Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Oferty Agroturystyczne z całej Polski

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 23, 2012, 15:42:10
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1 2 3 4 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: CYCAS  (Przeczytany 17474 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Iwona Barbara
Nowicjusz
*

« : Listopad 10, 2006, 23:49:57 »

Dostałam piękny  okaz cycasa, traktowałam go dobrze i nagle stwierdziłam, że zasycha mu kilka liści. Kwiat stoi niedaleko zachodniego okna w niezbyt jasnym pokoju, skąpo go podlewam i patrzę jak ginie. Ratujcie kto może.!!!!!!!
kluseczka
Aktywny
**

« Odpowiedz #1 : Listopad 13, 2006, 10:07:28 »

Nwet jeśli wszystkie liście zżółkną to nie wyrzucaj szyszki. Obetnij liście jak zaschną całkiem i daj mu odpocząć. Podlewaj co raz skąpiej i dopiero na wiosnę bardziej regularnie. Po jakimś czasie powinny pojawić się nowe przyrosty. Z moim też tak było. Już miałam go wyrzucić, bo został mu tylko jeden liśc i to do połowy zżółknięty...ale dobrze że tego nie zrobiłam. Na wiosnę wypuścił 3 nowe liście...większe od poprzednich.
Generalnie teraz podlewam go jak ziemia przeschnie, raz za czas ale dość solidnie i zraszam 2 razy w tygodniu. życzę powodzenia Smile

Pozdrawiam Kluseczka
Iwona Barbara
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Listopad 14, 2006, 00:01:25 »

Dziękuję za radę, trzeba przyznać że takie sparcie było mi potrzebne.
Pozdrawiam.
kluseczka
Aktywny
**

« Odpowiedz #3 : Listopad 17, 2006, 08:54:47 »

Mam nadzieję ze się przyda Smile

Pozdrawiam Kluseczka
Monia123
Aktywny
**

« Odpowiedz #4 : Styczeń 04, 2007, 00:40:55 »

I mnie rada Kluseczki bardzo się przydała - dzięki  Very Happy . Ja co prawda nie miałam zamiaru wyrzucać swojego cykasa, bo jeszcze zostały mu dwa zielone i jeden usychający liść, ale smutno było patrzeć jak po wypuszczeniu kilku pięknych liści (dodam, że po dwóch latach) nagle zaczął usychać. Przypuszczam, że mogła go przelać moja mama, która w porę nie uprzedzona podlewa wszystkie moje kwiaty, bo podlewanie to jej pasja (powinna mieć same papirusy  Laughing ).
Pozdrawiam.

Serdecznie pozdrawiam,
Monia
kluseczka
Aktywny
**

« Odpowiedz #5 : Styczeń 04, 2007, 08:51:37 »

To dla Mamy dobra byłaby Rosiczka Wink dla niej woda jest niezbędna, a po za podlewaniem niewiele do szczęścia potrzebuje...

Pozdrawiam Kluseczka
Monia123
Aktywny
**

« Odpowiedz #6 : Styczeń 05, 2007, 00:00:49 »

Może rzeczywiście zakupię rosiczkę dla Mamy, by miała się na czym wyżyć  Laughing  Pomimo jednak wielkich ciągotek w stronę częstego podlewania muszę przyznać, że moja mama posiada kolekcję pięknych kwiatów (może sprawę rozwiązują kaloryfery, dzięki którym woda szybko wyparowuje i nie dochodzi do zalania).
A skoro jesteśmy w temacie o cykasach - pamiętam pewien artykuł, który ukazał się w "Kwietniku" dobrych kilka lat temu. Dotyczył on cykasa, którego urodę prezentowały zamieszczone zdjęcia, będącego w posiadaniu pana, który po prostu uratował mu życie (o mały włos cykas zostałby wykończony przez kolegę tego pana). Cykas rósł sobie spokojnie w mieszkaniu (no, może w domu, nie pamiętam  Confused ) i był po prostu gigantyczny i przepiękny. Żadna palmiarnia by się go nie powstydziła. Wtedy, pamiętam, zapałałam prawie żądzą posiadania cykasa, aż w końcu doczekałam się i otrzymałam go na urodziny. Teraz to ja muszę o niego dbać, by nie pójść w ślady kolegi bohatera artykułu  Wink ...

Serdecznie pozdrawiam,
Monia
kluseczka
Aktywny
**

« Odpowiedz #7 : Styczeń 05, 2007, 08:24:19 »

Moja mama z kolei zrzuca na mnie obowiązek podlewania swoich kwiatów i tylko zerka czy są podlane...i czy wszystko ok.
Mój cycas stoi bardzo blisko kaloryfera i już widzę że mu to nie służy...za ciepło i zbyt suche powietrze..Będę mu musiała poszukać lepszego lokum Wink Życzę sukcesów i samych zielonych liści Smile

Pozdrawiam Kluseczka
Petra
Gaduła

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 27, 2007, 09:11:56 »

Witam
U mnie przyjął się wreszcie cycas. Po dwóch latach żółknięcia liści, postanowiłam postawić wszystko na jedną monetę i zimą zasuszyłam go do końca. I tak oto wypuszcza swoje pierwsze wachlarze liści u mnie. Kupiłam go z przeceny. zwalczyłam szkodniki i teraz się cieszę bo widzę że trud się opłacił. Roślina na razie nie wygląda imponująco, ale wciąż żyje i daje tego oznaki.

Oto jej zdjęcia.

Pozdrawiam Iwona

Zapraszam do naszej internetowej encyklopedii
pod adresem http://www.encyklopedia.multiflora.pl/
Petra
Gaduła

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 27, 2007, 09:13:55 »

Teraz tylko muszę kupić mu dobry nawóz i mam nadzieję że już wszystko będzie w porządku

Pozdrawiam Iwona

tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 27, 2007, 15:35:56 »

Brawo za determinację Very Happy

Monia123
Aktywny
**

« Odpowiedz #11 : Czerwiec 04, 2007, 21:33:29 »

Mój cykas postanowił zerwać z nazwą "dwuliścienny"  Mr. Green . Dziś wypatrzyłam, że wypuszcza nowy liść  Very Happy
Petra, a jak tam Twój uratowany cykas?

Serdecznie pozdrawiam,
Monia
Petra
Gaduła

« Odpowiedz #12 : Czerwiec 06, 2007, 00:31:29 »

Robi postępy, listki sporo podrosły, wygrzewa się na balkonie, jutro wstawię zdjęcia.

Pozdrawiam Iwona

Petra
Gaduła

« Odpowiedz #13 : Czerwiec 06, 2007, 10:56:53 »

A oto on

Pozdrawiam Iwona

tellerka
Administrator

Mazowieckie, Strefa klimat. 6B

« Odpowiedz #14 : Czerwiec 06, 2007, 11:20:04 »

ależ super material do abstrakcyjnych zdjęc makro  Cool

Monia123
Aktywny
**

« Odpowiedz #15 : Czerwiec 06, 2007, 16:18:44 »

Ależ przystojniak  Mr. Green

Serdecznie pozdrawiam,
Monia
Petra
Gaduła

« Odpowiedz #16 : Czerwiec 13, 2007, 11:04:54 »

Mój cykas wygląda dziś tak

A teraz już tak

Pozdrawiam Iwona

tomek137
Gość
« Odpowiedz #17 : Sierpień 23, 2007, 17:51:24 »

ooo ładne duże liscie
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #18 : Sierpień 24, 2007, 09:51:04 »

mój cykas          

tropka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #19 : Sierpień 24, 2007, 10:01:34 »

podziwiam wasze cykasy i zaobserwowałam że mój rośnie w malutkiej doniczce a u was raczej w dużych, może powinnam go przesadzić?

storczyki to moja pasja
tomek137
Gość
« Odpowiedz #20 : Sierpień 24, 2007, 17:21:16 »

cykas rzcej lubi duże donice
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #21 : Sierpień 25, 2007, 05:21:09 »

witam,przesadzenie mojego w większą doniczkę ,ukazało jak ma dużo korzenie,oraz dało wzrost nowego liścia,to zaobserwowałam ,narazie nie zamierzam więcej przesadzać,bez przesady    Cool

tropka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #22 : Sierpień 25, 2007, 21:56:27 »

Basiu a jakiej wielkości miałaś ,, kokos,, od brzegu doniczki? ja 1,5 cm , ale rośnie ładnie. no i mam pytanko cykasy przesadza się najlepiej w jakich miesiącach? może zaczekać do wiosny jak nic złego się nie dzieje. a może przesadza się na zimę? naprawdę ma mało miejsca na korzenie i teraz się martwię jak zobaczyłam na zdjęciach wielkość doniczki w jakiej macie wsadzone swoje

storczyki to moja pasja
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #23 : Sierpień 26, 2007, 16:00:55 »

witam,swojego jak kupowałam ,był kokos wielkości mniejszej niż piłeczka pin -ponga,i dopiero na wiosnę nastepnego roku przesadziłam ,potem następnego ,to już widać na zdjęciu ,i robię to na wiosnę ,teraz też nie jest duży kokos,może przesadż go jak cię to trapi,jesli nie miał nowego liścia  Confused ,nasuwa się zdziwienie wielkością kokosa,a ilością korzeni ,w moim przypadku,nie wiem jak będzie u ciebie,serdecznie pozdrawiam  Smile

tropka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #24 : Sierpień 26, 2007, 19:30:29 »

u mnie np nolina rośnie w dość małej doniczce. tak mi doradzono, że jeśli jest duża doniczka to roślina idzie w korzenie a nie w ,,bulwę,,. no i dlatego ta mała doniczka w cykasie. spróbuję dołączyć zdjęcie.

storczyki to moja pasja
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #25 : Sierpień 27, 2007, 08:25:43 »

i ja także uważam że powinna być mała,a w moim ostatnim przypadku (w pierwszym była doniczka plastik miniatura)jak wyjełam i,tak dużo owiniętych dookoła korzeni zobaczyłam ,to przypasowałam właśnie taką jak na zdjęciu ,w mniejszej za mało by było ziemi ,by były ubite korzenie ,efekt tego, od razu był nowy liść,chyba mu pasuje.... Mr. Green

tropka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #26 : Sierpień 27, 2007, 16:16:28 »

Basiu po twojej wypowiedzi mam ochotę zrobić mu ,,sekcję zwłok,, czyli wyjąć z doniczki i wszędzie wyoglądać Wink no i przesadzić. ale chyba muszę się wstrzymać do momentu zakupu nowej doniczki. widziałam nawet ciekawe - wyglądające jak filiżanka z uszkiem i podstawką , różnej wielkości  nawet olbrzymie Smile

storczyki to moja pasja
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #27 : Sierpień 27, 2007, 17:34:13 »

no to do dzieła,po co masz nie spać po nocach i bez przerwy zerkać na nią,są też inne roboty ,no nie Mr. Green  Very Happy

tropka
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #28 : Sierpień 28, 2007, 12:04:32 »

są , są ale ja nie mam teraz pieniędzy i muszę cierpieć do wypłaty. a jak wiesz kiedy nie ma już pieniędzy to nagle jest tyle rzeczy do kupienia Wink

storczyki to moja pasja
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b

« Odpowiedz #29 : Sierpień 28, 2007, 17:06:51 »

wiem, tropka,jak to jest gdy nie ma kasy..... Twisted Evil więc niech poczeka ,nie ma pośpiechu ,co nagle to po ..... Twisted Evil  Mr. Green

Strony: 1 2 3 4 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: