Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 23, 2012, 14:55:29
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Słonecznik  (Przeczytany 2098 razy)
Koniczyna
Nowicjusz
*

« : Kwiecień 18, 2009, 17:58:20 »

Czy słonecznik jest rośliną wymagającą? W jaki sposób o niego dbać?? Ja wysiałam w sowim ogrodzie nasiona słonecznika olbrzymiego, czy ktoś ma jakieś doświadczenia w pielęgnacji słoneczników??  Smile Dziękuję z góry za wszelkie porady Very Happy

Czy człowiek nie umiejący liczyć, który znalazł czterolistną koniczynę, ma też prawo do szczęścia?
ursbak
Aktywny
**

Podlasie

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 18, 2009, 18:21:02 »

ja mam doświadczenia takie.....że kupiłam karłowate takie przy płocie posadzić bardziej jako dekoracja.....i co?...ku memu zdziwieniu wyrosły na ponad 2 m wysokości...klęłam pod nosem bo zagłuszłay mi moje warzywne rabatki....więc nigdy więcej słoneczników nie posadzę Smile a ponoć bardzo wyjaławiają ziemię...tak gdzieś kiedys wyczytałam..ale może niech inni sie wypowiedzą....

małgosia w
Moderator Globalny

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 18, 2009, 18:31:05 »

Słonecznik jest rośliną łatwą w uprawie,pilnuj tylko żeby nie rósł za gęsto.Pod ciężarem kwiatostanów może się wywracać,trzeba mu z czasem dać podpórki

Pozdrawiam Małgosia
moje kwiatki
fiołki
szeklus
Nowicjusz
*

Moja wymarzona:))

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 19, 2009, 10:50:15 »

ja mam doświadczenia takie.....że kupiłam karłowate takie przy płocie posadzić bardziej jako dekoracja.....i co?...ku memu zdziwieniu wyrosły na ponad 2 m wysokości...klęłam pod nosem bo zagłuszłay mi moje warzywne rabatki....więc nigdy więcej słoneczników nie posadzę Smile a ponoć bardzo wyjaławiają ziemię...tak gdzieś kiedys wyczytałam..ale może niech inni sie wypowiedzą....
Ursbak! Szczerze współczuje...fakt wyglądają pięknie dopóki się nie poprzewracają, w innym przypadku to koszmar. Stanowi jednak piękną maskę brzydkiego ogrodzenia:))
agsen
Nowicjusz
*

woj. śląskie, strefa 6b

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 19, 2009, 15:10:56 »

W zeszłym roku miałam mieszankę słoneczników ozdobnych- nie dość, że były niekłopotliwe to jeszcze dekoracyjne. Rosły przy płocie, więc się nie przewracały. W tym roku też je wysiałam i mam nadzieję, że będą równie piękne Smile

Głupiec się spieszy, człowiek inteligentny czeka, mędrzec idzie do ogrodu.
Rabindranath Tagore
Koniczyna
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 19, 2009, 16:33:05 »

Dziękuję za rady. Ja kupiłam odmianę olbrzyma to już się boję co z tego wyrośnie Wink

Czy człowiek nie umiejący liczyć, który znalazł czterolistną koniczynę, ma też prawo do szczęścia?
ursbak
Aktywny
**

Podlasie

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 19, 2009, 16:35:58 »

Obserwuj jak Twoje słoneczniki będą rosły i w miare możliwości reaguj...a na pewno będą cieszyły  i zaglądały do Twojego ogrodu ...

Koniczyna
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 19, 2009, 20:33:07 »

Będą pod nadzorem Wink A swoją drogą to chętnie potem takiego "poskubię", no oczywiście o ile wyrosną ...

ursbak
Aktywny
**

Podlasie

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 19, 2009, 20:35:46 »

Na pewno wyrosnął...nie są aż tak wymagające. Jak wykształci się kwiatostan to lepiej pilnuj by ptaszki ziarenek nie wydziobały  Smile

HalinaS
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 20, 2009, 11:31:59 »

Wyrosną i to napewno!
Tak wyglądały moje:

Ogrodzenie ma 2 m wysokosci, a one były o wiele wyższe. Jesienią twarde, zdrewniałe łodygi trzeba było spiłować piłą.
Pozdrawiam.

Halina - Białystok
Koniczyna
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 20, 2009, 12:36:12 »

HalinaS piękne te Twoje słoneczniki Surprised
ursbak, właśnie słyszałam, że ptaki lubią nasionka, ale zobaczymy, może nie wyskubią Mad

Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: