Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 23, 2012, 15:03:49
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: keiki dendrobium (różowe) na wymianę - czy ktoś jest chętny? :)  (Przeczytany 645 razy)
tymozyna
Nowicjusz
*

« : Kwiecień 20, 2009, 12:43:42 »

Moje dendrobium o różowych kwiatach wypuściło kilka keików, na razie są jeszcze dość małe, ale za jakiś czas mogę je oderwać. Czy ktoś miałby ochotę się wymienić za 'kawałek' ;) innego storczyka? najchętniej coś żółtego lub czerwonego, ale nie wybrzydzam zbytnio :)

Tutaj są dwa zdjęcia:

I zdjęcie z zeszłorocznego kwitnienia (już je kiedyś gdzieś pokazywałam chyba):

Pozdrawiam serdecznie :)
haw5
Aktywny
**

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 20, 2009, 14:05:19 »

Very Happy Pierwszy raz coś takiego widzę,super.

Czemu moje nie chcą mnie takim prezentem obdarzyć. Confused

Nie ma geniuszu bez ziarna szaleństwa/Arystoteles/

Krystyna
Meryl
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 20, 2009, 14:31:24 »

Tymozyno jakie jest to dendrobium? Ja mam już odsadzone keiki dendrobium phalaenopsis fioletowe, jak byś reflektowała to jestem chętna na wymianę.
tymozyna
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 20, 2009, 14:40:20 »

Podejrzewam, że to jakiś mieszaniec, typu phalaenopsis, ale szczerze mówiąc dużo więcej nie umiem powiedzieć. Nigdy nie miałam z nim problemów z uprawą i jakoś obficie kwitł. W tej chwili puszcza mi na razie jeden pęd kwiatowy, za to prawie wszystkim nowym pseudobulwkom wyrastają korzenie, co mnie trochę irytuje, bo na pierwszy rzut oka jest z tego 6-7 nowych roślinek (plus 3 które już oderwałam), za to prawie żadnego przyrostu Sad Jeśli chcesz się wymienić, to ja chętnie (masz może zdjęcie kwiatu?). Z tym, że nie wiem dokładnie kiedy mam odrywać. W tej chwili największe keiki mają hm jakieś 5 cm długości i korzonki (na zdjęciu) ok. 1cm - 1,3cm.
Meryl
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 20, 2009, 14:52:30 »

Ja oderwałam keiki jak miały kilka białych korzonków 4-5 cm, włożyłam do małej doniczki takiej po sadzonkach kaktusów w samo spagnum i trzymam w małym akwarium gdzie wilgotność jest duża, a keiki już mają odrosty tzn.psb.Zdjęć nie mam, bo już mnie minęła gorąca pasja i podchodzę do storczyków jak do wszystkich innych zielonych.
tymozyna
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 20, 2009, 15:27:20 »

Ja pamiętam, że jak wymieniałam się z limbą to mój keik był dość mały, a z tego co wiem to jej rośnie. Dwa które odsadziłam miały korzonki po 3cm i wydaje mi się, że są ok, a z trzecim jeszcze czekam, żeby zobaczyć, bo nie chciałam znajomej oddać 'trefniaka'. Ale nigdy nie robiłam im kapturków z folii, coś tam o tym czytałam ale ja nie mam cierpliwości ani ręki do takiej zabawy (idę o zakład że wszystko by mi zgniło). To poczekam aż trochę podrosną i się skontaktuję z tobą, tak?
Meryl
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 20, 2009, 15:46:52 »

Ok będę czekać na kontakt.
edyseja
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 20, 2009, 15:48:49 »

to hybryda dendrobium phalaenopsis - bardzo piękny okaz (kolor ma wręcz cukierkowy) Very Happy

Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: