92 : Sierpień 28, 2008, 09:08:12 » |
|
Ja troszkę mniejszego ,zabiedzonego ,zasuszonego  ..kupiłam w Auchan ..za 10 zeta 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
BarbaraWo
Gaduła

Siedlce...strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #93 : Sierpień 28, 2008, 18:04:43 » |
|
Piękny okaz za te pieniążki.....ja dałam 15zł. za dwa listki 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
britvictango
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #94 : Sierpień 28, 2008, 20:15:41 » |
|
No właśnie dlatego nawet nie zastanawiałem się czy go kupić czy nie. Decyzja w tej cenie była prosta - kupuję 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
limba
|
 |
« Odpowiedz #95 : Sierpień 28, 2008, 21:11:06 » |
|
Piekny i rzeczywiście spory jak na taką cenę  Ja niestety nie mam "ręki" do cykasów..Miałam już dwa ,ponieważ bardzo je lubię,ale niestety one nie chcą mnie polubić
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Ficus_killer
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #96 : Sierpień 29, 2008, 20:37:08 » |
|
Słuchajcie moi mili, jak cycas wypuszcza nowe galazki - takie baardzo dlugie, to z czasem on sie wyrowna ? Czy może będzie się zagęszczał. Jestem ciekaw bo mój roślinek wypuścił kilka nowych pędów i stał się nieco ... nieustawny  .
|
|
|
|
|
|
Brak polskich liter - niemiecki komputer :/
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #97 : Sierpień 29, 2008, 20:47:20 » |
|
Odnośnie Rafała cykasa to i ja mam pytanie. Jaki kolor powinny mieć gałązki młode, bo mój dziadek wziął go pod opiekę i chyba był nadgorliwy.  Najlepiej by było jak by Rafał zrobił zdjęcie.
|
|
|
|
|
|
"Każdy ma prawo do szczęścia, ale nie każdy ma szczęście do prawa." Werner Heisenberg skarby aniuli_87
|
|
|
britvictango
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #98 : Sierpień 29, 2008, 21:19:57 » |
|
Cycas revoluta wraz ze wzrostem zajmuje niestety dużo, a nawet bardzo dużo miejsca, ponieważ jego liście w warunkach domowych mogą osiagać nawet 1.5 m i niestety rozkładają się mocno na boki. Co do koloru nowych liści to będą jaśniejsze od starych, a w przypadkach niedostatecznej ilości światła będą bladozielone wpadające nawet w zielono-żółty kolorek
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
aniula_87
|
 |
« Odpowiedz #99 : Sierpień 29, 2008, 21:20:58 » |
|
Bo Rafała te liście na końcach są brązowe, miałam nadzieję że tak ma być ale chyba nie za bardzo 
|
|
|
|
|
|
"Każdy ma prawo do szczęścia, ale nie każdy ma szczęście do prawa." Werner Heisenberg skarby aniuli_87
|
|
|
britvictango
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #100 : Sierpień 29, 2008, 21:35:08 » |
|
Jeśli są brązowe i się rozwijają nadal to jakaś choroba być musi. Ale najprawdopodobniej są zasuszone końcówki z powodu braku dostatecznej wilgotności powietrza. Najlepiej jakby zdjęcie było...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|