Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 23, 2012, 15:08:48
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1 2 3 4 5 6 »   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: kwiaty Polanki cz. 2  (Przeczytany 7986 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Polanka
Gaduła

« : Kwiecień 14, 2009, 22:38:21 »

Poświątecznie i w pełni wiosennie witam Smile i pokazuję kwiaty Very Happy:

*sansevieria cylindrica poturbowana (kupiona z przeceny i po rozpuszczeniu warkocza, ale i tak mnie cieszy) dołączyła do rodziny

*moje euphorbiowate plus crassula, kawałek półki

*wielkanocnik z falstartem, dziś ukazał pierwszego kwiatka, ale za to ten kolor... Rolling Eyes

*nie mówiąc już o pożal się Boże domowych szafirkach, te to dopiero falstart miały, te w ogrodzie lada dzień będą

*kolejna paproć - nephrolepis cordifolia

*echeveria chyba zabiera się za kwitnienie  Confused

Czujące istoty są niezliczone jak przestrzeń. Oby każda z nich bez trudu urzeczywistniała naturę swego umysłu.
nowira
Rezydent

łódzkie - strefa 6B

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 14, 2009, 23:22:29 »

Mój wielkanocnik ma taki sam cudny kolor  Surprised

ursbak
Aktywny
**

Podlasie

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 15, 2009, 07:32:32 »

Okazała rodzinka sansevierii... no i ta czerwień... Surprised wszystkie zresztą ładne....co tu gadać....

soleil2205
Aktywny
**

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 15, 2009, 08:47:40 »

Wielkanocnik ma przepiękny kolor  Very Happy Uwielbiam taką intensywną czerwień  Very Happy

Izolda
Aktywny
**

Strefa 7a

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 15, 2009, 09:28:14 »

Śliczne sansevierie, mam do nich słabość z dzieciństwa, przytachałam taką jedną ze szkoły, o ile w tamtym czasie zasuszałam wszystko na swoim parapecie, to sansevierii bardzo to odpowiadało, rosła i nawet kwitła regularnie, niestety nie pamiętam co się z nią stało, teraz mam młodzika, pewnie na kwitnienie jeszcze długo będę czekać.
A moje szafirki na działce w pełni kwiecia już, wczoraj wypatrzyłam pierwsze kwitnące tulipany.

Krystal
Moderator Globalny

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 15, 2009, 09:42:25 »

Polaniu, jak ślicznie u Ciebie!... Smile
Sansevieria wspaniała, dobrze, że jej rozpuściłaś warkoczyk - ma być au naturel!  Razz
I super się komponuje z pozostałymi z rodzinki - piękna gromadka! Smile Jeszcze w tym śródziemnomorskim słońcu... Wink

"Kawałek półki' - superowy!  Very Happy Jestem właśnie na etapie dopółczania się, i takie proste mnie zachwycają. No, a rodzinka na półeczce... Ho ho! W tej pięknej glinie - to dopiero jest śródziemnomorsko! Śliczne kłujaczki & Co. Oj, nie mogę się napatrzeć na te doniczki...  Very Happy Jedną taką okrągłą nawet mam Wink, sprzed mnóstwa lat - ale nigdy nie udało mi się jej dokupić podstawka.

Wielkanocnik daje po oczach  Very Happy Kolor ma rzeczywiście niezwykły, nie widziałam tak nasyconego.
Paprotki takiej też jeszcze nie widziałam...
Rarytaski, jednym słowem  Mad

A falstarty im wybacz. Miały prawo - widziały przez okno śnieg jeszcze nie tak dawno, skowronka nie słyszały - to i nie dziwne, że ruchome święta im się trochę przesunęły!  Smile
Polanka
Gaduła

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 15, 2009, 16:25:39 »

Dziękuję Wam dziewczęta Smile. Kolor wielkanocnika to mój ukochany odcień czerwieni, dlatego cieszę się, ze to akurat ten!

No właśnie Izoldo, szafirki u mnie na działce też już lada moment będą, te miały być takie domowo - świąteczne, ale trochę im nie wyszło Smile. A masz swój wątek działkowca? Bardzo chętnie bym pooglądała Twoją działeczkę Smile.

Krystal, ja też lubię gdy kwiaty żyją sobie naturalnie, bez jakichś tam udziwnień Smile. A to kiepskie zdjęcie sansevierii to z radości, że mam wreszcie słonko w domu Very Happy. A kwiaty to najzwyklejsze, (rarytasy to ma chinanit, arek i parę osób jeszcze, a nie ja Smile), ale dla mnie najpiękniejsze i każdy jeden mnie cieszy, a zwłaszcza paproć, bo ma piękne listeczki Mr. Green(cordifolia  - sercolistna).
No i sprawa podstawka - szepnij tylko słówko podając rozmiar, a kiedyś przy okazji nie omieszkam kupić  Smile.

Czujące istoty są niezliczone jak przestrzeń. Oby każda z nich bez trudu urzeczywistniała naturę swego umysłu.
Izolda
Aktywny
**

Strefa 7a

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 15, 2009, 18:12:39 »

Polanko ja jeszcze nie mam swojego wątku działkowego, bo my naszą działkę kupiliśmy ubiegłej jesieni, ona bardziej przypominała pastwisko dla krów, powoli się tam rozkręcam, ale jeszcze strasznie duuużo roboty.

kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 15, 2009, 23:14:44 »

Słońce, cuda pokazujesz Smile Sansevierka miód malinka - mam okazję wydać na podobną 25zł, z tym, że nie jest warkoczykowata Smile Zastanawiam się mocno, bo urzekły mnie te roślinki Very Happy

"Ludzie bowiem
to anioły bez skrzydeł,
i to jest właśnie takie piękne,
urodzić się bez skrzydeł
i wyhodować je sobie..."

Jose Saramago
bakcylla
Aktywny
**

Zachodniopomorskie - strefa 7a

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 16, 2009, 08:58:30 »

Polanko, może nie same rarytasy, ale w takiej formie "podane", że uzyskują status wyjątkowej rośliny.  Very Happy. Z dużą przyjemnością oglądam Twoje zdjęcia.

Polanka
Gaduła

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 16, 2009, 09:23:18 »

Skuś się Kubulko Smile skuś. Ja mam nadzieję, że liście (bo to chyba liście Confused) mojej ładnie się wyprostują. Może jeszcze uda mi się trafić jakieś inne odmiany...
Bakcyllo, dzięki Smile. Miło mi, że mnie odwiedzasz i jeszcze to dla Ciebie przyjemne Very Happy.

A coś mnie ostatnio na hoje naszło i sukulenty... Mr. Green co z tym zrobić?? Laughing

ursbak
Aktywny
**

Podlasie

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 16, 2009, 10:44:14 »

POlanko....zaraziłaś się  Smile a z chorobą trzeba "walczyć"-leczyć się. Najskuteczniejszym lekarstwem są kolejne nabytki...najlepiej hojowo- sukulentowe  Smile Smile

kaska.k
Gaduła

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 16, 2009, 14:04:38 »

Polu mam nadzieję, że i ja przyczyniłam się do Twojej choroby hojowej   Very Happy serpensik czeka już niecierpliwie na nowy domek  Cool A no i przyszłam się pochwalić, że dotarła już do mnie "paczuszka" od Ciebie, ale chyba rzeczywiście jej zawartość należy do Uli  Smile Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło - spotkamy się w końcu i wymienimy  Smile Polu ogromne dzięki za hojkę i za fatygę  Very Happy U nas bym nie dostała takiego okazu za taką cenę, z resztą pisałam Ci jak wyglądają u nas promocje  Smile

ursbak
Aktywny
**

Podlasie

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 16, 2009, 14:30:30 »

Polu ja właśnie rozpakowałam pakę...i co? ..oczywiście zadbałaś oto by do białostockiego spotkania forumowiczek doszło....otrzymałam Kasi roslinki...ale pospiesznie wsadziłam je do ziemi....wiem również ze Kasia ma moje...ja Ci dziekuje za roslinki...chciejstwo moje spełniłaś..  Very Happy pozdrawiam Wink Wink Wink Wink

_Ida_
Rezydent

Ekoterrorysta ;)

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 16, 2009, 14:53:25 »

Co ja czytam, choroba hojowa u Polanki Very Happy
mam nadzieję, że też udało mi się dołożyć swoje 5gr, niestety póki co tylko słowem Wink

pozdrawiam 
Ida

ficusy i nie tylko cz.1; cz.2; cz.3
Polanka
Gaduła

« Odpowiedz #15 : Kwiecień 16, 2009, 17:16:26 »

No wszystkie macie pełny i niezaprzeczalny udział w mojej powoli rozwijającej się chorobie (Kubulka, Ida, Kasia), na razie w fazie utajenia Wink. I całe forum oczywiście, bo tak to bym żyła w świadomości (nieświadomości Confused), że jak hoja to carnosa, bo tę jedynie znałam z dzieciństwa.
"Dziewczyny białostockie", bardzo Was przepraszam za tę pomyłkę, ostatnio jestem zdrowo zakręcona, ze 4 razy przestawiałam pudełka na poczcie, no i koniec końców nie trafiłam Mad Embarassed, no ale dzięki mnie się przynajmniej spotkacie Smile!!!
Iduś, ja jeszcze negocjuję z rodziną i chyba też złożę to zamówienie Smile
Kasiu, tak się cieszę na tę serpensik Laughing

kaska.k
Gaduła

« Odpowiedz #16 : Kwiecień 16, 2009, 17:25:52 »

Polu nie przejmuj się tą pomyłką  Smile Na dobre nam to wyjdzie, przynajmniej porozmawiałyśmy sobie jak co posadzić  Very Happy Ja zaraz lecę po doniczkę na hojkę (przynajmniej mam taki zamiar)  Very Happy  Jeszcze raz bardzo Ci dziękuję  Smile

Serpensik już niedługo pojawi się u Ciebie w domku  Very Happy

Polanka
Gaduła

« Odpowiedz #17 : Kwiecień 16, 2009, 17:30:17 »

Kamień z serca mi spadł, że się nie gniewacie Smile Ja jutro też zamierzam poszukać doniczek KasiuMr. Green.
A wiesz, właśnie skończyłam próbne rozmnażanie moich skrętników, zobaczę czy mi coś z tego wyjdzie Confused

Krystal
Moderator Globalny

« Odpowiedz #18 : Kwiecień 16, 2009, 17:33:37 »

POlanko....zaraziłaś się  Smile a z chorobą trzeba "walczyć"-leczyć się.
Nie, nie, nie  Razz - ja z własnego doświadczenia mogę już powiedzieć, że walka z tą (tymi) chorobą jest straszliwie niebezpieczna, może powodować nader przykre symptomy odstawienia (chciejstw Wink), a nawet głód równy narkotykowemu!  Smile

Najskuteczniejszym lekarstwem są kolejne nabytki...najlepiej hojowo- sukulentowe  Smile Smile
Aaaa... Bo już się wystraszyłam, że chcesz Urszulko namawiać Polanię na jakiś tradycyjne leczenie (odwyk?... Wink)
Tak, z taką kuracją się zgadzam jak najbardziej  Smile

A jakie to zamówienie podlega aktualnie rodzinnym negocjacjom, Poluś?...  Mad
Lisa
Gaduła

« Odpowiedz #19 : Kwiecień 16, 2009, 17:34:26 »

A coś mnie ostatnio na hoje naszło i sukulenty... Mr. Green co z tym zrobić?? Laughing

Oj Polanko! To straszne! Trzeba Cię koniecznie podleczyć!  Sad
Australis mi się puszcza jakby co...  Mr. Green

Pozdrawiam Lisa Very Happy
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a

« Odpowiedz #20 : Kwiecień 16, 2009, 19:42:04 »

Rybka, ja będę chyba w maju w Warszawie więc coś hojowego Ci podrzucę Smile

"Ludzie bowiem
to anioły bez skrzydeł,
urodzić się bez skrzydeł
i wyhodować je sobie..."

Jose Saramago
Polanka
Gaduła

« Odpowiedz #21 : Kwiecień 16, 2009, 21:05:59 »

O bogowie Laughing, jak ja Was uwielbiam czytać dziewuchy Very Happy Wy i kwiatuchy robicie za moje rozpraszacze smutków Very Happy Dziękuję Wam, a teraz po kolei:
- wiedziałam kogo spytać o radę Cool, jesteście nieocenione Smile, czyli tylko dokwiecanie wchodzi w grę w tej chorobie, tak? Confused coś jakby przeczuwałam...
- tradycyjne leczenie mi nigdy nie odpowiadało, zdecydowanie stawiam na homeopatię, co oznacza, że jak sukulentoza - to pomoże li tylko zakup sukulentów ("ów"- bo ja już pojedynczych zakupów nie robię  Wink), jak hojoza to... Laughing
- dziękuję Krysiu za podzielenie się ze mną swoim cennym doświadczeniem w zakresie przebiegu leczenia Smile
- Ida pisała, że wtrąciła swoje 5 groszy, a ja bym wolała Iduś jakbyś trochę więcej dorzuciła, to i zamówienie byłoby większe Smile Razz, a jest ono hojowo - sukulentowe oczywiście Cool i jeszcze w fazie negocjacji
- Liso droga, jeśli ta Twoja piękność jest na tyle duża i bez szkody można ją puścić w świat, to ja wezmę, zaopiekuję i obiecuję pokochać jak swoje Mr. Green Ale zupełnie mi się nigdzie i z niczym nie spieszy Smile
- Słodziaku, baaardzo się cieszę, że będziesz :grin:i robię sobie nadzieję na spotkanko Mr. Green, no i jeszcze piszesz, że mi cosik przywieziesz Laughing Nie wierzę, jakie te ludzie dobre i dzień dobry i w ogóle Rolling Eyes

kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a

« Odpowiedz #22 : Kwiecień 16, 2009, 22:08:36 »

Może i będę Wink Są duże szanse, bo taka jedna co mnie na FF wyśledziła Wink zachorowała na storczyki i ją tu przygnało Smile A że się znamy od ho ho to Wink No i być może złożę jej wizytę a wtedy nie omieszkam zabrać ze sobą DUŻEGO pakunku dla mojej forumowej przyjaciółki Very Happy 3maj kciuki kochana Very Happy

"Ludzie bowiem
to anioły bez skrzydeł,
urodzić się bez skrzydeł
i wyhodować je sobie..."

Jose Saramago
Lisa
Gaduła

« Odpowiedz #23 : Kwiecień 17, 2009, 18:34:36 »

Polanko o ten o kawałek co do góry tak rośnie jest dla Ciebie zaklepany, nich mu tylko troszkę listki podrosną.  Very Happy
Podaj na wszelki wypadek adresik, bo ja sklerozę mam niestety  Sad, a jak będę Cię miała na PW to nie zapomnę na bank!  Smile

to ja wezmę, zaopiekuję i obiecuję pokochać jak swoje Mr. Green

Trzymam za słowo!  Mad

Pozdrawiam Lisa Very Happy
kubulinka
Rezydent

Poznań ; 7a

« Odpowiedz #24 : Kwiecień 17, 2009, 18:50:18 »

Polaneczko, kupiłam sansevierkę... Smile

"Ludzie bowiem
to anioły bez skrzydeł,
urodzić się bez skrzydeł
i wyhodować je sobie..."

Jose Saramago
Polanka
Gaduła

« Odpowiedz #25 : Kwiecień 20, 2009, 17:53:05 »

Liso, to ja już się odezwałam Smile
..................................................
Widziałam u Ciebie Kubulko - urodziwa; ma piękny pokrój!!! Moja wciąż w fazie rozprostowywania zbolałych członków, ale kiedyś też będzie piękna Rolling Eyes

Polanka
Gaduła

« Odpowiedz #26 : Kwiecień 22, 2009, 19:00:58 »

Popłynęło z rogu obfitości  Very Happy oto dzisiejsze przesyłki:
- od Anetki (76)- olek, rozetki i listki fiołków,
- od Kasi (kaski.k) - listki skrętników, peperomia i serpensik, a pośród nich pelargonia od Anetki (amarylki) - dziękuję Wam przepięknie raz jeszcze Very Happy

aneta_76
Rezydent

Podkarpacie, strefa 6a

« Odpowiedz #27 : Kwiecień 22, 2009, 19:05:33 »

Polanko, teraz tylko będziemy trzymać kciuki żeby wszystko pięknie się przyjęło  Very Happy

Fiołki, hoye.
_Ida_
Rezydent

Ekoterrorysta ;)

« Odpowiedz #28 : Kwiecień 23, 2009, 10:47:36 »

Faktycznie rożki obfitości Very Happy
i apetyczny serpensik pomiędzy tym wszystkim Very Happy Coś mi się Polanko wydaje, że od zahojowania to raczej się nie wywiniesz Very Happy

pozdrawiam 
Ida

ficusy i nie tylko cz.1; cz.2; cz.3
Polanka
Gaduła

« Odpowiedz #29 : Kwiecień 23, 2009, 11:02:26 »

Kciuki Anetko potrzebne, bo ja z fiołkami nieobyta jestem, więc dziękuję za ich trzymanie Smile
Iduś, może i prorocze są Twe słowa...  WinkSmile

Strony: 1 2 3 4 5 6 »   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: