Forum ogrodnicze FloraForum.pl
Internetowe forum o kwiatach w domu, na balkonie
i w ogrodzie ... Zapraszamy do dyskusji
logo
FloraForum.pl poleca:
Katalog firm ogrodniczych

Forum Ogrodnicze FloraForum.pl
Maj 23, 2012, 14:46:49
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Strony: 1   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Potrzebuję pomocy:(  (Przeczytany 773 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Tricia13
Nowicjusz
*

« : Kwiecień 17, 2009, 11:21:32 »

Witam wszystkich serdecznie. To mój pierwszy raz:) takiej wymiany informacji i mam nadzieje, że uda mi się zdobyć potrzebne mi wiadomości. Kwiaty kocham od dziecka i zawsze miałam ich dużo w swoim domu. Nigdy również nie miałam takich problemów z nimi jak teraz, a zwłaszcza z jednym. Kwiatek ten przywiozłam ostatnio od siebie z pracy, bo najwyraźniej tak częste zmiany temperatury oraz brak wystarczającej ilości słońca mu zaszkodził i to nawet bardzo. Nie wiem jak mu pomóc a co gorsze nie wiem jak się ten kwiat nazywa, w ogóle nic o nim nie wiem. Kiedyś to było przepiękne zielone drzewko a teraz aż żal patrzeć. Mam nadzieję, że zdjęcia pomogą w identyfikacji osobnika, i że uda mi się go uratować. Pozdrawiam i czekam na wiadomości:)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f5cccf1d3bf32754.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7e8e11de8c015058.html
salatka
Aktywny
**

« Odpowiedz #1 : Kwiecień 17, 2009, 11:24:26 »

Zdjęcia nie widzę Sad

Pozdrawiam Monia

http://www.floraforum.pl/index.php/topic,10974.0.html   moje fiołeczki Smile
Tricia13
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #2 : Kwiecień 17, 2009, 11:30:54 »

Witam, umieściłam trzy zdjęcia i cały czas mam je jako widoczne pod tekstem:( Nie mam pojęcia dlaczego tak jest:(
Koniczyna
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #3 : Kwiecień 17, 2009, 11:33:59 »

Nie widać fotek Triciu Sad

Czy człowiek nie umiejący liczyć, który znalazł czterolistną koniczynę, ma też prawo do szczęścia?
Tricia13
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #4 : Kwiecień 17, 2009, 11:50:58 »

No to ja już nie wiem co z tym zrobić, jak podświetlam moją wiadomość to zdjęcia cały czas są:( ale pomyślę i jeszcze raz je wgram:)

Post dołączony: Kwiecień 17, 2009, 11:51:32
O teraz to i ja mam że są nie dostępne, coś chyba popsułam:( Ale zaraz naprawie:)

Post dołączony: Kwiecień 17, 2009, 11:54:03
No mam nadzieję, że teraz będzie widoczne:)
kasia
Rezydent

« Odpowiedz #5 : Kwiecień 17, 2009, 13:20:26 »

Ja u siebie fotki widze.Roslina mi wyglada albo na zalana albo na zaatakowana grzybem.Jak wygladaja jej korzenie?

britvictango
Aktywny
**

« Odpowiedz #6 : Kwiecień 17, 2009, 14:37:38 »

Jak dla mnie to ta roślina Kroton przypomina. I jak pisała Kasia wygląda na przelaną. No ale mogę zawsze się mylić Smile
Tricia13
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #7 : Kwiecień 17, 2009, 16:38:15 »

Możliwe, że jest przelana bo w mojej pracy często narażona była na ataki podlewania ze strony dzieciaków ( z którymi pracuję ). No to skoro wiem, że może jest zalana to co powinnam zrobić żeby jej pomóc:( I czy da się ją jakoś rozsadzić tzn. odnóżkę wziąć albo coś takiego:(

Post dołączony: Kwiecień 17, 2009, 16:40:45
Sprawdzałam kwiatki o nazwie Kroton. Jak się okazało mam jeszcze jednego takiego kwiatuszka w domu ale bardziej barwnego i mniejszego. Ten o którym pisałam na początku ma około 2 metrów wysokości a liście widzieliście wszystkie. Więc co po kolei powinnam zrobić.
JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #8 : Kwiecień 17, 2009, 17:06:53 »

Wyjąć z doniczki i obejrzeć bryłę korzeniową.
I w zależności od stanu korzeni albo po prostu przesadzić w nowe podłoże (ale podlać dopiero jak górna warstwa wyraźnie przeschnie), albo wyciąć korzenie zniszczone/zgniłe, rany po cięciu zasypać sproszkowanym węglem drzewnym i dopiero wsadzić do nowego podłoża.

Pozdrawiam - Jola Smile

A Stefek bezczelnie zmienił szkodę...
Moje chychcie
małgosia w
Moderator Globalny

« Odpowiedz #9 : Kwiecień 17, 2009, 19:22:14 »

Ja bym go jeszcze mocno przycięła,jest bardzo wybujały.
Zastanawiam się,czy to przypadkiem nie jest Aukuba ?

Pozdrawiam Małgosia
moje kwiatki
fiołki
JeyDee
Moderator Globalny

strefa klimatyczna 6B

« Odpowiedz #10 : Kwiecień 17, 2009, 19:25:51 »

No właśnie Confused
To może jest po prostu "zmęczona" zimą w pomieszczeniu ?
Tricia13 - Jak długo to rosło w poprzednim miejscu ?

Pozdrawiam - Jola Smile

A Stefek bezczelnie zmienił szkodę...
Moje chychcie
Tricia13
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #11 : Kwiecień 18, 2009, 08:12:40 »

Ta roślina trafiła do mnie prawie 2 lata temu ( do mnie tzn do pracy ) Tam miała się na początku bardzo dobrze i wyglądała przepięknie ale klienci naszej poradni wyrywali jej bezkarnie gałązki w wiadomych celach. Potem przyszedł gorszy okres dla niej przenoszona z miejsca na miejsce, zalewana i w ogóle. Teraz jak wiem co to jest za kwiatek i gdy obejrzę jego korzenie i przesadzę mam nadzieję, że jej pomogę. Wszyscy w pracy chcieli ją wywalić ale mi jej szkoda, to był naprawdę piękny kwiat i wydaje mi się, że jak mu się da szansę to znowu takim się stanie. Jeśli będzie potrzeba przycięcia, to jak to zrobić i na jakiej wysokości. A jeśli chodzi o przesadzenie, to czy do doniczki o tym samej wielkości bo ta jest naprawdę duża. 
ps. dziękuję za wszystkie informacje:)

Post dołączony: Kwiecień 18, 2009, 08:15:35
No i pojawił się nowy dylemat. Czy to jest Kroton:) czy może Aukuba bo jak oglądam zdjęcia obu roślin to nie ma na nich zbyt wielkiej różnicy:)
kasia
Rezydent

« Odpowiedz #12 : Kwiecień 18, 2009, 08:28:12 »

Dla mnie to aukuba.Zobacz jakiej wielkosci jest bryla korzeniowa po odcieciu zgnilych korzeni i po usunieciu starej ziemi.Dobierz tak doniczke,by byla tylko niewiele wieksza.Przytnij wszystkie galazki bez wyjatku o 1/3 albo do zdrowego miejsca.Postaw w jasnych miejscu,nie nawoz,malo podlewaj.Skape podlewanie ma na celu wytworzenie nowych,silnych,zdrowych korzeni,ktore odzywia rosline i pomoga jej dojsc do zdrowia.

małgosia w
Moderator Globalny

« Odpowiedz #13 : Kwiecień 18, 2009, 08:53:55 »

Pstryknij zdjęcie korzeni,aukuba ma bardzo charakterystyczne i łatwo ją po nich poznać.Może kroton i aukuba są podobne,ale mają zupełnie inne wymagania.

Pozdrawiam Małgosia
moje kwiatki
fiołki
Tricia13
Nowicjusz
*

« Odpowiedz #14 : Kwiecień 19, 2009, 16:53:37 »

OK, jutro lecę po ziemię ogrodową i biorę się do roboty:) Dzięki jeszcze raz. Jak tylko się z tym uporam dam znać co i jak:)

Post dołączony: Kwiecień 20, 2009, 12:28:50
Ziemia kupiona, kwiatek przycięty i przesadzony, teraz pozostaje mi tylko czekać:) Jeszcze raz dzięki za wszystkie rady, pozdrawiam:)
Strony: 1   Do góry
  Drukuj  

Skocz do: