szyszunia95
Nowicjusz
"Bo przyjaźń i miłość to sprawy najważniejsze"...
|
 |
« : Kwiecień 22, 2009, 12:04:03 » |
|
Jestem nowicjuszką na tym forum, jednak zarejestrowałam się, ponieważ chciałam się nieco więcej dowiedzieć (jestem ciekawa świata =)... Mianowicie chodzi o to, że... - chciałabym hodować zioła  - jednak nie wiem, jakie z nich można hodować w domu  - jak już się dowiem, jakie to odmiany, chcę je kupić... no i hodować.! Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję  P.S. Mam do oddania, bądź sprzedania kaktusy (komuś z Radomia  ), różne odmiany.
|
|
|
|
|
|
$ylwu$ :*
|
|
|
|
aneta_76
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 22, 2009, 12:05:22 » |
|
Witaj 
|
|
|
|
|
|
Fiołki, hoye.
|
|
|
ursbak
Aktywny

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 22, 2009, 12:10:52 » |
|
Witaj
|
|
|
|
|
|
|
|
|
malgosiadg
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 22, 2009, 12:21:19 » |
|
witaj Szyszuniu  Fajny nick. Ja też mam ochotę na ziołowy parapet, ale jakoś do tej pory mi sie nie udało
|
|
|
|
|
|
pozdrawiam fiołkowo
|
|
|
|
|
haw5
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 22, 2009, 18:07:44 » |
|
Witaj.
|
|
|
|
|
|
Nie ma geniuszu bez ziarna szaleństwa/Arystoteles/
Krystyna
|
|
|
kamil-k
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 22, 2009, 18:51:12 » |
|
Witaj "Sysunia!!!" (to cytat oczywiście!)  (mam nadzieję, że nie naruszyłem Twej prywatności parafrazując nieco nicka).. jeśli jest inaczej - WYBACZ! Z ziółkami mam do czynienia na co dzień, jeno to trochę inna "działka"  . Poważnie: ja też jestem nowy i nie wiem, czy się "przyjmę"  . Jakkolwiek by się nie stało, cieszę się z bycia TU I TERAZ  . Witaj więc... kam-k 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szyszunia95
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 22, 2009, 20:37:53 » |
|
Dziękuję za odpowiedzi, tak więc co z tym ogródkiem...? Wiem już, że mogę hodować bazylię  . Kupiłam już nawet nasionka... Ale co dalej.!? Do kamila-k: Nie, nie obrażę się. Możecie nazywać mnie "Sysunią"  NIe przeszkadza mi to i jest nawet fajne ;p
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aga2
Aktywny

Agnieszka kujawsko-pomorskie
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 23, 2009, 06:58:47 » |
|
Witam serdecznie
|
|
|
|
|
|
"Gdyby pszczoły zniknęły z powierzchni planety, ludziom pozostałoby cztery lata życia . Bez pszczół nie ma zapylania, a więc też roślin, zwierząt i ludzi" A Einstein.
|
|
|
BASIA TEL
Rezydent

mazowsze 6b
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 23, 2009, 08:17:36 » |
|
Kamil-k......załóż swój wątek powitalny  I witaj 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
soleil2205
Aktywny

|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 23, 2009, 08:18:13 » |
|
Witam serdecznie! 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosiap
Aktywny

zielone jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwiecień 23, 2009, 09:31:23 » |
|
witam serdecznie Ziółka które mi się udają na parapecie okiennym (oprócz bazylii) : - melisa - z nasion ale można kupić doniczkową (np. w Auchan) która szybciutko się rozrasta (na oknie osiągnęła pół metra wysokości!) -mięta -tylko w dużej doniczce bo w małej zmarniała, kłącza dostałam z działki -szczypiorek - z działki dostałam karpę ale z nasionek wyhodowałam też sama,w balkonowej skrzynce i mam go od ok 8 lat bez przesadzania (nie przemarzł nawet w największe mrozy!) - szczypiorek z dymki - tymianek- gotowy, w doniczce (z Auchana) - oregano- z nasion ,jest bardzo delikatne (skiełkowaną młodzież przy podlewaniu trochę poniszczyłam i zostało 1/3  ) - lubczyk - z całej torebki nasion dorosły tylko 4 sztuki (nie wiem dlaczego) - pietruszka naciowa (marna mi wychodzi z nasion ale jest) W sklepach (Auchan, OBI, Leroy Merlin) widziałam w sprzedaży doniczki z wyrośniętymi ziołami . Są gotowe do przesadzenia (do spożycia także) i bardzo szybko się rozrastają. Ceny różne od ok 5zł do 25zł (włoskie) powodzenia 
|
|
|
|
|
|
słoneczne buziaki GosiaP
|
|
|
szyszunia95
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwiecień 24, 2009, 17:46:57 » |
|
Dziękuje bardzo  .W Radomiu o ile wiem, jest tylko OBI ;p. Mam jeszcze jeden pomysł, co do aranżacji mojego parapetu... Chciałabym dwie łubianki (jeśli ktoś nie wie, to się w tym zbiera truskawki ;p) jakoś "udoskonalić" (czyt. pomalować i zrobić z nich jesień średniowiecza ;pp), no i do nich wsadzić doniczki z ziołami, bądź jakimiś innym, ładnymi (najlepiej całorocznymi) kwiatuszkami... Co myślicie...? Czekam na opinie i rady, no i z góry dziękuję :*
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
violkah
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwiecień 26, 2009, 20:04:56 » |
|
Witaj 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szyszunia95
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwiecień 26, 2009, 21:10:58 » |
|
Haha.! Pojechałam w odwiedziny do cioci na wieś. I co odkryłam.? Ciocia jest bardzo miłą osóbką, bo dała mi sadzonki mięty i rozmarynu  . Jestem cioci bardzo wdzięczna... I jak myślicie, uda mi się ziołowy parapet... ;p.?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosiap
Aktywny

zielone jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #15 : Kwiecień 27, 2009, 13:06:35 » |
|
oczywiście,że się uda!. Tylko pamiętaj,że zioła wymagają sporych doniczek. W płytkich marnieją. Przez Ciebie  sama nakupiłam dostępne w Auchan ziółka i posadziłam w doniczce (ale na balkonie). Nie planowałam w tym roku...  ale mnie naszło, taka babska zazdrość 
|
|
|
|
|
|
słoneczne buziaki GosiaP
|
|
|
szyszunia95
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #16 : Kwiecień 27, 2009, 14:52:49 » |
|
Dziękuję bardzo za rady.! A chcę się jeszcze zapytać, jakie kwiaty ładnie wyglądają na oknie, długo kwitną, no i można je hodowac w domu (prócz pelargonii, bo te mam już na balkonie  ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
gosiap
Aktywny

zielone jest piękne
|
 |
« Odpowiedz #17 : Kwiecień 28, 2009, 11:50:23 » |
|
Ja mam tylko jedną odpowiedź : storczyki, Storczyki, storczyki baardzo długo kwitną i potem znów kwitną i znów. Ale ja już jestem nieuleczalnie zastorczykowana więc  . Fiołkomaniacy powiedzą Ci :fiołki itd. Lepiej będziesz się czuła, gdy zaczniesz hodować nie to co ładnie wygląda, tylko co Tobie się podoba. Każdy ma inny gust a z kwiatami Ty będziesz mieszkała. Popatrz co jest w sprzedaży i wybierz co Ci serce i portfel podpowie, a na forum dowiesz się jak roślinki nie zamordować  .
|
|
|
|
|
|
słoneczne buziaki GosiaP
|
|
|
zocha
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #18 : Kwiecień 28, 2009, 18:46:23 » |
|
zgadzam się z Gosią- nawet bardziej to co ci serce podpowiada  , ja po fiołkach zachorowałam na storczyki  a tak ziołowo dodam jeszcze że ja znów zaczęłam hodować szczypiorek, no a kiedyś w czasie studiów uprawialam bazylie, pietruszki, oregano no i oczywiście rzeżuchę a jak mi w pokoju pachniało, powodzenia 
|
|
|
|
|
|
m&m
|
|
|
|