Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 23, 2012, 15:08:27
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: prawda czy mit o szkodliwości kaktusów?  (Przeczytany 7778 razy)
eliza
Nowicjusz
*

« : Kwiecień 20, 2009, 21:18:39 »

Już od kolejnej osoby słyszę że kaktusy mają niekorzystny wpływ na człowieka (na ciało?na psychikę?)Ponoć nie powinno się sypiać w jednym pomieszczeniu z kaktusami.Czy to prawda czy jakiś zabobon?Podejrzewam,że nie jest to prawdą ale wolę mieć pewnośc bo sypiam w jednym pomieszczeniu z około 40 osobową kaktusową rodziną.
Agnieszka Gie
Aktywny
**

Podlasie - strefa 6a

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 20, 2009, 21:28:51 »

Może chodzi o to, że kaktusy przynoszą pecha? Ale to tylko przesąd. O niczym więcej nie słyszałam. Smile

nataliaada
Gaduła

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 21, 2009, 10:51:47 »

Właśnie chyba dobrze spać z kaktusami i sukulentami bo pdoobno tlen w nocy wytwarzają. Tak słyszałam.

Wystarczy Natalia Wink
JOANNA
Aktywny
**

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 21, 2009, 10:57:08 »

Ja też śpię z kaktusami i nic mi nie dolega  Confused

Życzę miłego dnia - Asia
eliza
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 21, 2009, 17:58:58 »

To,że przynoszą pecha to też słyszałam ale w takie bzdury absolutnie nie wierzę.Coś mi się obiło o uszy że ta szkodliwośc jest chyba związana z jonizacją powietrza.Nie wiem czy jest to jedyny czynnik czy chodzi o jeszcze coś innego.
Agnieszka Gie
Aktywny
**

Podlasie - strefa 6a

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 21, 2009, 18:25:26 »

Znalazłam coś takiego

http://www.floraforum.net/topics31/rosliny-produkujace-tlen-noca-vt2850.htm
http://www.dobrysen.pl/pages/akcesoria_i_dodatki/rosliny_w_sypialni

goll
Aktywny
**

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 21, 2009, 18:29:41 »

Jedną szkodę, którą zauważyłam na swoim organiźmie, to kiedy wynosiłam na zewnątrz kaktusiora kolumnowego,a ta małpa się przechyliła i cały rząd kolców wbił mi się w ramię.Uwierzcie ,że zdrętwiało mi na tydzień, a spuchnięte jeszcze dłużej.

Lucyna    strefa 6b świętokrzyskie
Slawores
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #7 : Maj 17, 2009, 21:04:11 »

Wiele kaktusów i sukulentów jest szkodliwych - są trujące, o ile ktoś miałby odwagę je zjeść Smile A o powietrze to bym się nie martwił - pewnie gorzej się przejść co bardziej ruchliwą ulicą Smile
Kaś
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #8 : Maj 19, 2009, 19:33:34 »

Tak tak - popieram. Ja mam w sypialni z 7 kaktusów i żadnych ubytków na zdrowiu nie odczuwam Smile

Kasia =)
Saori
Aktywny
**

« Odpowiedz #9 : Maj 20, 2009, 13:48:18 »

Są kwiaty, które szczególnie są polecane do sypialni: skrzydłokwiat, paprocie, difenbachia. To może są i takie, których się nie zaleca Confused Ale dlaczego - nie mam pojęcia.

Post mortem est nulla voluptas - więc korzystaj pókiś żyw Smile
Pozdrawiam
Monika
http://saori.fotosik.pl/albumy/449330.html
Buziaczek
Aktywny
**

Małopolskie - 6b

« Odpowiedz #10 : Maj 20, 2009, 14:44:36 »

Ja również nie słyszałam o tym aby kaktusy szkodziły. W pokoju w którym śpię mam ich kilka, również ma je mój brat i nic nam nie dolega Smile

anulka247
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #11 : Maj 20, 2009, 14:46:54 »

Moja teściowa ma 130 sztuk w pokoju i nie narzeka na złe samopoczucie. Moje już na balkonie, ale też z nimi "spałam" przez pewien czas  Smile.
Zjak
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #12 : Maj 20, 2009, 18:50:48 »

Są kwiaty, które szczególnie są polecane do sypialni: skrzydłokwiat, paprocie, difenbachia. To może są i takie, których się nie zaleca Confused Ale dlaczego - nie mam pojęcia.

Tak, to jest prawda. Te rośliny jonizują powietrze ujemnie, czyli korzystnie dla człowieka, a poza tym dzięki dużej powierzchni liści wytwarzają dużo tlenu.
Dobrze rosną w sąsiedztwie urządzeń jonizujących dodatnio powietrze, czyli telewizor, komputer, a szczególnie laptop.

Co do kaktusów to one jonizują powietrze dodatnio i dlatego nie są wskazane w dużych ilościach w pomieszczeniach dla ludzi.
Niektórzy piszą, że mają kaktusy w mieszkaniu i niczego złego nie odczuwają, tylko nie piszą jak długo z nimi przebywają, nie na dobę tylko latami. Wszyscy wiedzą, że kaktusy są długowieczne.
Jeśli chcą sprawdzić ich oddziaływanie na dane mieszkanie to niech sprowadzą do mieszkania dobrego bioenergoterapeutę i on sprawdzi, czy kaktusy wpływają korzystnie na daną osobę i mieszkanie, czy nie.

To samo dotyczy zwierząt w mieszkaniu /pies, kot/. Pies zawsze będzie spał i leżał w miejscu czystym od jonizacji i cieków wodnych, natomiast kot odwrotnie,
będzie lubiał lubił leżeć na telewizorze. Głaskanie kota /żywego/ korzystnie wpływa na samopoczucie człowieka.

Jeśli ktoś chce wierzyć to niech wierzy, jeśli nie to nie. W mieszkaniu mam jednego kaktusa i wiele paproci, a także diffenbachie. Pokażę zdjęcia paproci jak wspaniale rosną nad telewizorem.

Pozdr.
carol1
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #13 : Maj 20, 2009, 22:10:34 »

Ja natomiast słyszałem, że właśnie paproć, difcia czy sansewerie w nocy wytwarzają tlen, a inne w nocy dwutlenek.
Slawores
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #14 : Maj 20, 2009, 23:30:35 »

Wszystkie rośliny w nocy wytwarzają dwutlenek węgla - w nocy oddychają tak jak my. Produkcja tlenu ma miejsce w czasie fazy jasnej fotosyntezy, a więc w obecności światła. Rośliny w nocy wytworzą tlen tylko wtedy, jeśli je się sztucznie doświetla Smile
Agnieszka Gie
Aktywny
**

Podlasie - strefa 6a

« Odpowiedz #15 : Maj 21, 2009, 19:50:38 »

Wyżej podałam dwa linki. Jest tam napisane, że niektóre rośliny produkują tlen w nocy. I te są właśnie polecane do sypialni.

dendrobiumB
Aktywny
**

« Odpowiedz #16 : Maj 21, 2009, 20:06:18 »

Szkodliwe - to zależy jak na to patrzeć- faktem jest, że te z mlecznym sokiem są trujące ale ich przecież się nie je. Co do innej szkodliwości , ja mam w pokoju ze 20 sztuk i ja rano wstaję połamany, nie wiem czego czytałem , że jakieś coś mają w sobie , że to właśnie powoduje gorsze samopoczucie ale ja je lubię i tego zmieniać nie będę. Dodaję kilkanaście storczyków i wszystko razem ładnie rośnie.

Kamil
Slawores
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #17 : Maj 21, 2009, 20:06:52 »

Hmm Confused Dla mnie to coś nowego  Smile Czyli z tego wynika, że w dzień kaktusy całkiem mają zamknięte aparaty szparkowe, żeby nie tracić wody, w tym czasie przeprowadzają fotosyntezę i gromadzą tlen w tkankach. W nocy otwierają aparaty szparkowe, wydalają tlen, nasycają się dwutlenkiem węgla, po czym rano ponownie je zamykają. Dobrze zrozumiałem?

Ps. Ja mam w pokoju 14 kaktusów i jakoś nie odczuwam ich wpływu na zdrowie.
Kelosak
Aktywny
**

Wielkopolska -strefa 6B

« Odpowiedz #18 : Maj 21, 2009, 20:18:25 »

szkodłiwe - to zalezy jak na to patrzec- faktem jest ze te z mlecznmym sokiem sa trujące ale ich przeciez sie nie je. co do innej szkodliwosci aj mam w pokoju ze20 sztuk i ja rano wstaje polamany nie wiem czego cztalem ze jakiej cos maja w sobie ze to wlasnie powoduje gorsze samopoczucie ale ja je lubie i tego zmieniac nie bede. dodaje kilkanascie storczykow i wszytsko razem ladnie rośnie

Jak człowiek po czterdziestce wstaje rano i nic go nie boli to znaczy,że nie żyje, ale w Twoim wieku to chyba za wcześnie na poranne narzekania Smile Smile

Kaśka
carol1
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #19 : Maj 21, 2009, 20:41:08 »

Ja tam nie wiem, mam pełno roślin w pokoju i w pomieszczeniach dookoła i tylko dzięki nim czuje się dobrze Smile
wyrak
Moderator Globalny

« Odpowiedz #20 : Maj 22, 2009, 07:48:11 »

Gdyby kaktusy miały zły wpływ na człowieka to już dawno bym nie żyła przy moich ... 300 doniczkach  Laughing
Krystal
Moderator Globalny

« Odpowiedz #21 : Maj 22, 2009, 08:01:55 »

Laughing

Wyraczku, no chyba Wink
bachud
Aktywny
**

« Odpowiedz #22 : Maj 22, 2009, 11:57:03 »

Tak, tak, oczywiście... A od hibiskusów się dostaje raka... A kaktusy są jak najbardziej szkodliwe - jeden z moich kiedyś się mojej mamie tak przyczepił do ręki, że dyndał jej tak wbity i nie mogła go wyjąć - szkodliwy? - szkodliwy!  Smile Smile Smile
Czegosz Czegoż to już ludzie nie wymyślą...

Barbara
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: