Koniczyna
Nowicjusz
|
 |
« : Kwiecień 18, 2009, 17:58:20 » |
|
Czy słonecznik jest rośliną wymagającą? W jaki sposób o niego dbać?? Ja wysiałam w sowim ogrodzie nasiona słonecznika olbrzymiego, czy ktoś ma jakieś doświadczenia w pielęgnacji słoneczników??  Dziękuję z góry za wszelkie porady 
|
|
|
|
|
|
Czy człowiek nie umiejący liczyć, który znalazł czterolistną koniczynę, ma też prawo do szczęścia?
|
|
|
ursbak
Aktywny

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwiecień 18, 2009, 18:21:02 » |
|
ja mam doświadczenia takie.....że kupiłam karłowate takie przy płocie posadzić bardziej jako dekoracja.....i co?...ku memu zdziwieniu wyrosły na ponad 2 m wysokości...klęłam pod nosem bo zagłuszłay mi moje warzywne rabatki....więc nigdy więcej słoneczników nie posadzę  a ponoć bardzo wyjaławiają ziemię...tak gdzieś kiedys wyczytałam..ale może niech inni sie wypowiedzą....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
małgosia w
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwiecień 18, 2009, 18:31:05 » |
|
Słonecznik jest rośliną łatwą w uprawie,pilnuj tylko żeby nie rósł za gęsto.Pod ciężarem kwiatostanów może się wywracać,trzeba mu z czasem dać podpórki
|
|
|
|
|
|
|
|
|
szeklus
Nowicjusz
Moja wymarzona:))
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwiecień 19, 2009, 10:50:15 » |
|
ja mam doświadczenia takie.....że kupiłam karłowate takie przy płocie posadzić bardziej jako dekoracja.....i co?...ku memu zdziwieniu wyrosły na ponad 2 m wysokości...klęłam pod nosem bo zagłuszłay mi moje warzywne rabatki....więc nigdy więcej słoneczników nie posadzę  a ponoć bardzo wyjaławiają ziemię...tak gdzieś kiedys wyczytałam..ale może niech inni sie wypowiedzą.... Ursbak! Szczerze współczuje...fakt wyglądają pięknie dopóki się nie poprzewracają, w innym przypadku to koszmar. Stanowi jednak piękną maskę brzydkiego ogrodzenia:))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
agsen
Nowicjusz
woj. śląskie, strefa 6b
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwiecień 19, 2009, 15:10:56 » |
|
W zeszłym roku miałam mieszankę słoneczników ozdobnych- nie dość, że były niekłopotliwe to jeszcze dekoracyjne. Rosły przy płocie, więc się nie przewracały. W tym roku też je wysiałam i mam nadzieję, że będą równie piękne 
|
|
|
|
|
|
Głupiec się spieszy, człowiek inteligentny czeka, mędrzec idzie do ogrodu. Rabindranath Tagore
|
|
|
Koniczyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwiecień 19, 2009, 16:33:05 » |
|
Dziękuję za rady. Ja kupiłam odmianę olbrzyma to już się boję co z tego wyrośnie 
|
|
|
|
|
|
Czy człowiek nie umiejący liczyć, który znalazł czterolistną koniczynę, ma też prawo do szczęścia?
|
|
|
ursbak
Aktywny

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwiecień 19, 2009, 16:35:58 » |
|
Obserwuj jak Twoje słoneczniki będą rosły i w miare możliwości reaguj...a na pewno będą cieszyły i zaglądały do Twojego ogrodu ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Koniczyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwiecień 19, 2009, 20:33:07 » |
|
Będą pod nadzorem  A swoją drogą to chętnie potem takiego "poskubię", no oczywiście o ile wyrosną ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ursbak
Aktywny

Podlasie
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwiecień 19, 2009, 20:35:46 » |
|
Na pewno wyrosnął...nie są aż tak wymagające. Jak wykształci się kwiatostan to lepiej pilnuj by ptaszki ziarenek nie wydziobały 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
HalinaS
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwiecień 20, 2009, 11:31:59 » |
|
Wyrosną i to napewno! Tak wyglądały moje:  Ogrodzenie ma 2 m wysokosci, a one były o wiele wyższe. Jesienią twarde, zdrewniałe łodygi trzeba było spiłować piłą. Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
Halina - Białystok
|
|
|
Koniczyna
Nowicjusz
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwiecień 20, 2009, 12:36:12 » |
|
HalinaS piękne te Twoje słoneczniki ursbak, właśnie słyszałam, że ptaki lubią nasionka, ale zobaczymy, może nie wyskubią 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|