Margola
Nowicjusz
6b - Opolszczyzna
|
 |
« : Kwiecień 23, 2009, 18:19:12 » |
|
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2009, 18:36:11 wysłane przez Margola »
|
|
|
|
|
sprekelia
Aktywny

Dziękuję za przyjaźń i odruch miłości :)
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 24, 2009, 17:00:18 » |
|
Nooo podziwiaaam  ) A więc naprawdę dużo pracy i serca  Podziwiam - u nas jak wzięliśmy działeczkę to była w podobnym stanie :pp jednak nie miałam pomocy mechanicznej hihihihi, a chyba też o wiele większy macie tam obszaR JEDNAK hihi super sprawa - bawcie się  )) i dawajcie fotkiii
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Margola
Nowicjusz
6b - Opolszczyzna
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 24, 2009, 20:15:57 » |
|
Jeszcze raz tulipany, tym razem w towarzystwie bergeni, smagliczki i orlików I z bliska  I moja magnolia - kupiona i posadzona rok temu  Post dołączony: Kwiecień 24, 2009, 20:22:26
No i rododendron - z tych niskich - też lada moment zakwitnie 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 24, 2009, 20:22:27 wysłane przez Margola »
|
|
|
|
|
sprekelia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 26, 2009, 18:37:14 » |
|
no super kwiatuszkiiii  rododendron ma ladny kolorek  a taki malutki to tylko mu uroku dodaje  )
|
|
|
|
|
|
|
|
|
awarta
Aktywny

prawie Bielsko-Biała :) strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 27, 2009, 07:55:48 » |
|
No Margolciu kolorowo u Ciebie. Bardzo ładnie wychodzi Ci to upiększanie Twojego ogródka. Powodzenia 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sprekelia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 29, 2009, 21:27:11 » |
|
no gdzies ty babo przepadła - takiego apetytu nam narobiła i się zmyła nom ... wracaj wracaj
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Margola
Nowicjusz
6b - Opolszczyzna
|
 |
« Odpowiedz #6 : Maj 04, 2009, 18:50:19 » |
|
Jestem, jestem...  Wiecie, no... praca na etacie, dom, rodzina i ... ogród, zwłaszcza ogród!!! My - ludzie z miasta adaptujący się na wsi  W tym roku dość radykalnie przycięliśmy stare jabłonie...  W ubiegłym roku miały niewiele kwiatów i jeszcze mniej owoców. Ale podobno owocują co drugi rok  Może w tym roku się uda  A tu moja bergenia...  Dostałam jedną sadzonkę w ubiegłym roku. Czekam, aż bardziej się rozkrzewi...  Post dołączony: Maj 04, 2009, 19:00:39
Właściwie to mało mam teraz kwitnących. Jak porozkwitają, to wstawię resztę Mój M zabrał się za wyrównanie i utwardzenie placyku pod basen ogrodowy. Więc (nie zaczyna się od więc...) znów kawałek ogródka brzydko rozkopane  Ale jaka radocha będzie latem Teraz skupiam się na warzywkach  . Sieję, sadzę... A pierwsze rzodkiewki już są ze smakiem wyjadane - prawie - wprost z grządki Jesienią posadziliśmy kilka drzewek owocowych (no bo, co to za wieś bez własnych owoców  ) Jak przyjeżdżają miejskie dzieci na weekendy (siostrzeńcy) to trochę wsi muszą posmakować przecież.  Z pięciu posadzonych tylko grusza się obraziła i nie przyjęła! Ale jeszcze dokupię  Muszą być własne gruszki!
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 04, 2009, 19:00:39 wysłane przez Margola »
|
|
|
|
|
Margola
Nowicjusz
6b - Opolszczyzna
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maj 06, 2009, 21:28:09 » |
|
Dzisiejsze zdjątka azalia zakwitła z pewną nieśmiałością  już całkiem kwitnący rododendron  orliki  bratki po deszczu pięknie odżyły  chwasty niestety też  I jeszcze takie coś (nie znam nazwy) - chyba na skalniaki: 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 06, 2009, 21:30:05 wysłane przez Margola »
|
|
|
|
|
awarta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #8 : Maj 07, 2009, 12:47:44 » |
|
Po pierwsze - azalia bajeczna. Super kolorek, niespotykany. Po drugie - brateczki - do nich się zawsze uśmiechnę, czuję do nich miętę. Z własnego wysiewu czy kupne sadzoneczki? Po trzecie - to ostatnie - to chyba Skalnica Arendsa. Fachowcy proszę o potwierdzenie (bo ja się ciągle uczę). 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
inag1
Aktywny

Wielkopolska 6b
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maj 07, 2009, 19:41:12 » |
|
Orlikami zupełnie mnie zaskoczyłaś  U Ciebie już się lato zaczęło. 
|
|
|
|
|
|
Pozdrawiam-Ina
|
|
|
Margola
Nowicjusz
6b - Opolszczyzna
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maj 07, 2009, 20:17:19 » |
|
Witajcie  Awarta! Bratki kupione jesienią na targu. Ale w tym roku już posiałam, bo dostałam nasionka. Choć sieje się je dopiero w czerwcu  nie wytrzymałam... Azalia ma mieć kolor łososiowy, ale w tym roku jest jakby bardziej pomarańczowa  Dzięki za podpowiedź: sprawdzę tę skalnicę  Orlikami zupełnie mnie zaskoczyłaś  U Ciebie już się lato zaczęło.  Mnie też orliki zaskoczyły  Bardzo się porozsiewały! I większość zaczyna kwitnienie. W marcu do donic wsadziłam dalie! Dziś - przy wkopywaniu donic w ziemię - zauważyłam, że niektóre już mają pąki  No i czosnki ozdobne zakwitły  orlik w innym kolorze 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
kurczaczek
Nowicjusz
świętokrzyskie,strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #11 : Maj 07, 2009, 20:34:40 » |
|
No kochana,kawał dobrej roboty odwaliłaś  .śliczniutki ten rododendron,azalia też.Ale,ale...jest przecież jeszcze czosnek-też bardzo mi się podoba. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nowira
|
 |
« Odpowiedz #12 : Maj 07, 2009, 21:40:45 » |
|
Skalnica bardzo mi się podoba 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sprekelia
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #13 : Maj 10, 2009, 18:07:54 » |
|
śliczne brateczki masz .. lubię takie ciemne wiesz? bardzo ładne sa 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
alina
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #14 : Maj 13, 2009, 16:19:29 » |
|
Jak widzę to sporo pracy Was to kosztowało, doprowadzić taki nieużytek do roli ogrodu, podziwiam. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Margola
Nowicjusz
6b - Opolszczyzna
|
 |
« Odpowiedz #15 : Maj 13, 2009, 21:02:32 » |
|
"Ogród" - haha - szumna nazwa. Ale jak wszystko się rozrośnie... będzie pięknie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mania
Aktywny

Zamojszczyzna - strefa 6a
|
 |
« Odpowiedz #16 : Maj 14, 2009, 12:22:13 » |
|
Witaj Małgosiu. "Ogród" - haha - szumna nazwa. Ale jak wszystko się rozrośnie... będzie pięknie.
Nawet jeżeli w ziemi rośnie parę kwiatków, kilka krzaczków, ale w wyobraźni naszej widzianej oczyma duszy - zielony raj - to Ty na pewno masz już piękny ogród. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Margola
Nowicjusz
6b - Opolszczyzna
|
 |
« Odpowiedz #17 : Maj 14, 2009, 21:21:16 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
awarta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #18 : Maj 15, 2009, 06:24:14 » |
|
Coś wiem o tym. Człowiek cieszy się z każdego najmniejszego zakwitniętego kwiatuszka. Jeśli przymrozek nie uszkodził karpy to dali nic nie będzie.  Ja swoje schowałam na noc do garażu, razem z mieczykami, które też mam posadzone w donicy. Mogłabym powiedzieć, że opłacało się biegać z doniczkami przez trzy dni... Ale tego nie powiem  Mój M. połamał mi mieczyki  ....jakiś pojemnik mu wypadł z rąk.....  Czego nie zrobili zimni ogrodnicy załatwił mój M. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
alina
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #19 : Maj 15, 2009, 11:24:19 » |
|
Margola, masz rację z tymi odciskami, pamiętam jak musiałam wytrząsać trawę jak wykopywaliśmy ją pod ogródek, taka stara przerośnięta, a kurzu przy tym było co niemiara. U nas przymrozek nie wyrządził większych szkód (chyba, że tej nocy coś się zdarzyło) Część kwiatów też pochowałam do altanki - zapobiegawczo. Boję się tylko o gradiole, co nie które mają już po 20 cm, posadziłam je przed świętami - może trochę za wcześnie. Jednak jestem dobrej myśli. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Margola
Nowicjusz
6b - Opolszczyzna
|
 |
« Odpowiedz #20 : Maj 15, 2009, 18:54:23 » |
|
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Maj 15, 2009, 23:01:34 wysłane przez Margola »
|
|
|
|
|
Margola
Nowicjusz
6b - Opolszczyzna
|
 |
« Odpowiedz #21 : Maj 17, 2009, 21:52:36 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mania
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #22 : Maj 18, 2009, 06:13:17 » |
|
A co w kociołku się pichci. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Margola
Nowicjusz
6b - Opolszczyzna
|
 |
« Odpowiedz #23 : Maj 18, 2009, 06:29:29 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
awarta
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #24 : Maj 18, 2009, 08:32:32 » |
|
Mmmmniam! Bogracz! Dalie masz już duże. Sporo większe od moich. Jakbym zostawiła swoje na noc to pewnie by przemarzły. Twoje większe to sobie radę dadzą. Piękne iryski i margaretki. Ładny bukiecik można by z nich zrobić.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mania
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #25 : Maj 18, 2009, 14:04:58 » |
|
Nigdy, tego nie jadłam.  Na pewno jest pyszny. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
luki1993pies
Aktywny

http://www.floraforum.pl/index.php/topic,12083.new
|
 |
« Odpowiedz #26 : Maj 24, 2009, 11:08:05 » |
|
Smacznego  Nie wątpię że jest pyszny ale ja też tego nie jadłem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Margola
Nowicjusz
6b - Opolszczyzna
|
 |
« Odpowiedz #27 : Maj 24, 2009, 20:22:24 » |
|
Warto spróbować...  Jedzonko wyśmienite - nie tylko z kociołka  Polecam: Wystarczy w google wpisać "bogracz" a potem modyfikować wg własnych potrzeb. Ja np. czasem daję wieprzowinę zamiast wołowiny i niekoniecznie dokładam "kluseczki"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mania
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #28 : Czerwiec 09, 2009, 09:11:39 » |
|
Małgosiu, gdzie się podziewasz.  Zostaw już ten bogracz.  Pokazuj nam swoje kwiatuszki. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Margola
Nowicjusz
6b - Opolszczyzna
|
 |
« Odpowiedz #29 : Czerwiec 09, 2009, 18:25:18 » |
|
Jestem, jestem... Ostatnie zimne noce nie sprzyjają kwitnieniom  Ale - myślę  - że teraz to już wszystko ruszy w górę. Jutro uzupełnię zdjątka... Więc na razie się nie ujawniam i cichutko podziwiam wszystkie forumowe ogródki  Pozdrawiam Post dołączony: Czerwiec 11, 2009, 16:07:38
No to jestem... Po ostatnich deszczach najwięcej to mam chwastów... Ale dziś święto, więc odpoczywam i zrobiłam parę zdjęć:  Funkia niebieska chyba wypuszcza kwiatka  i zielono-żółta:   te dzwonki kupiłam w Kauflandzie. Chyba przepłaciłam (12,99) ale są śliczne - sorry za mało wyraźne zdjęcie  . Niezawodne nagietki  Na te kwiatki można liczyć zawsze. Same się wysiewają  . Róże rabatowe:  Nie znam nazwy  ale śliczne  Hortensja pnąca. Zakwitła w pierwszym roku po posadzeniu  Pierwsza tegoroczna dalia  Trzykrotka  Rabatka "stara wanna" i jej historia  Wcześniej już pisałam, jakie to śmieci wciąż wykopujemy w naszym ogródku...  Podczas przygotowywania placyku pod basenik ogrodowy mój M. wykopał taką oto wanienkę  pełną potłuczonych i całych butelek i puszek. Nie miałam pomysłu co z tym zrobić. Postanowiłam obsadzić ją kwiatami. Wiecie co jeszcze w niej było? Dwa stare przerdzewiałe odkurzacze  . Pamiętacie! Starego typu "jamniki"??? Ale to już przeszłość. Teraz wanna zawiera: nagietki pełne, gazanie, czarnuszki damasceńskie i astry miniaturowe. Tylko czekać aż zakwitną  Post dołączony: Czerwiec 11, 2009, 16:16:12
Wiem, że to nie tego typu wątek, ale... wybaczcie - muszę się pochwalić: storczyk po przekwitnięciu i paru-miesięcznym odpoczynku znów zakwitł:  To mój pierwszy falkowy przychówek i sprawia mi tyle radości  fiołkowe przedszkole:  bratki w skrzynce przy wejściu do domu jeszcze tak pięknie kwitną, że żal wyrzucić, choć to już czerwiec ...  Skrętniczki:  To tu na forum dowiedziałam się jak się nazywają... 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 11, 2009, 16:16:15 wysłane przez Margola »
|
|
|
|
|
|